Издаване и подмяна на лични карти на граждани

 • Вторник, 10 Февруари 2009 10:03


От март месец 2010 г. стартира подмяната на личните карти на български граждани.


Правно основание

Закон за българските документи за самоличност

Правилник за издаване на българските документи за самоличност

Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по закона за държавните такси

Характеристика

Настоящото изложение цели да разясни реда и условията, при които се подава заявление за лична карта на български гражданин и се издава посоченият документ.

Личната карта на българските граждани е основен идентификационен документ за самоличност, валиден на територията на Република България или на територията на друга държава съгласно международни договори.

Всеки български гражданин може да притежава само една лична карта.


Процедура:
   

I. Компетентен орган

Личните карти се издават и подменят от органите на Министерството на вътрешните работи по постоянния адрес на лицето след представяне на заявление и документи по гражданско състояние, издадени от местната администрация по ред, установен с акт на Министерския съвет.

От автомат всеки гражданин изтегля билетен номер със заявената услуга, след което електронно устройство го ориентира към специализираното гише. Компютърната система разполага с личните данни на всеки гражданин и само чрез документ за идентификация /стара лична карта/ той получава от там заявлението си за личните документи, които желае да му бъдат издадени. Ръчно се попълват единствено информация за родителите и съпруга или съпругата. Следва подпис за удостоверяване на верността на попълнената информация. След това се заплаща за услугата, която за обикновения срок за издаване е 18 лева. Следва фотографиране на място и снемане на биометричните данни за паспорта.


II. Заявител

Всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта.

III. Необходими документи

Лична карта се издава въз основа на заявление, подадено от гражданина.

При подаване на заявлението лицата следва да представят и удостоверителни документи по гражданското състояние, потвърждаващи данните в него. При подмяна на български документи за самоличност поради промяна на постоянния адрес се представя и удостоверителен документ от съответната общинска администрация.

При издаване на пръв български документ за самоличност на лице, придобило българско гражданство, се изисква представяне на копие от националния документ за самоличност съобразно другото гражданство, което лицето е притежавало или притежава.

При издаване на първа лична карта към заявлението се представя и удостоверителен документ за раждане. По изключение могат да се представят и официални документи, удостоверяващи данните за раждане.

IV. Вътрешен ход на административната услуга

Заявлението за издаване на български документ за самоличност - лична карта, се подава в районното полицейско управление (РПУ) или в съответната областна дирекция "Полиция" (ОД "П") по постоянен адрес или в Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" в Национална служба "Полиция" - МВР.

Българските граждани, живеещи в чужбина, подават заявление за издаване на лична карта в дипломатическото или консулското представителство на Република България, което го препраща чрез Министерството на външните работи до ГД "ППООРП" - НС "П" - МВР.

Личната карта се издава в срок до 30 дни от датата на приемане на заявлението.

Заявленията за експресно (8 работни часа) или бързо (3 работни дни) издаване на български документ за самоличност - лична карта, се подават в Столичната дирекция "Полиция" (СД "П") и в ОД "П", както и в определени от директора на Национална служба "Полиция" районни полицейски управления или в Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" в Национална служба "Полиция" - МВР. Необходимостта от допълнителни проверки, свързани с издаването на документ за самоличност, е основание за отказ за издаване на документ за самоличност чрез бърза или експресна услуга.

Персонализираният документ за самоличност се получава лично от заявителя след попълване на съответната графа за получаване в заявлението и връщане на предходния документ за самоличност от същия вид, ако има такъв.

Документите за самоличност на малолетните, непълнолетните и на поставените под запрещение лица се получават от техните родители, настойници или попечители, които подписват заявлението.

V. Такси

За издаване на лична карта, както и при подмяна на лична карта поради промяна на името, единния граждански номер (ЕГН), постоянния адрес, пола или при настъпили съществени и трайни изменения на образа, се събират следните такси:

- за лична карта със срок на валидност 10 години - 10 лв.;

- за лична карта със срок на валидност 4 години - 7 лв.;

- за безсрочни лични карти - 6 лв.;

- за лични карти на инвалиди с определена I, II и III група инвалидност - 1 лв.

Освобождават се от заплащане на такси при издаване на първа лична карта лицата от 14- до 16-годишна възраст и лицата, навършили 70-годишна възраст.

Таксите за издаване на лична карта се заплащат с увеличение 2 пъти, когато услугата по искане на лицата се извършва в срок 3 работни дни, и с увеличение 5 пъти, когато услугата се извършва в срок 8 работни часа.

33 коментара

 1. Тук не пише каква такса се заплаща при подмяна на лична карта , поради изтичане на СРОКА на Валидност на старата...
 2. пише :) - издава се нова лична карта
 3. чух нещо за кръвна група...трябва ли ми такъ в документ?тук нищо не се споменава за това
 4. Днес си платих таксата за смяна на личната карта,20 лева е цената.:)
 5. nqkoi znae ili dali e neobhodima kruvna grupa
 6. DALI SHTE MOGA DA SI PODAM DOKUMENTITE ZA PODMIANA NA LICHA KARTA V SASHTIA DEN V KOITO OTIDA IMALI OGROMNI OPASHKI I TETRADKI SAS SPISATSI V KOITO TRIABVA DA USPEIA DA SE ZAPISHA SISTEMATA RABOTI LI NORMALNO ILI VSE OSHTE IMA PROBLEMI I SHTE MI RAZRESHAT LI DA SI PODNOVIA DOKUMENTITE S EKSPRESNA ILI BARZA PORACHKA I SPAZVAT LI SE TEZI SROKOVE OT 3 DNI I 8 RABOTNI CHASA
 7. trqbva da si smenq lichnata karta kakto i postoqnia adres kade i kakvo trqbva da napravq i kolko vreme 6te mi otneme. blagodarq predvaritelno..
 8. новите лични карти са много грозни.снимката е черно-бяла и мътна и върху нея има релефен печат, така че трябва да си врачка за да познаеш лицето от снимката. вече няма нужда някой да се мъчи да фалшифицира лична карта с подмяна на снимката, защота на тези снимки и сам себе си не можете да разпознаете
 9. До Мими: Мен ме вълнуват същите въпроси, но забеляза ли, че всички задават въпроси и никой не отговаря? Та въпросът ми е - ти провери ли вече лично, как е там с опашките, с билетчета и пр.? Аз съм болна в момента (от 3 месеца) и не мога да проверя сама.Би било хубаво да ми напишеш макар и чрез този форум.
 10. Аз бих искала да попитам , тъй като не съм в града, в който живея по принцип,колко по-рано трябва да се прибера за да подам документи за смяна на лична карта? Ако може някой да ми каже конкретно число, ще съм му много благодарна :) мерси предварително!!!
 11. Личната ми карта беше валидна до 1-ви април. Тъй-като имаме 6 месечна отсрочка за подмяна на документите, личната ми карта фактически е с валидност до 1-ви октомври. С намерение съм да не си вадя съответния документ в рамките на месеци, докато приключат дългите опашки. Питането ми е дали подлежа на някъква санкция. Имам валидна шофьорска книжка и международен паспорт с които мога да докажа самоличността си. Благодаря за отговора!
 12. В Бургас положението е трагично,някои в 3.30ч.сутринта отиват да се записват в списъка...всеки ден с нов списък.Вчера цял ден чаках и не успях...ненормално е:(..
 13. Надявам се някой да отговори на този въпрос, защото наистина не знам какво трябва да се направи: Баща ми трябва да си подмени личната карта, която изтече на 1-ви юни, т.е. до края на ноември му е крайния срок. Проблемът е, че е със заболяване(инвалидност), което му позволява съвсем минимална физическа активност, за чакане на опашка изобщо не може да се говори. Има ли вариант за хората в подобно положение? Сигурна съм, че нашият случай не е единствен. Благодаря ви!
 14. as jiveia v Usa kakva e prozedurata pri polojenie che ne sa mi neobhodimi tesi dokumenti
 15. Бих искала да попита...Може ли лична карта и/или задграничен паспорт да бъдат подменени преди датата им на изтичане? Благодаря!
 16. li4natami karta izte4e 01.03.2010 no nqmah pari daq podnovq kolko 6te mi struva da siq izkaram?
 17. всеки документ може да бъде подменен преди изтичането му но не повече от месец ако не се лъжа..изчакай да остане седмица две и тогава...а след като изтече срока налагат някаква глоба в зависимост от това колко време е минало от изтичането й ...
 18. От нова година опашки вече няма.Аз минах много бързо.
 19. синът ми е на 15 год. но трябва да си извади лична карта бърза поръчка освобождава ли се от такса
 20. Трябва ли пенсионери с безсрочни документи задължително да ги сменят с новите лични карти?
 21. zdraveite jiveq v gurciq i si idvam v bg no ne tolko 4esto iskam da znam kolko 6te struva ako si smenq li4nata karta da mi q iskarat za 5 dena kolko 6te struva i naistina li iskat kruvna grupa ? blagodarq vi predvaritelno![/img]
 22. kakva e globata za zakusnenie na podmqna na lk
 23. Синът ми ще си вади първа лична карта. От написаното тук разбирам, че е безплатна - т.е. и експресните поръчки са безплатни, защото не е написано 20 лева, а е написано два или пет пъти цената. Така ли или ще измислят друго - или че експресните се заплащат ( ве е написано в наредбата - за 14 годишни), или че щом е безплатно, неможе да е експресно ....
 24. аз искам да науча първоначално от къде плащаме таксата
 25. Искам да попитам,възможно ли е подаването на документи да стане в един град,а да се вземат вече готовите от друг.
 26. Може , и аз бях питал същотото , но става с предварително заявяване когато подавате данните.
 27. Здравейте искам да попитам мога ли да си изкарам лична карта в софия,при положение че имам само регистрация за настоящ адре.Наскоро ми откраднаха документите и се чудя дали мога да си спестя разкарването до моя роден град.
 28. Здравейте искам да попитам мога ли да си изкарам лична карта в София,при положение че имам само регистрация за настоящ адрес.Наскоро ми откраднаха документите и се чудя дали мога да си спестя разкарването до моя роден град.
 29. za da si smenq nasyuqshtiq adres po li4na karta kakvo mi e neobhodimo
 30. Информацията е полезна, но ми се струва, че цените не са актуални. Само преди седмица /20,07,2016/ ме обраха и заедно с лаптопа ми гепиха портфейла с всички документи, дебитни карти и пари в кеш. Лаптопа най-трудно ще го прежаля, понеже на него имаше ценна информация. А при пускане на молбата за нови документи ми поискаха 21 лв за нормална услуга 30 дни и 39 лв за бърза услуга 3-4 работни дни. Имаше и експресна, но тя беше още по-скъпа и не й обърнах внимание.
 31. Загубих си личната карта може ли да ми кажете какви документи трябват за нова лична карта
 32. здравейте искам да попитам аз живея във чужбина и идвам да си сменя личната карта нямам постоянен адрес тук ще имам ли някакъв проблем
 33. Здравейте, Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss@gmail.com)

Добавете коментар