Управата на норвежкия затвор, в който лежи масовият убиец Андерш Брайвик, е дала принципното си съгласие крайно десният екстремист да учи задочно, ако университетът на Осло го приеме, съобщиха световните агенции.

Директорът на затвора Кнут Бяркейд е заявил пред медиите, че този въпрос може да бъде уреден, ако Брайвик бъде приет във висшето училище. Затворникът иска да учи политология докато изтърпява наказанието си. Брайвик е задържан при условия на повишена сигурност, които се равняват на режим на изолация.

Управата на затвора подчерта, че става дума за задочно обучение от килията му, като изпитите ще се провеждат в затвора. Брайвик няма да може да посещава кампуса или да общува с персонала по интернет. Вместо това той ще разчита на пощенски връзки.

По време на задържането си, Брайвик е учил, за да довърши средното си образование. Университетът в Осло трябва да прецени дали познанията му са достатъчни, за да бъде приет. Очаква се следващата седмица да бъде даден отговор от висшето училище.

Министърката на висшето образование Кристин Халвурсен беше подложена на критики, след като заяви миналата седмица, че Брайвик не трябва да може да учи в затвора. Тя го обяви за "масов убиец, който никога няма да бъде пуснат в норвежкото общество" и заяви, че аргументите, които се използват за насърчаване на задържаните в затворите да следват "не са толкова значими" в неговия случай.

Юристите и затворническите власти обаче напомниха, че трябва съдът да прецени дали да се удължи наложената му присъда от 21 години затвор.

34-годишният екстремист отне живота на 77 души на 11 юли 2011 г., като първо взриви бомба в Осло, а после нападна младежки лагер на близкия остров Ютьоя.