Страници: 1 [2]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Как да поставим някого под запрещение?  (Прочетена 34403 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #20 : Март 21, 2011, 12:59:08 »

Може би е възможно , но трябва да се консултирате с колега,който да прегледа документацията по казуса.Все пак има много обстоятелства, които следва да бъдат изяснени, а това е обективно невъзможно да стане тук.
Активен

Dixi et animam salvavi
Nikolov
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 8

« Отговор #21 : Май 28, 2011, 11:54:24 »

Здравейте, имам един въпрос: На редовно заседание на съда по дело за запрещение на психично болен човек, умишлено укрит от трето лице, съдът постанови принудително явяване на психични болния. Какви права мога да потърся и как мога да процедирам срещу третото лице?
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #22 : Май 30, 2011, 08:43:52 »

Третото лице носи наказателна отговорност,но практиката сочи, че трудно се доказват подобен род деяния.
Активен

Dixi et animam salvavi
dkw20
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #23 : Януари 03, 2013, 02:39:45 »

И аз имам същия проблем като trichocephalus. Дядо ми е на 84 години и деменцията тотално го пере вече - постоянно ме тормози за пари, за имоти - съди ме в продължение на 4 години за имот, който той ми дари абсолютно безвъзмедно преди 20 години без никакви условия за отглеждане (съдът отсъди в моя полза, но нервите, парите и изгубеното време никой не може да ми ги възстанови), а сега разправя, че баба ми, бог да я прости, и моето семейство, сме го били подвели да се подпише и той не е знаел какво подписва. Освен това ми праща призовки от нотариус да съм му плащал месечна издръжка от 300лв. при положение, че взима над 400лв. пенсия! Разправя на всички, че искам да го уморя, че аз съм убил баща ми, обижда ме постоянно, че съм бил мързелив и работа имало много, но аз нарочно не съм си търсил работа, обвинява ме, че съм му откраднал инструментите (а всъщност той ги дава на разни хора и забравя), постоянно ме кара да му помагам за разни неща - да му пръскам гроздето, да му варя ракия, да му копая двора, да му цепя дърва, а после разправя на всички, че никога с нищо не съм му помагал и съм го оставил да умре едва ли не. А върха беше, когато миналата седмица ме привикаха в полицията да давам обяснения - написал е писмо до областния прокурор директно, в което пише, че съм му казал, че ще го "елиминирам" и в което настоява прокурора да вземе съответните мерки по член еди-си-кой за заплаха за убийство, което предвижда затвор! Не издържам вече! Целият квартал ме гледат накриво и всички си мислят, че съм някакъв рецидивист едва ли не, защото той на всички ги говори тия глупости. Сериозно се замислям да го освидетелствам, или както се казва "под запрещение", за да не може повече поне пред съд и полиция да ме излага мене и цялото ми семейство. Каква е законовата процедура, много ще съм ви благодарен, ако ми помогнете.
Благодаря.
Активен
1000
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 204

« Отговор #24 : Януари 04, 2013, 01:14:34 »

здравейте, имам един въпрос, който е извън темата и не касае лично мен, а възрастна жена която ме помоли да попитам..

та ето за какво става въпрос:

"На 87 г. съм преди десетина години, аз и съпругат ми прехвърлихме на внука ни имот (къща и 14 дка. земеделска земя), с условието да ни гледа (доглеждане). Преди три години съпруга ми почина и от тогава(тъй като съм болна) за мен се грижи дъщеря ми, имам ли право да разваля моята част от прехвърлянето и да я дам на дъщеря си?"

това е въпроса на възрастната жена, благодаря ви предварително за отговорите и се извинявам, че не е по темата.

Има начин, но трябва да ви го оформи адвокат или нотариус.

Поздрави,
Активен

1000
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 204

« Отговор #25 : Януари 04, 2013, 01:36:15 »

И аз имам същия проблем като trichocephalus. Дядо ми е на 84 години и деменцията тотално го пере вече - постоянно ме тормози за пари, за имоти - съди ме в продължение на 4 години за имот, който той ми дари абсолютно безвъзмедно преди 20 години без никакви условия за отглеждане (съдът отсъди в моя полза, но нервите, парите и изгубеното време никой не може да ми ги възстанови), а сега разправя, че баба ми, бог да я прости, и моето семейство, сме го били подвели да се подпише и той не е знаел какво подписва. Освен това ми праща призовки от нотариус да съм му плащал месечна издръжка от 300лв. при положение, че взима над 400лв. пенсия! Разправя на всички, че искам да го уморя, че аз съм убил баща ми, обижда ме постоянно, че съм бил мързелив и работа имало много, но аз нарочно не съм си търсил работа, обвинява ме, че съм му откраднал инструментите (а всъщност той ги дава на разни хора и забравя), постоянно ме кара да му помагам за разни неща - да му пръскам гроздето, да му варя ракия, да му копая двора, да му цепя дърва, а после разправя на всички, че никога с нищо не съм му помагал и съм го оставил да умре едва ли не. А върха беше, когато миналата седмица ме привикаха в полицията да давам обяснения - написал е писмо до областния прокурор директно, в което пише, че съм му казал, че ще го "елиминирам" и в което настоява прокурора да вземе съответните мерки по член еди-си-кой за заплаха за убийство, което предвижда затвор! Не издържам вече! Целият квартал ме гледат накриво и всички си мислят, че съм някакъв рецидивист едва ли не, защото той на всички ги говори тия глупости. Сериозно се замислям да го освидетелствам, или както се казва "под запрещение", за да не може повече поне пред съд и полиция да ме излага мене и цялото ми семейство. Каква е законовата процедура, много ще съм ви благодарен, ако ми помогнете.
Благодаря.

Oткажете се, няма да стане. Тоя човек ще дойде на делото с адвокат и ще ви резнат.
Активен

vvk196
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #26 : Септември 27, 2014, 03:18:58 »

Здравейте, при проучването на казуса ми попаднах на тази тема и виждам че доста хора имат сходни проблеми. Искам да се допитам до вас за проблема ми и дали може да се направи нещо по въпроса. Става въпрос за баща ми който вече е пенсионер и с когото имаме доста голяма разлика в годините (над 40). С майка ми са разведени от над 15 години, а по стечение на обстоятелствата в момента аз и по-малката ми сестра живеем при него защото караме магистратура във града в който той живее. Проблема е че баща ми вече хич не е в ред, с което упражнява голям тормоз върху мен, сестра ми и на други хора на които им се налага да имат вземане даване с него. Той е диабетик, за което взема някакви лекарства, и в същото време пие доста (по около 1-2 литра бира на ден и 50-100гр твърд алкохол), често го чувам да си говори сам, личната му хигиена е под всякаква критика, яде най-евтините боклучави храни с цел пестене на пари, които не му липсват. Постоянно е в параноя че някой го краде и лъже, беше ме обвинил че съм раздавал някакви вещи и кухненска посуда на приятелката ми, често заплашва че ще разпродаде имуществото си и ще профука парите като по този начин ни лиши от наследство. Няма други живи роднини освен нас, приятелите му също отдавна го зарязаха. Случва се от време на време да го намирам припаднал след препиване, предполагам е заради смесването на лекарствата които взема и алкохола. Наскоро приятелката ми роди и ме заплаши че ако не кръстим детето на него ще ме изпъди от жилището му и ще ме лиши от наследство, по късно поиска акта за раждане на детето за да види как сме го записали и дали не го лъжем. На същия тормоз са подложени приятелката ми и родителите и, като имам усещането че това се отразява и на отношението им към мен. Има ли някакъв начин аз и сестра ми да се защитим от финансови и имотни загуби в следствие на измама, на неразбиране или не трезво състояние при сключване на сделка, или поне да се прекрати този тормоз. Ще съм благодарен за какъвто и да е съвет.
Активен
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: