Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Предварителен договор. Давност.  (Прочетена 3855 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
stanimirbi
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 9

Ел. поща
« : Февруари 07, 2010, 12:57:59 »

Здравейте,моля да ми помогнете по следния проблем.
 На 22.10.2004 година сключих предварителен договор за покупко продажба на апртамент,само с единия от съпрузите(не знаех тогава че се е водил и на двамата).От тогава до сега продавачите са в чужбина и нямах възможност да сключим окончателен договор.Снощи се разрових в нета и разбрах че предварителния договор има давност 5 години(които вече са изминали).Нотариалния акт на апартамента е в мен(незнам дали съпругата му има друг),а предварителния договор не е нотариално заверен.Тогава продавачът ме увери че няма да има проблем при прехвърлянето на апартамента и наистина досега не съм имал проблеми с тях.
      Въпроса ми е,могат ли ако решат да си вземат апартамента в който живея вече шеста година.Надявам се да ми отговорите,защото съм много притеснен да не останем със семейството ми на улицата.
« Последна редакция: Февруари 07, 2010, 07:41:50 от Rose » Активен
bebitor
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 6

WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Февруари 07, 2010, 05:16:48 »

Отговорът е ДА, могат, ако решат, да си вземат апартамента.
А вие имате два варианта- или да се разберете със собствениците и да сключите сделката с нотариален акт при първото им завръщане в България, или да чакате още 4 г., след което да се сдобиете с нотариален акт въз основа на давностно владение.
Активен

stanimirbi
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #2 : Февруари 07, 2010, 08:46:56 »

А възможно ли е да им изпратя някакъв документ в чужбина,който да разпишат и след като ми го пратят с него да прехвърля апартамента,или нещо подобно
Активен
DEKAH
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 123

Ел. поща
« Отговор #3 : Февруари 07, 2010, 10:06:29 »

Да, възможно е. Изготвя се изрично пълномощно, с което да ви упълномощят да си прехвърлите имота. С пълномощното се заверяват и едни декларации.

Тези документи следва да се заверят в наше посолство или консулство.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
stanimirbi
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #4 : Февруари 08, 2010, 06:24:25 »

Благодаря за отговорите
Активен
ангел илиев
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

Ел. поща
« Отговор #5 : Април 27, 2011, 03:17:28 »

Здравейте,аз имам почти същия проблем,става дума за следното:от1989 до 2000 година притежавах апартамент,които през 2000г.прехвърлих на сесра ми,но с уговорката да живея в него докато и го платя и отново си върна собственноста на имота.През 2002г.изплатих цялата сума за покупката на апартамента на сестра ми и зет ми и подписахме предварителен договор за покупко-продажба(собственноръчно написан от зет ми).През годините ме заблуждава постоянно че сделка ще бъде оформена че няма да имам проблеми,но сега когото родителите ни починаха  се започнаха претенции за влизане във владение в жилището от страна на сестра ми. Какво мога да направя по съдебен път за да придобия собственноста на имота,които съм заплатил преди 9 г. и на които съм във владение 11 години след прехвърлянето му на сестра ми.     
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #6 : Април 28, 2011, 09:10:16 »

Както е посочено и по-горе от колегата, тъй като е изминал период от 11 години, вие можете да се позовете на придобиване на имота по давностно владение.
Активен

Dixi et animam salvavi
ангел илиев
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

Ел. поща
« Отговор #7 : Април 28, 2011, 03:34:44 »

МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И МНОГО ПРОФЕСИОНАЛНИ И ЛИЧНИ УСПЕХИ
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: