Карел ван Кестерен, посланикът на Холандия в България, в интервю за БНР заяви, че е огорчен от събитията в съдебната система и борбата с корупцията. В последните няколко месеца България е загубила холандското доверие и неговото възвръщане няма да е лесно.
"Леко съм разочарован от напредъка в съдебната система и борбата с корупцията. Също ЕК ни каза тази седмица, че прогресът не е такъв, какъвто трябваше да бъде – това е леко разочароващо за мен"
, заяви Карел ван Кестерен.

По най-дискутираната тема – избирането на Делян Пеевски на поста шеф на ДАНС – посланикът на Холандия коментира по следния начин:
"Това не се случи, но въпреки това се чувствам малко неудобно, защото не е дадено обяснение защо беше назначен Пеевски, не знаем кой стои зад това… Виждам как гражданското общество се изправя и подкрепя европейските ценности като отвореност, прозрачност, да няма задкулисие, да няма корупция. Това е много положителен знак и мисля, че това може да се продължи, за да се подобри ситуацията в страната"
.

Холандският посланник се обяви трърдо за гражданските протести и заяви, че е съгласен с позицията на посланиците на Германия и Франция у нас, която бе широко тиражирана, както от медиите, така и от управляващите.
"Трябва да се вземат предвид исканията на протестиращите сериозно, трябва да има сериозни ангажименти към исканията"
, каза Карел ван Кестерен, който отбеляза сходството между исканията на протестиращите и препоръките в механизма за сътрудничество и проверка.

По темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство, дипломатът е съгласен с техническата готовност на България, но проблемът е в отсъствието на видим напредък във връзка с механизма за сътрудничество и борбата с корупцията.
"Тогава не можем да се съгласим, че България напълно отговаря на системата и може да я приложи – не е напълно готова. Първо трябва да има доверие. Събитията от последните седмици за мен не увеличават нивото на доверие. Мисля, че толкова бързо няма да може да се възстанови доверието. Това е личното ми мнение",
добави още Карел ван Кестерен.