Страници: 1 [2]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Неправомерно вдигната лихва по Ипотечен кредит в Уникредит Булбанк?  (Прочетена 23560 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #20 : Май 13, 2009, 07:23:59 »

я виж уважаемият entwickler като вече си е напатил стана почти експерт в банковото кредитиране Смотан Намигване! Да прав си иначе наистина подайте първо жалба до банката да видим какво ще отоговорят, но не забравяйте внимателно да си прочетете договора да няма някоя клаузичка с която бърза да Ви затворят устата! Питай патило не питай старило! Смотан Намигване
наистина съм си напатил (все още чакам да видя с очите си че ще ми възстановят старото статукво). Вече само да видя подобен договор и веднага мога да хвана повечето уловки.
Активен

dora
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« Отговор #21 : Май 19, 2009, 05:07:13 »

Радвам се, че Вашата банкова "драма" засега се разрешава успешно. Браво за проявената упоритост.

В момента съм изправена пред може би сходен казус и бих се радвала ако някой ми отговори на един въпрос:

Има ли право банката да иска подписване на анекс за промяна на индивидуалните ми лихвени условия (БЛП + надбавка - отстъпка, определена с решение на кредитния съвет през 2007г.), считано от м. май 2009г. на основание промяна в Тарифата за лихвите, таксите и комисионните от 12.12.2008, с която се въвежда минимално приложим лихвен процент по кредитни сделки?

По мое мнение Тарифата е приложима само по отношение на общите условия на договора като такси, лихви за просрочие и предсрочно погасяване, и т.н. (ако някой проявява интерес мога да изпратя и по-подробно описание на клаузите в договора и предложения ми анекс).

Благодаря предварително.
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #22 : Май 19, 2009, 09:08:40 »

Няма право. Човек не може да бъде задължаван да подписва неизгодни за него договори
Активен

entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #23 : Юни 23, 2009, 09:17:40 »

Елена, защо с такъв тон? Аз съм говорил с адвокат. Просто материалния интерес е малък и няма как да се захване с такова нещо. А и не е нужно за такъв проблем. В нормалните държави има Финансов Омбудсман, който се грижи за проблемите на хората с финансовите институции. А иначе на въпроса "Защо да го направим". Ами ако аз имам сайт, в който съм решил да помагам на хората по определени теми - не виждам нищо лошо в това.


Активен

slave
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« Отговор #24 : Юни 26, 2009, 02:45:07 »

Здравейте. Аз също съм клиент на Булбанк, договора ми е от 2007. В него пише, че лихвата ми се определя от БЛП, който пък от своя страна ще се влияе от индекса Софибор, плюс фиксирана надбавка. Преди няколко месеца банката въведе някакъв нов лихвообразуващ компонент, наречен "премия", за който няма точно обяснение как се образува, и започнаха да си играят с него. В последните няколко месеца Софибор падна доста, надбавката си е фиксирана, а моята вноска се качва. Когато поисках обяснение, се оправдаха с тази нововъведена премия. Въпросът ми е, след като в моя договор това понятие не е упоменато, нито са ми предлагали да подписвам някакви анекси, редно ли е да ми налагат тази допълнителна премия и ако да, т.е. ако имат някакво законови основания -  какви са и от къде могат да се следят показателите, които влияят на нейната величина.
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #25 : Юли 06, 2009, 11:29:41 »

Само ми изпратет на лично сканиран договор + общи условия (изтрийте личните данни да не ги гледам) и ще се опитам да ви помогна
Активен

nati_nat
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« Отговор #26 : Юли 12, 2009, 07:07:06 »

Здравейте,

И аз имам подобен казус. Моят договор е сключен през 2004 и за лихвите в договора имам следното:

1. "Дългът по заемната сметка се олихвява с годишен лихвен процент в размер, равен на действащия към периода на олихвяването основен лихвен процент на БНБ в размер на 2,44 плюс надбавка в размер на 6,46"
2. " КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ дава съгласието си КРЕДИТОРЪТ да промен едностранно базисния годишен лихвен процент, определен съгласно предходната точка, без за това да е необходимо сключване на допълнително споразумение между страните, при промна на пазарните условия, които по преценка на КРЕДИТОРА водят до необходимост от увеличаването му най-малко с 2 (два) пункта над размера, определен от КРЕДИТОРА в деня на сключване на настоящия договор."

Днес получих поредното известие за увеличение на лихвения процент, с което общия размер на лихвата става 12.69, от което излиза, че базисния лихвен процент според банката е 6.23, независимо, че основния лихвен процент на БНБ, обявен за месец юни 2.35, т.е. дори по-ниско от обявения към датата на сключване на договора.

Та значи в договора от една страна в т.1. имам обвързване на олихвяването към олп на БНБ + фиксираната надбавка; въвеждане в т.2 на понятието "базисен лихвен процент", което аз тълкувам именно като олп на БНБ, защото то е променливата база на лихвата по т.1; и допълнителната мъглява формулировка за възможност банката едностранно да променя този базисен лихвен процент при условия " ... които по преценка на КРЕДИТОРА водят до необходимост от увеличаването му най-малко с 2 (два) пункта над размера, определен от КРЕДИТОРА в деня на сключване на настоящия договор."
Въпроса ми е: тази допълнителна формулировка оначава ли, че КРЕДИТОРА, т.е. банката може да си добавя към действащия олп на БНБ каквато и хрумне допълнителна стойност и така да формира т.нар. "базисен лихвен процент", минаващ вече 3 пъти стойността на ОЛП на БНБ?
Активен
Пламен
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« Отговор #27 : Август 29, 2009, 10:37:05 »

Първо се подава жалба в самата банка. След това в Банков надзор в БНБ. Погледнете договора дали не пише че лихвата само расте. На мен ми предложиха един анекс в който пишеше че базовия лихвен процент нараства при промяна на euribor и никъде не се споменяваш намаляване!!!
Здравейте entwickler,
И аз имам съшия проблем с Булнак. При моето последно завръщане в България Август 2009 бях неприятно изненадан че лихвения ми процент е повишен независимо че в договора ми е фиксиран на ЕУРИБОР 3 месечен + 3.14% надбавка.
В момента 3 месечния ЕУРИБОР е 1.02 % с надбавката би трябвало лихвения процент да ми е 4.16%, а е дигнат на 7.03% което е 2.87% над това, което трябва да плащам или с две думи близо 120 Е на месец повече. Което направо ме вбеси. На 7 Август подадох официална молба да ми се обясни зашщо лихвения ми процент се е вдигнал, а от един от служителите получих "мъгливото" обяснение че финансовата ситуация в България е трудна, че лихвите по депозитите са се покачили и че те трябва от някъде трябва да компенцират, което още повече ме в беси. Откъде на къде моя заем който е взет Март 2007 ще е свързан с депозитите или лошите кредите на банката...
Срещнах се и с шефа на Булбанк-Русе и имахме дискусия относно лихвения процент и той както и в твоя случай обеща да има позитивно решение но вече 3 седмици нищо. Предната седмица им пратих напомнящо писмо че чакам официално писмо относно как е определена лихвата ми но все още нямам отговор.
В договора ми ясно и точно пише заема се олихвява в ЕУРИБОР 3 м + 3.14 %. И тъй като ЕУРИБОР е публикувана стойност която не може да се манипулира, Булбанк едностранно са решили да ми вдигнат надбвавката от 3.14 на 6.03 %. В договора ясно и точно пише че надбавката е фиксирана величина и не се променя по време на заема.
entwickler,
От твоите коментари разбиреам че следвашата стъпка е ако не получа отговор от Булбанк да се обърна към Надзорния съвет на банките. Може ли да ми дадеш тяхния е-майл и физически адрес по възможност и факс тъй като живея в чужбина.
Предварително ти Благодаря.

е-маил: Plamen1967@gmail.com
Активен
entwickler
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 14


WWW
« Отговор #28 : Август 30, 2009, 05:48:35 »

Прати го препоръчано по пощата това писмо, че да си имаш входащ номер.
Най-добре първо им звънни и ги питай как най-лесно да им го изпратиш. Дано да може и по факс, а и според мен са длъжни да го позволяват.
Звъниш на централата и от там искаш да те свържат с "Банков Надзор":
Адрес
      пл. "Княз Александър І" №1, София-1000
Работно време
      всеки работен ден от 8:30 до 17:00 ч., с клиенти - до 15:45 ч.
Телефон
      (+3592) 91459 (централа)
Телефакс
      (+3592) 980-24-25; (+3592) 980-64-93
Телекс
      (+067) 24091 bnb bg; (+067) 24092 bnb bg


Успех
Активен

Yankov68
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« Отговор #29 : Януари 10, 2013, 05:10:19 »

И аз така съм си мислил винаги.
Но в моя договор според мен банката се е прецакала. Фактът че 3 месеца не отговарят на жалбата ми също ме навежда към това. Както и че не отговарят и на банков надзор от БНБ. Ако проявявате интерес мога и целият договор да ви пратя сканиран + жалби и т.н.
колега ако можеш прати ми образец на жалбата си на: yankoyankov3@abv.bg.Ще ти бъда благодарен.
Активен
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: