Разположен на бреговете на Егейско море, в югозападната част на Турция, Бодрум е един от най-известните курорти в южната ни съседка. Градът има изключително характерна архитектура, която местните наследяват от далечното минало, когато там мирно са съжителствали гърци и турци. Именно елините наложили строенето на къщита да са изцялото от бял камък, на един или максимум два етажа, с равен покрив. Белият цвят отблъсква слънчевите лъчи и по този начин домът остава хладен. Може би тук е мястото да отбележим, че Слънцето в този прекрасен град грее през повече от 300 дни годишно.


Морската вода около Бодрум е кристално чиста, топла и разбира се тюркоазено синя. Само на няколко минути разстояние с лодка се намират десетки острови – някои по-големи, а други не чак толкова. Бреговете на курорта са предимно каменисти и точно заради това, мястото е може би едно от най-красивите за подводно гмуркане. Повечето плажове са изградени върху платформи, но само на няколко километра извън града, можете да намерите и красиви пясъчни брегове.

Известен в древността като Халикарнас, този прекрасен град е богат на множесвто историчеки паметници и забележителности. Тук се намира едно от Седемте чудеса на Античния свят, а именно Гробницата на цар Мавзол или иначе казано – първият Мавзолей в света. Разбира се той има много интересна история, която сега ще ви разкажем... Цар Мавзол и неговата сестра Артемизия толкова много се обичали, че решили да се оженят един за друг (това било често срещано събитие в античността). Царското семейство живеело с много любов, но През 353 г.пр.н.е. Мавзол умира, оставяйки своята съпруга, потънала в скръб. Артемизия решава, че храмът, който вече започнали да строят, ще бъде посветен изцяло на нейния обичан съпруг и незабавно започва да търси изпраща най-талантливите майстори на това време, като изпраща писма дори до Гърция. Гробницата е една от най-величествените сгради за времето си, като е била висока 45 м и е била заобиколена от 36 колони в йонийски стил.. Цялата структура е поставена в обграден двор. В центъра на двора има каменна платформа, на която е издигната гробницата, изградена предимно от бял мрамор. За съжаление, в днешно време са останали само руйни, които обаче все още ни напомнят за този величествен храм на любовта.

Цар Мавзол е свързан и с още една културна забележителност в древния град, която той е построил - Портата на Миндос. Тя е била един от двата официални входа, а също така и една от най-важните части от защитните стени на града. Любопитен факт е, че именно през нея нахлува Александър Велики през 333 г.пр.Хр.

Друга величествена постройка е Замъкът на Бодрум. Построен е през 15 век от Рицарите хоспиталиери и е посветен на Свети Петър. Кулите са наречени Английска,  Италианска,  Френска и Германска, тъй като рицарите били от различни народности. Интересно е да се отбележи, че при строежа са използвани камъни и релефни плочи от руините на Мавзолея на Цар Мавзол. Днес в крепостта се помещава и известният Подводен археологически музей на Бодрум. В него се излагат находки от разкопки още от  1960 година. Също така там може да видите останки от най-старото корабокрушение в света, както и колекцията на източно-средиземноморските амфори.

Определено обаче, в днешно време, една от най-запазените постройки е Античният театър, който е първото нещо, което виждате, при влизане в старата част на Бодрум. Театърът събира над 13 000 човека и често там се организират най-различни концерти на местни и чужди изпълнители.

Старите мелници на града също са една от интересните туристически забележителности. Те са седем на брой и се намират на един от хълмовете на Бодрум, от където се открива прекрасна гледка. Днес те са изоставени, но са били използвани за мелене на брашно само до преди 50 години.

Няма как да не споменем и още едно от Седемте чудеса на древния свят, което се намира на 20 километра от Бодрум в един от най-древните запазени градове – Ефес. Говорим за Храмът на Артемида – най-величественият храм в древността. Това е и една от първите постройки, изградени само от мрамор. В никакъв случай не подминавайте екскурзиите до това градче, дало името на може би най-известната турска бира.

 

И като казахме бира, всъщност нощният живот на града е едно от най-силните му предимства пред другите курорти в Турция. В Бодрум има десетки барове и дискотеки, в които световно известни ди джеи често пускат музика, а също и идват да пеят популярни групи на живо. Тук се намира и най-голямата в света открита дискотека – Халикарнас, в която можете да посрещнете зората, забавлявайке с много шоупрограми.  Да не говорим за безброй многото големи и малки ресторантчета. Храната в Турция, както знаем е изключително вкусна и тук е мястото, където можете да се насладите на стотиците видове местни специалитети. В Бодрум наистина можете да се отдадете свободно на желанието си да опитвате нова и вкусна храна, а забавлението наистина ви е гарантирано.

Може би, благодарение на всички тези невероятни предимства, които притежава курортът, той е един от най-предпочитаните места за почивка на много от местните и Холивудски звезди. Никол Кидман, Елтън Джон, Анджелина Джоли и Ума Търман са само част от звездните посетители. Руският милиардер Роман Абрамович също обича да държи една от яхтите си на пристанището, което, между другото, е обявено за едно от 8-те най-красиви пристанища на Средиземно море.

Едно е сигурно – ако искате почивка, древна история, забавление, вкусна храна и интересен нощен живот, не се двоумете, а изберете Бодрум!