Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Удръжки от заплати за установени липси  (Прочетена 2574 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
daniela
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« : Януари 16, 2011, 11:35:13 »

Може ли някой да ме консултира за следващия проблем.Работя в голям хотелски комплекс като сервитьор.В комплекса имаме няколко заведения и ресторант.Аз работя в ресторанта.От ресторанта често се налага да зареждаме останалите заведения с алкохол и различни други консумативи срещу издадени искания.Исканията обаче се пишат от всеки един от нас.Ресторанта  е с много артикули.Само вината, които предлагаме са около 140 вида, концентрирания алкохол също е много разнообразен.Брутната заплата на сервитьорите е 450 лв.Питам при тези факти, редно ли е ние да пишем искания за материално-стокови ценности на стойност хиляди лв?Не е ли по-редно да има определен човек, който да се грижи за движението на стоките из комплекса.Получават се обърквания и на ревизии винаги удържат са сервитьорите големи суми от заплатите, понякога в продължение на месеци.Длъжни ли сме ние да пишем стокови и искания и да  не получаваме с месеци  суми от заплатите си.Моля  някой да ми отговори, въпроса много ме вълнува!!!
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Януари 19, 2011, 11:24:25 »

прегледайте длъжностната си характеристика. Това ще даде отговор на въпроса Ви какво сте длъжна да правите и какво не влиза в правомощията Ви.
Активен

Dixi et animam salvavi
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #2 : Януари 19, 2011, 01:28:57 »

Да допълня колегата: ако нямате длъжностна характеристика, си поискайте. Глобата за работодател, който не е дал длъжностна характеристика на служител, е голяма. Мисля, че беше от 1500 до 15 000 лв.

Цитат
Чл. 127. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 127, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:

1. работата, която е определена при възникване на трудовото правоотношение;

2. работно място и условия в съответствие с характера на работата;

3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) здравословни и безопасни условия за труд;

4. (нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) длъжностна характеристика, екземпляр от която се връчва на работника или служителя при сключване на трудовия договор срещу подпис и се отбелязва датата на връчването;

5. (предишна т. 4, изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) указания за реда и начина на изпълнение на трудовите задължения и упражняване на трудовите права, включително запознаване с правилата за вътрешния трудов ред и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят е длъжен да пази достойнството на работника или служителя по време на изпълнение на работата по трудовото правоотношение.

(3) (Нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., отм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.)

(4) (Нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Когато работодателят изпрати работник или служител на работа зад граница за повече от един месец, той е длъжен преди заминаването писмено да го информира за:

1. продължителността на работата;

2. валутата, в която ще се изплаща възнаграждението;

3. допълнителните трудови възнаграждения, които ще се изплащат в пари или в натура, свързани с изпращането зад граница, ако такива са предвидени;

4. условията за завръщане в страната.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: