Българи поискаха референдум по въпроса за генномодифицираните организми на страниците на социалната мрежа FB. Вече е очевидно, че голяма част от българите са готови открито да се обявят срещу промените в закона за генномодифицираните организми. След промените в закона, стана ясно, че от Евросъюза задължават България единствено да слага етикети за генномодифицираните организми.

В уведомителното писмо, което се е получило във връзка със стартиране на процедурата по чл. 226 (досъдебна процедура, която няма наказателен характер), е посочена единствено Директива 98/81/ЕО, отнасяща се за контролираните условия по отношение на храните и фуражите. Процедурата е била започната, тъй като в България няма никакъв ефективен контрол по отношение на генномодифицираните организми в храните и фуражите.

Противниците на промените твърдят, че няма етикетиране на храните, съдържащи над допустимите норми генномодифицираните организми, няма идентификация на фуражите, с които производителите хранят животните, чието месо съответно отново отива в търговската мрежа.