Бисер Манолов, излежаващ доживотна присъда за убийство в Бобов дол, осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" с мотива, че е преживял "негативни чувства, изразяващи се в незащитеност, безсилие и безпомощност, угнетеност".
Действието, заради което Манолов подава жалба до административен съд Кюстендил, се развива на 10 юли – рождения му ден -, когато майката му искала да го зарадва с торта, чушки и черен дроб. Охраната отказала да допусне, каквито и да е хранителни продукти в затвора.

Решението на съда е в полза на Манолов като е отредено на държавата (в лицето на ГД "Изпълнение на наказанията") да плати сумата от 150 лева за изтърпени неимуществени вреди, а не желаната от затворника – 10 хиляди лева.

Това дело е част от серията жалби, които самият Манолов подава срещу ГД "Изпълнение на наказанията". През 2011 година, въпросният затворник, иска обезщетение в размер на 3 хиляди лева (представляващи неимуществени вреди) заради „незаконосъобразни действия на служители на дирекцията от администрацията, а именно проверка, прочитане и недопускане на лична кореспонденция на ищеца донесена от неговата майка ... както и поради недопускане на хранителни продукти – лютеница, кисело мляко и варени яйца“. Друго решение пък отхвърля жалба за нанесени „болки и страдания в резултат на охлузвания от носенето на белезници за крака, както и от използването на усмирителен пояс по начин, затрудняващ дишането“.

 

Attachments:
Download this file (Решение № 10168 .doc)Решение № 2[ ]27 kB
Download this file (Решение № 3953 .doc)Решение № 1[ ]18 kB