Нов закон за етажната собственост

 • Четв., 30 Април 2009 12:21

От 1.05.2009 г. влиза в сила новият Закон за управление на етажната собственост, който замества досега действащия Правилник. В резултат на Закона, с приемането на бъдеща наредба уреждаща тези отношения, Общинската и районната администрация ще създадат и ще поддържат безплатен публичен регистър на сградите или отделните входове в режим на етажна собственост, които се намират на територията й.
   
Правото на глас на всеки съсобственик в общото събрание на етажната собственост ще бъде изчислявано на база неговия дял в общите части на сградата, изчислен в проценти. Това означава, че собствениците с големи апартаменти ще имат “по-тежък” глас от собствениците на гарсониери и едностайни апартаменти. Те обаче ще имат и по-голям дял в разходите по поддръжката на общите части – за ремонти, преустройства и др.

Решенията на Общото събрание ще се взимат с обикновено мнозинство – над 50% от представените идеални части от общите части на етажната собственост, т.е. от присъстващите. Решенията за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, за учредяване право на ползване или право на строеж ще се приемат с абсолютно мнозинство, а 75% биха могли да извадят собственик от апартамента му.

За провеждането на общите събрания следва да се води протокол, в който да се вписват някои данни: датата и мястото на провеждането на общото събрание, дневният ред, явилите се лица и идеалните части от етажната собственост, които те представляват, същността на изявленията, направените предложения и приетите решения.

Управителният съвет (управителят) ще действа две години и ще се отчита с писмен доклад пред общото събрание в края на мандата си. Има и възможност да бъде избран управителен съвет, както и надзорен съвет или надзорник. Докладът и протоколите от заседанията на управителния съвет ще се предоставят за запознаване на всеки собственик или обитател при поискване. Председателят на управителния съвет или управителят ще е длъжен да съхранява безсрочно техническия паспорт на сградата. Всеки собственик ще може да иска от Районния съд отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.

Новият закон въвежда отново и домовата книга, тук наречена “книга на собствениците”.
В 15-дневен срок от придобиването на имот в границите на етажната собственост, всеки собственик, както и членовете на неговото домакинство ще бъдат вписвани в книгата на собствениците. Именно в тази книга ще бъдат вписвани и притежаваните или взети за отглеждане животни от етажните собственици.

Законът бе многкратно критикуван, но той все пак по-подробно и обстоятелствено от ПУРНЕС урежда отношенията в етажната собственост, а както гласи народната мъдрост “По-добре лош закон, отколкото никакъв”.


176 коментара

 1. И какво сега? на всяко общо събрание да ходя с лап топа да правя протокол кой какво казва ли?
 2. е не е задължително може и листче и химикалка! Или както попринцип се прави при ТД всички знаем за какво става въпрос передварително затова само един фиктивен протокол от сорта: "Бе предложено...... ЗА - 100% ..... Приема се" :)))) Големи глупости ще каже човек че ООД или АД ще управляваме!
 3. Проведено е овщо събрание на входа-присъствали 5 човека при неспазване процедурата на оповестяване на останалите съсобственици на общата етажна собственост. ВЗИМА СЕ РЕШЕНИЕ за поставянето на антени на мобилен оператор върху покрива на жилищния блок срещу наем.Не съм присъствал на събранието ,защото не съм бил уведомен за провеждането му -ПРОЧЕТОХ НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ЕТАЖНАТА СОБСВЕНОСТ ,УСТАНОВИХ ,ЧЕ НЕ Е СПАЗЕНА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪБРАНИЕТО ,УПРАВАТА НА БЛОКА ОТКАЗВА ДА МИ ПРЕДОСТАВИ ПРЕПИС ОТ ПРОТОКОЛА ОТ РЕШЕНИЯТА НА ТОВА НЕЛЕГИТИМНО СЪБРАНИЕ ,аз като собственик мога ли да оспоря предтоящото поставяне на антени на мобилен оператор върху покрива ,защого не евзето моето изрично съгласие -според новият закон от 01052009г решенията на общото събрание за "учредяване правото на ползване"на общи части трябва да е взето с"ЕДИНОДУШИЕ" -Т.Е. ПЪЛНО 100% МНОЗИНСТВО НА ВСИЧКИ СЪСОБСТВЕНИЦИ на общата етажна собственост -това не е решение за извършване на ремонт на общи части ,а за отдаване под наем на покрива за който съм плащал за скорошно ремонтиране.МОЛЯ ЗА СТАНОВИЩЕТО ВИ !
 4. Ами ако уреждате отношенията си по новият закон за Управление на етажната собственост самият факт че не сте поканен на общо събрание по какъвто ида е начин и няма доказателства за евентуалната Ви покана - да това е основание да поискате от съда обявяването на решението взето на общо събрание като незаконосъобразно: Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание. (2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от получаване на съобщението по чл. 16, ал. 7. (3) Подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не постанови друго[i][/i]
 5. Имам проблем. Един съсед е окупирал двора с дърва за огрев и там се въдят бълхи! Предвид "благия нрав" питам към коя институция да се обърна? Повечето съседи са пенсионери и не може да се разчита на тях за съдействие...
 6. Kъм адвокатската институция с вълчия нрав, няма как...
 7. Общото събрание на новодомци, свикано от фирмата охранител на строителя, реши разпределението на входната такса да става според %идеални части, а не както е по новия ЗУЕС - според %общи части или според броя обитатели. Така собствениците с по-големи апартаменти ще плащат по-малко за сметка на тези с по-малки. Разпределението според броя обитатели въобще го отхвърлиха, като аргумент им беше, че нямало как да се установи. И това при положение, че ЕС има назначени портиери, които не изпълняват охранителна дейност, а само представителна с цел реклама на фирмата, чийто управител е собственик на 10 апартамента в ЕС. Болшинството собственици гласуваха това положение да остане. Може ли да се оспори от малцинството недоволни? Или те са принудени да се съобразяват с кворума?
 8. Здравейте, моя съсед по етаж прегражда стълбищната площадка с итонг за да си разширява апартамента. Може ли някой да ми каже има ли право на това и ако не, какво трябва да направя? Не е провеждал общо събрание. Благодаря предварително! mea_kd@abv.bg
 9. Задавайте въпросите във форума, тук никой няма да ви отговори:)
 10. подайте писмена жалба до прокуратурата за самоуправство и извършване на незаконно преустройство-незаконен строеж в идеална съсобственост-цитирайте точните имена, егн, адрес на жалбоподателя и ответника-вземете данните от службата по вписванията по местонахождение на имота на съседа ви, който върши самоуправство, тъй като сигурно нямате домова книга и не знаете точните му имена и егн ,които трябва да цитирате в жалбата си-имотния регистър е публичен ,можете да направите копие на нотариалният акт за собственост там са описани всички тези данни ,които ви трябват
 11. Преди два дни правихме общо събрание с няколко точки,но едната бе по повод на закона.Понеже нямаме домоуправител,вътрешен ред ит.н,използвах случая да запозная няколкото присъстващи с новата ситуация,като наблегнах на думата"закон"и че има срокове ,глоби и т.нКакто обикновено най-гласовитите и най недаващите да се събират пари за каквото и било в обща полза,ми се изсмяха ,че това са глупости и ,че няма как това да се случи.Разбира се аз също нямам желание да си усложнявам живота с излишни изисквания,но и не бих искала да плащам за чужда глупост.Въобще има ли някаква вероятност за това да се правят проверки дали в етажната собственост нещата са според изискванията?
 12. а според вас правилно ли е, когато в страничните стаички, които за метлите на чистачката, а ние никога не сме имали чистачка и от самото съществуване на блока във входа по едно семейство от етаж си е сложило във въпросните стаички вещи - та за тая стаичка правилно ли е да се плаща наем от ползващите ги на останалите след като не се използват за офиси или нещо друго, с което се печели, а и те са около 1-1,5 кв. м. - какво казва ЗУЕС по въпроса; и още нещо - за тези, които не живеят от мноого години в жилището си за всички ремонти ли плащат солидарно или само за неотложните?
 13. Ами, тези които не се ползуват от услугите на това сладко законче, как да се оправят? В смисъл старите нормативни документи важат ли си? Защото, доколкото разбирам, от този закон могат да се възползват само хората, които от сега нататък ще обитават новопостроени сгради - или не съм прав?
 14. Живея и съм собственик на апартамент на 1 етаж от около 20 години и от няколко месеца ми искат да плащам за асаньор, който аз по никакав начин не ползвам. Смятам , че няма основание за това да ми искат месечна вноска.Такава такса не са ми искали досега. Имат ли право да ми искат пари за това?
 15. Ima li na4in pri otkaz ot moq strana da pla6tam za 4ista4ka da me osudqt za tova?
 16. Има начин да ви изгонят от блока, което е по-лошо.
 17. Но при положение,че не сьм се подписала,че сьм сагласна с това,не се ли променят малко работите?
 18. Koстадинова мога да Ви кажа от личен опит че ако откажите да плащате за чистачка и входни, немогат нищо да Ви направят. Аз не съм нито домуправител нито касиер, но организирах всички да сменят вертикалните тръби и накрая какво се плоучи имах да до събирам суми от съседите защото в процеса на работа възникнаха други неща но да не изпадам във подронбости. Та от три години не сам плащал входни заради това че те ми дълажат пари. И да Ви кажа че проблем нямам. Затова Ви съветвам никакво внимание и това е. А що се отнася за новия закон за етажната собственост ми е интересно как ще ме изгонят като: 1-во. Те немогат да се съберат и да вземат елементарни решения. 2-ро Всеки не му се занимава камоли да се съберат.
 19. Какво може да бъде решението на следния казус: Намирам се на първия етаж, под спалнята ми се намира общото мазе, където съседите доста често се събират, веселят се до късно, играят карти. Аз нямам ключ от там. Не одобрявам стоенето до 2 или 3 часа през нощта, викането и смеха на висок глас. Нямам нищо против, но всичко да става с малко повече съобразяване. Въпроса ми е следния: какво мога да направя в случая?
 20. В чл. 2 се казва, че живущите в комплекс от затворен тип трябва да сключат договори с инвеститора и да плащат докато са живи месечни такси. Как щесе определя размера на таксата, законът нищо не казва по този въпрос? ако не съм съгласен с инвеститора, какво правим тогава?
 21. И пак имам питане-редно ли е на пенсионерите в блока да се сьбират по-малки суми?Регламент има ли изобщо за сумите,които трябва да даваме?
 22. Моля да ми обясните,дали може управителя да НЕ бъде собсвеник в сградата?Или трябва да се прави СДРУЖЕНИЕ на собствениците,което според мен е една излишна процедура в малък вход като нашия!Просто не видях такъв текст в Закона,може би има някакво допълнение...Благодаря предварително!
 23. Е по-голяма глупост от това няма.. Примерно на мен, ако не ми харества някой,да кажем наемател и навия по-старите живущи в блока да го изгоним?Просто тъпотия до шия-самото събрание е доста субективен фактор-т.е глупост от ента степен... Аз ако си слушам музика в определено време(17-22 без купони) и на някой не му харесва и може да събере съседите и да ме изгонят?!? WTF!WTF!WTF! Да живее хипер дивия фашизъм...После сме живеели в свободна и правова държава-ахахахахаха...
 24. Искам да попитам ,имаме проблем с домоуправителя си!!! Таванските стаи на блока се отдават под наем за фитнес зала, мазите също са под наем, но за какво и на кога не знам, партера е даден за лекар, зъболекар и дспетчери на таксита, и въпреки тези доходи събираме по 4ЛЕВА НА ЧОВЕК ВСЕКИ МЕСЕЦ-ПО 12 ЛВ!!!! Това нормално ли е, мога ли да предизвикам проверка или нещо подобно, къде отиват тези пари??? Отказахме да плащаме, а наглеца заплашва да изселва собственици, които стачкуват!!!! Моля дайте съвет!!!
 25. всеке собственик има право да изисква информация къде отиват тези наеми.Имате прово да искате отчет от управителя за периода от избирането му като такъв.
 26. Предстои ремонт на покрива на нашият вход.Във входа са 10 тристайни и пет гарсониери.Как се изчислява сумата,която всеки апартамент следва да заплати.И още-какви са правата и задълженията на т.нар.домоуправител.
 27. Днес започнахме ремонт на покрива на къща с двама собственика.Другия собственик отказва да поеми разходите,които не са никак малко, поради това, че нямал пари.Как да постъпим.Можем ли да потърсим средства от наследниците и ако те откажат как да постъпим?
 28. В къщта три етажа живее криминално проявен и не освидетелствован племенник на мой мъж.В етажа му истински бардак.От полиция има на повече от 250-300лв.актове за нарушаване на общесвенния ред,понякога полиция не идва по обаждания по телефона за поредния скандал.Не работи,и затова полиция не може да вземи пари за актове.Какво да направим ние,в къща живее пенсионер и инвалид пенсионер.На кого да изпратим жалба и да има някой ефект?
 29. Predstoi da se pravi remont na pokriva na kooperaciqta, v koqto jiveq. Sukooperatorite mi tvurdqt, che sumata, koqto az trqbva da platq se izchislqva spored tova, kakva sobstvenost ima vseki ot sukooperatorite. Spored vyprosnata smetka az trqvba da platq nai-golqmata suma, tui kato imotut mi e nai-golqm. V sushtoto vreme vsichki ostanali zabravqt, che predi dve godini az sum pravila dva remonta na pokriva. Vsichki otkazvat da mi prispadnat sumata, koqto sum platila za predishnite remonti. Kakvo trqbva da napravq, za da ne mi se nalaga da plashtam kosmicheski sumi za tozi remont otnovo?
 30. ЖИВЕЕМ В ГР.ВИДИН ЖК КРУМ БЪЧВАРОВ БЛ.19 ВХ Г ТАКСИТЕ ЗА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ, АСАНСЬОР И ЧИСТАЧКА СЕ СЪБИРАТ НА АПАРТАМЕНТ. ТАКА Е ИЗГОДНО НА НЯКОИ И НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕБОРИМ ДА СЕ ПЛАЩА НА ЧОВЕК. КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ? СТАИЧКИТЕ МЕЖДУ ЕТАЖИТЕ СЪЩО СЕ ДЪРЖАТ ПОД КЛЮЧ САМО ОТ ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ ХОРА. ТЕ СА ОБАЧЕ ОБЩА СОБСТВЕНОСТ И С ТОВА НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕБОРИМ.КАКВО БИХТЕ МЕ ПОСЪВЕТВАЛИ???
 31. Е по-голяма глупост от това няма.. Примерно на мен, ако не ми харества някой,да кажем наемател и навия по-старите живущи в блока да го изгоним?Просто тъпотия до шия-самото събрание е доста субективен фактор-т.е глупост от ента степен... Аз ако си слушам музика в определено време(17-22 без купони) и на някой не му харесва и може да събере съседите и да ме изгонят?!? WTF!WTF!WTF! Да живее хипер дивия фашизъм...После сме живеели в свободна и правова държава-ахахахахаха... eto tova e iskazvane zna4i jiveq v blok deto sigurno 50% sa pensioneri drugite sa hora deto se poznavat ot kakto e sazdaden bloka ili ne6to takova ta uto4nqvam samo 1 put sum pravil po golqm kupon no ne 4ak izvun granici do 1 4asa vse pak vseki si ima nqkukuv povod ponqkoga ta edin sased ot dolo pensioner taka se zaqde 4e nqma oturvane sled toz kupon slu6am na slu6alki ! pri koeto toi mi kazva 4e no6tem 4uval glasove i muzika ?!?! koeto ne e vqrno ta vaprosniq mi obqsnqva 4e ako govori s ostanalite v bloka 6te gi ubedi da glasuvat da me izgonqt a az sum nov naematel sled kato te si4ki se poznavat i t.n dori pove4eto ot tqh da nqmat ni6to konkretno protiv men ako toz gi ubedi az hvar4a taka li e kade mu e da popitam az spravedlivosta na tova ne6to ? 4e to taka moje i reket da se pravi kvo nagovarqt se tam sasedi i dai primerno 1000 leva da ne te izgonim ? togava kvo pravim na koi se oplakvame ? tozi zakon trqbva da se promeni koreno !
 32. Имаше коментар по моя въпрос, но нямаше отговор - живея на първия етаж и не ползвам асансьор. Съседите започнаха да ме притискат да плащам за асансьора-нещо, което не ползвам. На всички е ясно, че това не е справедливо, но законната възможност до спестят по 5-6 лв. на месец ги блазни. Моля за компетентно мнение.
 33. живея на втори етаж в десет етажен блок ,не ползвам асан сьор защо трябва да плащам пълен размер на таксата за него
 34. искам да попитам аз като ползвател какви права имам трябва ли да плащам разноски по ремонти наравно със собствениците?
 35. Ако не си собственик не плащаш за ремонтите. _______________________________________________ 9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях; (2) Обитателите на сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1, с изключение на тези по т. 5 и 9.
 36. Какво мога да направя аз, ако съседите над нас са много шумни и нарушават нашето спокойствие ?
 37. Имам въпрос. Живея под наем, и днес домоуправителя ми поиска личните данни. Та искам да попитам, има ли той право да ми ги иска, или не?
 38. Какво се има предвид абсолютно мнозинство? Ако някой от от управителния съвет не присъства на общо събрание как се брои неговия глас?
 39. УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ ! ПРИЛАГАИТЕ ЗАКОНА И ГО СПАЗВАИТЕ ! НА МЕН КАТО ДОМОУПРАВИТЕЛ МИ Е ПИСНАЛО ОТ МРЪНКАЩИ И НЕДОВОЛНИ СОБСТВЕНИЦИ КОИТО НЕ СИ МАРДАТ ПРЪСТА ЗА НИШО А ПРЕТЕНЦИИ ДО НЕБЕТО!
 40. Kak da nameria advokat specialisiran v tazi materia?
 41. и аз на свой ред да задам моя въпрос ,живея в апартамента си от 2004 год , до 2009 год. ежегодно правя ремонти защото над мен живее един мърляв съсед който ежегодно ме наводнява . Тъй като жилището ми е застраховано след поредното наводнение през 2008 г застрахователя ми пое щетите , сега отново съм наводнена .Моля помогнете ми да си реша кардинално проблема .Какъв е начина да се спре безотговорността на тоя човек.
 42. здравейте, с решение на общото събрание на блока ще правин ремонт на покрива но един от апартаментите е общински и общината казва да плети наемателя . разбирасе наемателя но иска да плати , какво трябва да се предприеме в този случай?
 43. durja magazin pod naem v zgradata koqto jiveq i na vsqko sabranie go otnasqm zaradi vsi4ki sasedi deto ne znaqt kak da se darjat.Stava vapros za nqkolko 4oveka deto se draznqt dori i ot dezata vun.Kakvo moga da napravq v svoq za6tita ?
 44. Довър ден.Някой може ли да ми обясни какви са правилата и задълженията на "домоуправителя"?Ако не иска не поства тук,моля пишете ми на selenta@abv.bg. Трябва ли живеещщите на 1-вия етаж да плащат за асансьор?Благодаря ви предварително!
 45. Моля за съвет. Доколкото разбирам до 14,11 е срока за регистриране на домовите книги в съответната Община. Кооперацията ,в която живеем ,е построена 2008/ от тогава е удостоверението за въвеждане в експлоатация/ .В края на 2008 сме закупли апартаментите. В момента сме се нанесли и живеем само ние.На партерния етаж има магазинче -отдадено под наем. Какво общо събрание в този случай и какъв е реда -какво да входяваме в общината? В този случай трябва ли да регистрираме домова книга ?Или поне някакво уведомление в Общината ,за да няма глоби после?
 46. Kade moga da razbera triabva li v novata Domova kniga da zapisvame dezata ni, koito vremenno jiveiat - uchat ili rabotiat v chujbina.
 47. Kam toku-shto napisania komentar dobaviam, che stava duma za palnoletni deza
 48. iskam da popitam pod men jivee nerno bolen sysed nie sme naemateli toi ni pod4erta 4e nai mnogo mrazi jivotnite i policaite az imam dve ku4eta i te hodqt s epka sa jivi sy6testva i po pravilnik si gi gledam s vaksinaciite s plo6ta i t.n ne laqt samo kogato ima nqkoi do vhodnata ni vrata ili nqkoi gi drazni prez terasata!ne pikaqt ili akat po stylbite tropvat ot vreme na vreme no ne prodyljitelno v smisyl tova e za ne pove4e ot minuta i to e ot igra s men!toi se kara6e s nas i 6tql da sybira podpiska!!!mojete li da mi kajete kakvo mogat da glasuvat oistanalite sysedi v bloka kato tqh ne gi kasae tova!moite ku4eta ne naro6avat spokoistvieto im ne im pikaqt ili akat ne im laqt ne sa ohapali nikogo!kak da procediram i kym kakva instanciq da se obyrna za zakrilata na moite jivotni!gledala sym gi 2 godini i zaradi nqkoi koito mrazi jivotnite trqbva da se razdelq s tqh!ako trqbva 6te se sydim smao mi pomognete s koq instanciq da zapo4na !ZA6TITA NA JIVOTNITE?OB6TINATA?KAK DA PROCEDIRAM AKO PRIMERNO S AGLASUVALI NEGO VS SYSEDI GO POZNAVAT I MOJE BI ZA6TOTO S APRIQTELI 6TE GLASUVAT V NEGOVA POLZA A ZNAQT 4E NE E TYKA I TOI MRAZI I BI OBIL JIVOTNO KATO NI6TO?BLAGODARQ!
 49. като говорим за вписване на животни аз като имам в къщи 9 аквариума със хиляди (е по някога) риби, какво става за всяка риба трябва да плащам ли ?
 50. По глупав и безполезен Закон не съм чел/като знам кой го е приел-нишо/.И все пак ако в един парцел има двуетажна еднофамилна къща ще трябва ли да се избира общо събрание,паспорт на сградата.След като има разрешение за строеж и всички други документи за строителство отново ли ще ги носим по кметства?
 51. Може ли някой да ми каже как да се справя с проблема? Живея в малка кокетна кооперация на 4 етажа.На първия етаж ,точно под моя апартамент , под наем се настани детска занималня от 6 до 12 години.Двадесет деца минимум, целодневно обезпокояват жителите...Никакъв контрол, не само за шум, но и сега въобще не можем да разберем кой кога влиза и излиза.Сутрин от седем ,вечер до седем е непоносимо и най -вече у дома.Ще съм благодарна ако някой ми изпрати компетентен отговор , към коя инстанция да се отнеса..?
 52. Моля, пишете на bajdarova@abv.bg
 53. Искам да разбера как се изчисляват тези проценти според новият закон за етажната собственост.А таксите за ремонти на апартамент ли да се събират (както до сега) или според процента собственост
 54. Хора, четете закона, а ако не ви е ясен - търсете юристи, които да ви помогнат! Не виждам защо очаквате правни съвети безплатно, адвокатите от това си изкарват хляба, предоставят акъл срещу пари:) Аз никога не съм получавал сирене, хляб и домати подарък и не очаквам тук и сега да ми подарят.
 55. от къде се взима домова книга
 56. Държа пред вратата си на етажа кофа с пепел от печката а комшиите имат претенции,имам ли право,кофата ми да стои там?
 57. Миро ,като не искаш да помагаш -дръж си адвокатските злъчни изказвания за себе си !
 58. На покрива над нашия вход поставиха антена на мобилен оператор. Имат ли основания другите входове да искат дял от наема който получаваме?
 59. до Крум: поставянето на антена представлява учредено право на ползване и се решава единодушно от общото събрание. Ако цялата сграда е обособена като етажна собственост, то и останалите входове ще имат право на дял от наема, но ако вашият вход е с отделно общо събрание, то дори и да искат дял, по-вероятно е да не го получат. До Свилен Стойнев: в закона няма да намериш разпоредба къде може да си държиш кофата с пепел:), но според чл.17, ал.3 с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост останалите живущи могат да приемат решение, с което да ти забранят да я държиш там.
 60. До Венци: домови книги се продават в книжарниците. На пл. Славейков също има.
 61. какво може да се направи на човек който не плаща сметки за входа
 62. За всякакъв вид ремонти и/или обновления ли се плаща пропорционално на "дяла от общите части"?
 63. Не мога да разбера и да си обясня нещо от закона, може ли сина на наемател на общинско жилище да се самоназначи за домоуправител, да спира и пуска входното осветление по своя преценка, да променя таксите за вход и чистачка без да го съгласува и да откаже да се направи събрание на входа, в което да се избере нов управител и да се започне начисто. Той отказва и да занесе документи в Софийска вода, за да минем към индивидуално отчитане под предлог, че имало длъжници във входа. Някой може ли да ме посъветва какво мога да направя и към кого да подам жалба. в този случай могат ли да го принудят да напусне входа.
 64. Kakvo she stane ako niamame upravital ili pak ne se napravi sabranie i ne izberem upravitel koito da ni predstavliava v obshinata
 65. Моля да ми обясните как стоят нещата с домовите книги в частна къща. Наследници /собственици/сме на апартаменти в къща построена от родителите ни. Какви са ни задълженията по Закона за етажната собственост. Трябва ли да избираме домоуправител, да имаме домова книга и всички останали задължения по горецитирания закон.
 66. Гледам маика си, която е инвалид, не може да се обслужва. Рецистрирана съм в моето жилище. Трябва ли да плащам и тук и да се регистрирам? А маика ми, която е лежащо болна от 8 години , трябва ли да плаща консумативи?
 67. Бихте ли ми обяснили трябва ли да правим и ние събрание,да имаме домова книга и всичко останало?Живеем в кооперация на три етажа,по един апартамент на етаж(три семейства)Нямаме асансьор,нито чистачка оправяме се така от години.
 68. Аз също искам да попитам за двуетажна, двуфамилна къща, т.е. всеки етаж си има собственик, но имаме общ двор и обща вътрешна стълба. Тогава трябва ли да изпълняваме нещо по този закон. И не съм съгласен, че за подобен род въпроси трябва да ходя при адвокат. Мисля всеки пенсиониран юрист, т.е. неактивен (а може и активен) ще отговори правилно. Считам въпроса за дребен, но важен за мен/нас. Зашото тук няма сложен казус. Просто се иска добро и достатъчно пълно познаване на правната материя. И аз в моята професия не знам колко пъти съм отговарял на подобни дребни въпроси БЕЗ ПАРИ. Не съм се и замислял, да иска заплащане. Не всеки е компетентен или има знанията необходими за обикновените неща. Тогава считам личи кой е Голям Човек (ТОВА Е ПЪРВОТО!) и кой Голям специалист. И още - дали двете Големи са за едно и също лице :) Така, че Дами и Господа Юристи - няма да ви падне реномето, нито заплащането, ако отговаряте на подобни малки въпросчета БЕЗ ПАРИ  Ние обикновените (не познаващи правната материя) хорица, ЩЕ ВИ БЪДЕМ БЛАГОДАРНИ. И ще знаем, че правейки законите, сте мислили за всички нас, а не както е сега - само за вас :( Желая ви здраве и успехи!
 69. до Карагьозов: закона се прилага когато собствениците са над трима, следователно не се отнася до вас. а по въпроса с юристите, силно се съмнявам някои да отговори на многото въпроси, аз съм просто студент, чета кой какво е попитал, чета закона и ако мога да се ориентирам, отговарям :)
 70. как трябва да се постъпи ако съседът те наводни и на събрание на собствениците се вземе решениетои да заплати ремонта а тои отказва все оште нямаме регистрация по установения ред
 71. Живея в 8 етажен блок.Отоплявам се с климатици,а съседите ми ползват печки с дърва.В продължение на 2 години в зимния период не спира да пуши в една от стаите ми и тя дефакто става неизползваема.Димът е силно миризлив,лютив,гъст и задушаващ.Инициирах почистване на комина но проблема си остана все същия.Имам малко дете - страхувам се да не се задуши,а да не ви говоря,че дрехите ми са напоени от дима и у нас не се диша.Разбрах,че съседът ми над мен е сложил тръба в комина и е оставил малък отвор,който не позволява димът да излиза.Гворох многократно с тях но не искат и да знаят.Позволяват си да ме наричат каква ли не и не ги е грижа за проблема.Какво да правя?Проблемът се задълбочава и те се мислят за ненаказуеми.Моля Ви посъветвайте ме как да постъпя!Без да използвам печки с твърдо гориво ежедневно се давя в дима им.
 72. това са правата на хора които отглеждат домашни любимци Според чл. 9 "общите разходи за осветление, вода, поддържане, почистване и др. на общите части на сградата се разпределят според броя на обитателите, които ги използват не по-малко от един месец". Тези разходи се разпределят поравно, според броя на обитателите. Единствените, за които не се плаща, са ненавършили 3-годишна възраст и тези, които са живели по-малко от месец. За децата от 3- до 6-годишна възраст включително пък се заплащат 50 на сто от сумата, определена за останалите обитатели. И тук идва въпросната нова 8 алинея, в която се казва, че собствениците на кучета участват допълнително в разходите за почистване на общите части, като плащат за всяко куче колкото за един член от семейството, но не по-малко от 1 лв. Или иначе казано, ако общото събрание на етажната собственост е определило за почистване всеки член на семейство да плаща по 2 лв. и семейството е от 4 членове и куче, то тогава това семейство ще дължи общо 10 лв. Ако обаче е определено примерно да се плащат по 50 стотинки, тогава трябва да се дадат 3 лв. - два за членовете на семейството и един за кучето. В текста изрично е посочено, че собствениците на кучета участват допълнително само в разходите за почистване на общите части. Или иначе казано, те не могат да бъдат задължени да плащат допълнително за кучето например за асансьор или пък за някакъв ремонт по общите части, или пък за осветление, отопление на входа, портиер и т.н.
 73. Здравейте, благодаря,че давате тази подробна информация, но не мога да намеря точно в кой член от закона е тази информация за това, колко трябва да се заплати за дом. любимци. Хора, имам проблем със съседите и трябва да реагирам бързо. Благодаря ви.
 74. zdr.giveq v gr .St Zagora .minalata godina izbrahme ypravitel sa6tiqt zloopotrebi s parite na vhoda kato te bqha sabrani za domofonna sistema no ypravitelq gi opolzotvori za pokriva kato za tova nqma nikakav dokyment pla6taneto stana na 4etiri o4i s grypata romi bez vsqkakv dokyment ,tova ne spada li kam sankciq ot sadebna veli4ina imali zakon tova ne e li samoypravstvo.
 75. някои ще ми каже ли до колко год. дете няма право да ползва асансьор.Deтето ми е на 8 г. прибира се пеж а сме на 6 ет. ползва асансьора само с някои от родителите си.Искат де плащам и за нея
 76. Интери сувам се стаичките на полуетжите(по- между двата етажа)в осем етажен панелен блок полагат ли се на някой. От няколко месеца живея в този блок и всеки си е взел по една стаичка,но аз съм чувала че те се полагат на по-малкият апартамент от горният етаж.Моля ако може да ми отговори защото мисля че се полага на нас.
 77. Имам въпрос. Съсобственик съм на етаж от къща, а съседа отдолу започна ремонт, като събори част от носещите стени...това стана в наше отсъствие и той не е представил досега документи, планове, скици и т.н. на другите съсобственици с цел съгласуване на действията. Бих искал да попитам, към кого и как да се обърна за да прекратя тази простотия? Мейла ми е panteleevgeorgi@yahoo.com
 78. Здрвейте, След като опитах всички разумни начини да се разбера със съседа си над мен, то чашата преля. Тъй като въпросните господа в апартамента над мен са наематели искам да попитам как мога да приложа закона. Интересува ме да изгоня само този, който реално ме дразни. Другите се надявам сами да си тръгнт :) Та въпросът ми е процедурата е същата, както със собствениците? 75% и го гоня? Съжелявам, че трябва да съм толкова краен, но наистина с този човек не може да се разберем по нормалния начин. Благодаря предварително.
 79. Чудя се само дали не трябва да се притежава определена правоспособност за позицията "Представител на управителния съвет(Управител) на етажна собственост"!
 80. Покривът се нуждае от спешен ремонт а никой не иска да дава пари.Няколко пъти съм правил ремонт за собствена сметка на покрива но ремонта е частичен а за цялостен сумата е много голяма.Какво да направя за да принудя живеещите на долните етажи да вземат отношение по въпроса.
 81. Здравейте, имам един въпрос-скоро си купих апартамент и т.к.стария собственик 10 год. не е живял тук не ми предостави ключ от външните врати на мазетата/така че аз да стигна и да намеря моето мазе/, а и вратите са били сменяни скоро.Домоуправителя и съседите откъзват да ми предоставят такъв.Какво се прави в този случай?
 82. Моля, помогнете! Във входа ни наемателка отглежда кучета, които почти денонощно препускат и вдигат голям шум.Ако те спрат за малко, започва да вие кучето на една адвокатка. Да, вие, а не лае, което е нещо кошмарно.Изглежда, че тя не се грижи за животното и тероризира, не само нас, а и него. С нея човек не може да се разбере. Кметицата казва да се обърнем към полицията. В чии правомощия са тези отношения? Общо събрание на входа не е правено, или поне не сме уведомени. Направо ме изумява наглостта на адвокатката, която живее в гр.Бухово, бл.8А, вх.Б, ет.1, ап.15.
 83. Управител съм на Сдружение на собственици на ЕС. 100 % имахме съгласието и собствениците присъстваха 100 % на учредителното събрание. Сдружението беше учредено и регистрирано в указания от закона срок. Впоследствие някои от собств. на ЕС са извършили промени по отношение на това кой е собственик в своята сграда /апартамент/. Как като управител да разбера какви промени са извършили, тъй като се касае до калкулация на набирателни вноски във фонд "Ремонт и обновление", които иначе ритмично се внасят при касиера на Сдружението.
 84. Здравейте,имам следният проблем- след събрание не входа,на което никой от семейството ми не е присъствало,и не знам изобщо колко хора са присъствали,се е взело решение за саниране на стълбището,което за мен е направо някаква лудост.Същото направиха и сложиха PVC дограма отново,без да е имало 100 % присъствие на собствениците.Всеки месец се събират по 5 лв.за ремонти и все се звани по вратите за още пари за ремонти. Честно да ви кажа,моето семейство нйма пари да си санираме собственния апартамент,камо ли да санирам стълбището.Как да реагирам,когато отново дойде касиерката на входа и ми поиска пари за този ремонт,който аз и семейството ми не сме удобрили. Благодаря ви!
 85. Аз имам въпрос. Съседите ми от съседния вход, не от моя, са си монтирали климатика на моя външна стена. Вибрациите просто ме побъркват. Техния отговор с две думи е да свиквам:) Някой може ли да ми каже какво се прави в този случай има ли някакъв закон или да свиквам. Благодаря предварително на всички който ми отговорят.
 86. Моля,някой да ми каже как да се оправя с една съседка,която живее под нас ежедневно отваря прозореца и не го затваря денонощно с уговорката,че се проветрявало.Прозорецът се намира на стълбищното помещение от което в къщи става страхотно течение,тъй като този прозорец се намира точно срещу входната ни врата.Мъжът ми го закова,но тя подаде жалба срещу него и ние се принудихме да го отковем.Но проблемът отново започна и дори сега не се затваря изобщо. А наскоро направихме ремонт на дограмата си.
 87. Досега хиляди домакинства в комплексите,без закон или правилник се оправяха без проблеми.Сега с този увъртян адвокатски закон от една страна се дава възможност на разни простаци и комплексари,да се позовават на членове от закона и да подвеждат под съд отделни хора или управители., а от друга страна да се създава работа на адвокатите и на общинските чиновници, т.е излишна бюрокрация, а бюрокрацията е антипод на демокрпацията.
 88. Здравей те, имам един въпрос.Какво се случва с междуетажните стаички които се ползват от един човек?Не трябва ли той да заплаща наем заползването им, като този наем отива при общите пари?Моля Ви кажете дали е така.И ако не се плаща такъв наем към кого да се обърна?
 89. Интересувам се доколко е законно да се събират входни консумативи накуп за няколко години назад. Домоуправителят не е събирал такси от няколко години и сега иска по 400-500 лв. от домакинство. Няма ли някакъв давностен срок, при положение, че вината е в самият домоуправител и касиера, които не са събирали регулярно определените от общото събрание суми. До колко месеца назад могат да се искат плащания като забавата е по вина на ръководството на входа?
 90. Здравейте, собственик съм на апартамент находящ се на ежаж 2. Тйк катоетажа не ползва асансьор входната врата на егажа се заключва и общия коридор е превърнат в склад на отпадъци, стари мебели и други непотребни вещи от двама съседи. Не е възможно да бъде почистен, изглежда много ложо, а и тъй като моя апартамент е в дъното и се минава през пътечка мужду боклуците се страхувам, че при евентуален пожар, направо няма да можед да излезем. Въпросните боклуци се трупат от години. Многократно сме молили двамата съседа на който са да почистят, но те отказват. Опитахме се да привлечем останалите съседи за съдействие, но всеки казва, че го е страх от разправии. Отчаяли сме се, опитваме се дори да продадем апартамента, но когато дойдат купувачи и още на външната врата се отказват. Моля някой да ми каже къде да подавам жалби и кой може да ми помогне. Благодаря предварително.
 91. az sam sobstvenik na apartament i imam ofis v nego s 7 slujiteli ,kolko tryabva d a plachtam za razhodi na vhoda ,v petoren razmer po broy ana slujitelite ili ne
 92. Моля да ми отговорите на въпроса: Трябва ли да плащам за асансьор и чистачка за апартамент, в който не живея и не съм го дала под наем?
 93. ne jivea v jili6teto si ot godini.Triabva li da pla6tam taksi koito se sabirat avansovo eventualno za remonti?
 94. Ако само покривът на 2 тавана са повредени,кой трябва да заплати ремонта?Само собсвениците им или целия блок или само съкооператорите от входа?Моля кажете каква е процедурата?
 95. имам ли право да изисквам домовата книга зада видя другите домокинства дали са си вписали домошните любимци.нужно ли е съгласието от другите собственици ако реша да си отглеждам куче в апартамента
 96. Zdraveite,na vsi4ki imam dve komshiki s shesti klas koito si otvarqt vratat vhodnata i mejduetajniqt prozorec.Taka se provetrqvali...Pitam ima li nqkoi odgovor na tozi vapros imat li prava da si otvarqt vratite i prozorcite.Te kazvat 4e imali?!Az pitam do koga moje d aprodaljava tozi psihi4eski tormoz?
 97. Може ли някой да ми отговори на въпроса? Питам трябва ли да плащам за дете на 5 години, което не ползва само асансьор? Не знам откъде, но домоуправителя се е снабдил с една заповед, че се плаща за дете навършило 5 години. Помогнете ми да ги оборя. Много благодаря... Можете да пишете и на емейла ми: stefka_pa6ova@abv.bg
 98. Бихте ли ми казали,какво да направя за затварянето на кръчмата направена под нас в общото мазе на входа?!!Тъй като те отказват да се изнесат.А повече от 50% са против, имаме подписка събрана!
 99. живея на първи етаж. Балконите ми с оглед предотвратяване на достъп за кражби са с дограма и решетки . Съседите над мен непрекъснато ме наводняват ,с кофи се поливат външни метални саксии .Вода и пръст тече по прозорците . Дограмата втори път я сменявам .Изгни . Молих се за коректност и уважение . Резултат -псуване и още по яростно наводнение .Какво да правя ?
 100. bezobrazno typ sait,pi6e6 nikoi ne ti otgovarq!!! za kakvo vyob6te e syzdaden?!!!!!!!! ups izvinqvam se,nikoi nqma da mi otgovori ne trqbva da se zadavat vyprosi!!!
 101. Може ли някой да ми отговори на следния въпрос: Какви такси за входа трябва да плащат студенти, редовно обучение, които се завръщат за ваканциите вкъщи? Болните, които не излизат от жилището, плащат ли? И още, каква сума се взема от хора, които перз зимата отиват да живеят при децата си. Благодаря.
 102. До Оляна: Не правете подписка, а общо събрание и то както трябва, с протокол. Ако на събранието решите, че няма да има кръчма, кръчмарят ще трябва в съда да доказва, че решението е незаконосъобразно, което ще му е много трудно. До Трайкова: В блока, в който живея, добре работи принципа - в домакинство, колкото човека е имало преобладаващо през месеца, за толкова плаща такси. До Атанасова: по-евтино и ефективно щеще да е , ако ти монтират малки козерки над проблемните прозорци.
 103. Здравейте! от 07,2007г съпругът ми живее и е регистриран с нактоящ адрес в гр. Плевен поради естеството му на работа .Връща се в Казанлък за един ден колкото да ни види и пак се прибира в Плевен , та мисълта ми е трябва ли да плащам и за него такса като той буквално не живее при нас.Може да се каже че идва на гости така както и на съседите им идват госи и те не плащат за тях.Питам защото вече няколко пъти казвам на касиерката а тя си прави углушки и аз плащам за 4 човека вместо за 3.Не ми е до парите но все пак трябва да има някаква справедливост.Неможе на едни да им идват гости и да не плащат нищо а аз да плащам .
 104. Здравейте. Четох няколко мнения и запитвания за проблема с плащането на такса чистачка за лежащо болен. Но не видях отговор. Майка ми е от 8 години лежащо болна и от тогава не е прекрачвала прага на апартамента. Трябва ли да се плаща тогава за чистака и поддръжката на общите части? Или това е едно и също? Благодаря за отговора!
 105. Здравейте, от няколко години съседката над нас гледа около 20 котки, мирише ужасно.Какво да направим за да я принудим да махне котките от апартамента.
 106. Много въпроси - а отговори почти няма. Първо този закон за ЕС трябва да се прочете от всички. В него се намират голяма част от от отговорите. А за други нещата може да се регламентират в правилника за ЕС на всяка отделна ЕС. Само, че някой трябва да се ангажира, а ние сме повече по сеира и одумването....
 107. Здравейте имам следния проблем живея на 1ви жилищен етаж от 8етажа за 1ва година палим печка на дърва в хола оказа се че на определени комшии им мирише;Например на тези от 2рия 3тия 5тия и 6тия не им мирише а на останалите им мирише пуши итн.Опитах да почистя комина, но когато пусна тежест от покрива в едната дупка спира на 5тия етаж в другата спира на 8мия в 3тата също.Почистих го до там от вкъщи аъщо чистих имам освен розетката и едно чекмедже от там изкарах 2 кофи със сажди.Днес ще пробвам от розетката на комшията от 5тия да почистя единствено там имат розетка и чекмедже както е при мене и затова си мисля че комина прави чупка при тях.Първоначално искаха аз да платя за коминочистач да но този комин не е моя собственост и аз несъм го запушвал до сега аз го ползвам за пръв път затова им обясних че сматам че всички живущи от лявата страна трябва да платят за почистването както плащаме всички за покрива така трябва и сега да се съберат парички и да платим общо.Интересното е че на единия комшия ми мирише след 22ч. на другия когато си добре носа до комина а на трети не им мирише.много е сложно:) но ако трябва да се заяждам с тях и намене ми мирише в тоалетната от канализацията всяка сутрин това какво означава че трябва да викаме да почистват канала всяка седмица.Интерсувам се дали трябва сам да плащам за почистването на комина и ако някой знае подробно как точно е този комин дали прави чупка на 5тия етаж или как?
 108. Би следвало да поставите въпроса с комина пред УС на ЕС. Но и ще трябва да отворите Закона за упр на ЕС. Там може да получите отговор на този въпрос. Ремонтът - солиден - на комина - може да се ремонтира от средствата на ремонт и обновление, т.е. от фонд с набирателни вноски съгласно дяловете от общите части. Но за това трябва да се вземе решение от ОС на ЕС. Много хора задават въпроси в този сайт, но малко са тези които искат да надникнат в Закона
 109. NQMALI KOI DA KAJE PO TOQ VAPROS I AZ IMAM TAKAV PODOBEN PROBLEM :@ # Петя направи този коментар 2 Февруари 2010 Живея в 8 етажен блок.Отоплявам се с климатици,а съседите ми ползват печки с дърва.В продължение на 2 години в зимния период не спира да пуши в една от стаите ми и тя дефакто става неизползваема.Димът е силно миризлив,лютив,гъст и задушаващ.Инициирах почистване на комина но проблема си остана все същия.Имам малко дете - страхувам се да не се задуши,а да не ви говоря,че дрехите ми са напоени от дима и у нас не се диша.Разбрах,че съседът ми над мен е сложил тръба в комина и е оставил малък отвор,който не позволява димът да излиза.Гворох многократно с тях но не искат и да знаят.Позволяват си да ме наричат каква ли не и не ги е грижа за проблема.Какво да правя?Проблемът се задълбочава и те се мислят за ненаказуеми.Моля Ви посъветвайте ме как да постъпя!Без да използвам печки с твърдо гориво ежедневно се давя в дима им.
 110. Трима собственици сме в триетажна кооперация. Трябва ли да правим и ние общо събрание, да си избираме управителен съвет, и всичките тези идиотщини?
 111. До Председателя на Народното събрание на Република България г – жа Цецка Цачева Тук С И Г Н А Л от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”, ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379, malen_dinev@abv.bg Уважаема Госпожо Председател, Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник-началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата. Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, както бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците. 02.08.2010 г Мален Динев
 112. Здравейте , председател съм на Управителен съвет на ЕТ . Беше открадната от асансьора част и сега не е в движение.Имаме спор дали възстановяването на тази част се води за основен ремонт т.е.разходът се разпределя на семейство или на член от семейство
 113. Здравейте.Наскоро си купих жилище в нова кооперация. Оказа се, че на Общо събрание е гласувано разходите за вход, чистачка, асансьор, обще нужди като цяло да бъдат 20 лв. на апартамент на месец. Редно ли е това, тъй като аз не смятам, че е справедливо. В едно жилище могат да живее един човек, в друго пет, в трето десет човека. Не би ли трябвало месечната такса да се определя спрямо членовете на семейството, а не на апартамент? Благодаря ви.
 114. като искате да си гледата животни идете си на село не сме длъжни да стъпваме по изпражнения а онзи с рибките като толкова иска да си ги регистрира да ги регистрира
 115. В ЗУСЕ изрично е упоменато - Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите. моето лично мнение е, че е нередно да се определя такса апартамент. Имате право да поискате отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание, по смисъла на Чл. 40 от ЗУЕС в 14-дневен срок от получаване на съобщението по чл. 16, ал. 7. Дано да Ви бъде от полза.
 116. бих искала да попитам, ако не живеем в блок повече от година и полвина поради фактът че дом съвета отказва да поправи комините и ние саответно няма как да се отопляваме е прави ремонти за слагане на нова врата редно ли е да ни искат сумата за този вид дейност?
 117. Domoupravitel sam na vhod ot 14 sobstvenika na sam. obekti.Poluchavat se ogromni kolichestva obshta voda(20-30)cub. m.Opredeleno nyakoy se pravyat na hitreci,a V&K drujestvoto ne mu puka za tova.Na vsichkoto otgore i si razpredelya tazi voda na domakinstvata po % ot konsumiranoto kolichestvo!Kak da se preborya s maroderite?
 118. Домоуправителя в моята сграда отказва да дава бележки за получените такси от живущите и твърди, че няма да се занимава с неща, които му губят времето. Не съм съгласна да плащам каквито и да било пари без бележка за даването им, а той твърди, че няма закон, който да го задължи.Как се процедира при такъв случай или трябва да пускам жалба?
 119. Здравейте!Искам да попитам скоро почина бащами ,който живееше в жилишна кооперация.След смърта му останахме със сестрами наследнички на жилището.Вжилището живее само сестра ми ,а аз живея отделно със семейството си в наше собствено жилище. Въпросът ми е трябва ли да заплащам разходи по закона за етажната собственост след като аз не живея там.Благодаря!
 120. Интересуваме как може да се задължи собственика на един от апартаментите в блока да си плати дълговете към таксите по входа и ремонтите?? И как може да го накараме да даде достъп до общите части- мазе, двор и таван??
 121. До Председателя на Народното събрание на Република България г – жа Цецка Цачева Тук С И Г Н А Л от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”, ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379, malen_dinev@abv.bg Уважаема Госпожо Председател, Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник-началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата. Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, както бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците. 02.08.2010 Мален Динев
 122. здравейте на всички будни хора за които този закон нее нищо друго освен една формалност или по точно поредното измиване на рацете на оправляващите.така моят проблем е следният:всички си спомняме когато излезе закона да си направим общи събрания в едикакъв си срок,аз се опитах да поема инициатива и да направя такова ,да изберем домооправител ,съвет и да разрешим проблемите които има входа.желание имаше но така и не стигнахме до консенсус,несе разбрахме за нищо и така по старому .въпросът мие ,знае ли някой дали го имаше като нарейдане от правителството ако ние не успеем да направим нещо общината трябваше ли да свика принудително събрание на живущите?ако някой знае нещо моля ви пишете ми.tihomirchakalov@abv.bg предварително благодаря.
 123. Здравейте, преди 10 месеца се нанесоха наематели съседи /студенти/. Няма спокойствие от тях в малките часове от 1-2-3-4-5 часа всеки божи ден те започват репертоара си от спускане на външни щори, тръшкане на вратите, крещене и говорене на висок глас, изтърване на предмети /кънтящи в тишината/, удряне по стената и не на последно място трябва да изтърпим и изслушаме цялата им секс програма с охкане, скърцане и тръшкане на рухналото им легло. Говорено е с тях спалните ни граничат, отговора им беше -не ни интересува. Собственика на апартамента шикалкави и се оправдава и с половин уста ни казва да ги гоним. Помогнете ми не се издържа вече??? Как да ги изгоня и какви са ни правата?
 124. "Repertoar" hahahah... idi se pregledaj! Ako pyk sluchaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajno e istina towa: mi ima si policiq be, na 3-tiq akt shte sprat s "repertoara"... Ama si mislq che problema si e w raztroenata ti psihika, kato na hilqdite drugi pensii, taka che gledaj si pensijkata i si idi na selo, kato ne ti ponasq gradski viwot i si tyrsish spokojstwie... Aman ot selqnduri!
 125. Явно ти хлопа дъската "typ" коментара ти е тъп, неуместен и не на място. Що се отнася за възраста ми си сбъркал адреса тепърва ще събирам стаж за пенсия. Явно тук си дават коментарите сульовци и пульовци. Жалкооооооооооооооооо.
 126. Да Ви се похваля изгоних навлеците. Истината протържествува!!! Навсичкото отгоре изиграха и хазяйна си оставиха му парични задължения. Олекна ми УРАААААААААААААААААА!!! В крайна сметка този сайт не ми беше полезен справих се сам, а и неговите коментатори са доста арогантни. ЖАЛКО
 127. zdr,iskam da popitam,imam dete na 6 godini,tryabva li da zaplashtam taksata za vxoda kakto i nie ili ne?blagodarya
 128. Здравейте, Бих искал да попитам някой компетентен по въпросите с тази прословута етажна собственост дали така нареченият ДОМОУПРАВИТЕЛ трябва освен всичките си задължения да заплаща такса етажна собственост и ако ДА,това не намаля ли гласуваната му от Домовият съвет "ЗАПЛАТА"? Благодаря предварително за отговора!
 129. Здравейте , Живеем на първи жилищен етаж в нова кооперация, под нас има помещение, което е със статут на офис . Собственика го е отдал под наем и сега това помещение се използва като склад за зърно и смески за животни . Вече плъзнаха хлебарки , носят доста неприятни и задушливи миризми . Всички собственици в кооперацията са против това в помещението да се складира зърно и смески . Ние уведомихме собственика за нашето желание ,но той ни отговори ,че нямал общи части от сградата и ние "нищо не можем да му направим" т.е по Закона за етажната собственост . По план помещението е с два входа , като главният е от улицата. Въпросът ми е : Може ли помещение със статут на офис да се използва не по предназначение , примерно за скрад без съгласието на живущите в кооперацията и ? Със сигурност знам ,че той наистина няма общи части ,тъй като въпросното помещение беше на сестра ми и аз имам старият нотариален акт . Какво е нужно да се направи в този случай ? Тези въпроси са наистина важни за мен , тъй като имам дете с тежка бронхиална астма и се притеснявам ,че тези миризми биха наредили на неговото здраве . Благодаря Ви предварително!
 130. kolko pari trqbva da dam za kuche na 2meseca
 131. Здравейте, като председател на УС на ЕС да се опитам да дам мнение, максимално кратко само на посл. 3 въпроса: 1. "Домоуправителят", ако е собственик или обитател плаща приетите разходи. Това няма общо с възнаграждението му, което може да го има или да го няма. Прихващането е форма на разплащане. 2. По въпроса с фуражите: Уведомява се БАБХ, ако е фирма въпросът ще се реши. Ако е ФЛ, приема се решение от ОС; предупреждава се; съставят се конст. протоколи за нарушението, които се предоставят в общината. След това може и кметът да му наложи глоба. Освен това има и ред за изгонване на собственик за период до 3 г. Всичко това внимателно добре оформено според ЗУЕС, защото изгонването ства чрез съда, а другите решения злосторника може да обжалва в съда и ако е опорочена формата, може да бъдат отменени. 3. За кучето: ако подлежи на извеждане се плаща. Кучето се записва в книгата на собствениците от самите собственици. ОС трябва да е приело размер на сумата на един обитател в правилника за вътр. ред или в обикновенно решение (протоколирано). За кучетата се плаща като за един собственик. Т. е за 2 месеца давате двойния размер на вноската която правите за самия вас :)
 132. До BODY: Как успя да изгониш тези идиоти ? Над мен живее неприятен индивид (собственик), който постоянно прави оргии. Проблемът е най-вече за останалите съседи, тъй като не живея постоянно там. Но когато се нанеса със сигурност няма да го изтрая. Никъде в закона не видях обаче, че при 3 акта от полицията, нарушителят напуска сградата ?! Това важи ли още, пише ли го някъде ?
 133. от една година се събират пари от всички съсобственици,сега се налага да се направи текущ ремонт с тези пари ,но касиерът се укрива и не дава никаква отчетност за тези пари!как да постъпим законно по този казус?
 134. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.ТОЯ ЗАКОН Е НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ЗАКОННО ОГРАБВАНЕ НА ХОРАТА , КОИТО ПО ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИЧИНА НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ПРАВОТО НА ПОЛЗВАНЕ НА СЪОРЪЖЕНИЯТА ВЪВ БЛОКА В КОЙТО ЖИВЕЯТ. БРАВО НА ТОЯ КОЙТО ГО Е ИЗМИСЛИЛ СИГУРНО МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ И НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ТАЯ СИ ВЕЛИКА ГЛУПОСТ.
 135. Аз също имам съседи който не желаят да плащат таксата за месеца.Имат си извинение че комшията под тях умишлено ги тормози като пуска музика по-всяко време на денонощието.Дори и след намеса на полицията,ги заплашва.Друг проблем още не сме подали домовата книга в съвета никой не желае да поема отговорност и да се разправя с нея.Аз съм по майчинство в момента и мога да отида да я завера в общината.Но прочетох че без избран домоуправител не става
 136. А какви са правата на наемателите?
 137. Въпросът е следният не желая да ползвам и плащам асансиор има ли някакъв вариант?
 138. "Аз също имам съседи който не желаят да плащат таксата за месеца.Имат си извинение че комшията под тях умишлено ги тормози като пуска музика по-всяко време на денонощието.Дори и след намеса на полицията,ги заплашва.Друг проблем още не сме подали домовата книга в съвета никой не желае да поема отговорност и да се разправя с нея.Аз съм по майчинство в момента и мога да отида да я завера в общината.Но прочетох че без избран домоуправител не става" Позната картина в повечето етажни собствености в страната, Людмила. Ако знаят, че поведението на етажните собствености се контролира на местно управленско ниво поне, сигурно няма да има тези недоразумения. Поне на местно ниво. И при нас и другаде, навсякъде е така.
 139. interesuva me mooje li ma me izgonqt ot sobstveniq mi apartament !!!! speshno me i nqkoi da mi obesni koito razbira a ne toz i onq i ako moje da mi obesni po podrobmno blagorq predvaritelno
 140. imam sasedka ,koiqto vinagi kogato da6terqmi sliza po stalbite izliza i se kara s neq.otidoh da pogovorim.no tq me zapla6i s jalba i 4e 6te sabere podpisi ot celia vhod sre6tu men.poneje tuk ne e jivql nikoi mnnogo godini i nie se opitvame da pravim remont i tq idva da pravi zabelejki 4e i padala mazilkata kato klopame.samo ne razbiram dori i da udrq6 po poda kak 6te i pada kato nie sme na 4 etaj a tq na 2 etaj,a na tretiq ne im pada.nqkoi ako moje da mi kaje kakvo da pravq s neq za da spre.i mojeli da mi napravi ne6to tq
 141. Имам апартамент в нова жил.кооперация. Живея в чужбина и се прибирам за 2-3 седмици годишно -и то не всяка година. Какви разноски ще имам и какво съм задължен да плащам според новия закон?
 142. Здравейте, преди 3 години майка ми направи вноска при домоуправителя за ремонт на покрива. Голяма част от съкооператорите не бяха внесли пари и затова емонт на покрива не беше направен, а парите са използвани за друг ремонт. Сега отново искат пари за ремонт на покрива, но не и признават предишната вноска. Има ли давност и ако има колко години е?
 143. Здравейте, от няколко месеца имаме проблеми с канализацията на блока. В апартаментите на ниските етажи вече се носи ужасна миризма. Проведохме събрание, на което се взе решение да се намери фирма, която да отпуши каналите. Мина един месец от събранието, но домоуправителят не желае да пристъпи към изпълнение на решението. Какво може да се направи за да се направи в този случай.
 144. Уважаеми Иван, а избрахте ли управителни и контролни органи в Ет. собственост на входа Ви? Взехте ли решение за набирателни вноски по 2та фонда - фонд "Ремонт и обновление" и фонд "поддържане и управление на ЕС". Взехте ли и други решения по Ет.собственост за напред през годината? Ако не сте го направили, поемете поне вие Иване инициативата.
 145. АЗ СЪМ НАЕМОДАТЕЛ В ЕДНОСТАЕН АПАРТАМЕНТ ВХОДНИТЕ ТАКСИ КОИТО МИ ИСКАТ КАСИЕРИТЕ Е 20 ЛВ НА МЕСЕЦ . АЗ ВЕДНАГА УСПОРИХ ТОВА Е КАЗАХ чЕ НЯМА ДА ПАЛЩАМ ТОЛКОВА , ПРИ КОЕТО ПОИСКАХ ВСИчКИ ФАКТУРИ , ЗА ТОК АСАНСЬОР, чИСТАчКА И КАСИЕР ВСИчКО ИЗЛЕЗЕ ОКОЛО 430 ЛВ НА МЕСЕЦ ЗА 40 АПАРТАМЕНТА ТОВА Е РАВНО ОКОЛО 10 ЛВ НА АПАРТАМЕНТ. СЛЕД КОЕТО ПОПИТАХ ЗА КАКВО СА ОСТАНАЛИТЕ 10 ЛВ , ТЯ МИ КАЗА чЕ ОТИВАЛИ В КАСАТА ЗА РЕМОНТИ КОЕТО ОЗНАчАВА чЕ 10 X 43 =430 ЛВ НА МЕСЕЦ НЯКОЙ СИ ПРИБИРА В ДЖОБА АЗ КАТО НАЕМОДАТЕЛ, НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ ЗА НИКАКВИ РЕМОНТИ ПО БЛОКА, ТОВА Е РАЗХОД НА СОСТВЕНИКА.
 146. ИМАМ ПРОБЛЕМ С ОТВАРЯНЕ НА ОТВОР В СТЕНА НА КООПЕРАЦИЯ,ЗА ШИРМ.КАЗАХА МИ (единия от собствениците на апартамент)ЧЕ НЕ МОГА ДА ПРОБИЯ СТЕНАТА ,ЗАЩОТО ЩЕ МИРИШЕ В АПАРТАМЕНТИТЕ НАД МЕН,А ТРЯБВАЛО ДА ГО ВКЛЮЧА В ОТДУШНИКА НА БАНЯТА.ЗА ОТДУШНИКА РАЗБРАХ,ЧЕ В ЗАКОНА ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ ПИШЕЛО,ЧЕ ПО ЗАКОН НЕ МОГА ДА ГО ВКЛ. В ОТДУШНИКА НА БАНЯТА ,А ДА СЕ ИЗБИЕ ОТВОР В СТЕНАТА НА ЕТАЖА МИ.АКО НЯКОИ Е ЗАПОЗНАТ НЕКА МЕ ПОСАВЕТВА ИЛИ МИ КАЖЕ КАДЕ ДА ГО ПРОЧЕТА.БЛАГОДАРЯ ВИ.
 147. На 5 м. под прозорците ми направиха незаконно заведение в смисъл,че сградата е в противоречие по ЗУТ,но има Разрешение от Главния архитект на София за поставяна на маси за сесозен,преместваем бар.Имат разрешение за работа, до 22 ч.но работат до 12 часа.За да узаконат това предлагат на кооперацията да извършат ремонт за тяхна сметка срещу съгласието ни да работат след законно установеното работно време.Шума от заведението засяга най-много нас имайки предвид малкото растояние.На повечето съкооператори им е все едно и предпочетат ремонта.Може ли етажната собственост да вземе решение без наше съгласие да издаде такова разрешение което ще ни поболее?
 148. Имам съседи който не желаят да плащат таксата за месеца. КАК ДА СЪБЕРЕМ ВНОСКИТЕ И КАКВО ДА НАПРАВИМ С ТЕЗИ, КОИТО НИКОГА НЕ СИ ПЛАЩАТ.
 149. Има ли право домоуправителят на входа,в който живее майка ми/Апостол Славеев Апостолов се казва от Харманли/да ми иска такса за месеца/за ел.енергия на входа- около 4 лв.е/,заради това,че съм ходила често да видя майка си,при положение,че аз не изобщо не живея там??! Иска такса за детето ми и за съпруга ми,а те отиват там на 2 месеца веднъж!! Детето ми учи другаде,то и у нас рядко си идва. Ние живеем в къща на съвсем друг адрес. ПЛАЩАШ ЛИ ЗА ХОРА,КОИТО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ТИ ИДВАТ НА ГОСТИ?ТОВА ПИТАМ. БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОТГОВОРА!
 150. От 4 години имам закупен апартамент,който необитавам,т.е живея в друг град.Първите две години ми събираха по 5 лева за осветление.Обявих апартамента за продажба и брокерката ми заяви,че съсед е направил проблем,че имам неплатени сметки-т.е.80,с лихвите 100лева ?!Въпросният господин буквално ме изнудва.След разговор с него ми заяви до края на месеца да му изпратя парите иначе нямал да допуска никой там.Пак подчертавам,не живея там и най-дългият срок на пребиваването ми е бил 10 дни.Щял да ме съди до дупка :)След случая се поразрових и за мен е взимал неправомерно дори и тия 5 лева/сградата е 4 етажна,няма асансъор,нито портиер/Какво е вашето мнение,не вярвам да съм единственият случай,буквално изнудван?
 151. Здравейте ! Аз имам малко по различен проблем . Семейството ми живее в къща на село . Имаме една отвратителна съседка. Случаят е следният : Обядваме под асмата и като нормални хора си говорим. Изневиделица изкача на оградата ни госпожата и започва да обижда мен с думите "крава , селянка " и ред други обиди как не ни е срам да говорим по обед не можела да спи от нас .Започна да кълне децата ми звук повече да не издадат . Питам аз с какво право нахълтва в домът ни. Зная само , че частната собственост е неприкосновена никой няма право да те нагрубява така.Знаете ли как да разреша този проблем това се повтаря ежедневно благодаря предварително .
 152. Собственик съм на апартамент в 13 етажен блок.Имам желание да си направя гълъбарник на покрива на блока.Та въпросът ми е има ли право по закон домоуправителката ни да ми забрани еднолично или попречи да осъществя желанието си?Или трябва да се свика общо събрание по моя въпрос?Само да уточня че мазетата и помещението на абонатната ни станция е превзето от един съсед моторист,който го е превърнал в сервиз и гараж за мотори,и най-вече ползва вода топла/студена от абонатната и ток от стълбището,за което не плаща!!!
 153. Zdraveite, imam slednia vupros , otskoro sum sobstvenik v edna stara sgrada na apartament. Iskam da postavia asansior za moia smetka vuv sgradata koito 6te polzvam samo az , poneje drugite ne iskat da pla6tat . Triabva li za tova ob6to subranie i kolko % suglasie ot drugite susobstvenici ? Triabva li razre6enie ot ob6tinata poneje e vun6en asansior ? Kum injiner ili arhitekt da se oburna za pomo6t ? Merci za va6ata pomo6t .
 154. При наличие на управителен съвет и председател на управителния съвет избира ли се отделно домоуправител? При наличие на управителен съвет трябва ли да има отделно управител или управител се избира ако няма управителен съвет? Моля Ви помогнете с един компетентен отговор, че в нашият блок на никой не му се занимава, а аз не съм много навътре с тълкуването на закони. Благодаря.
 155. Imam sledniqt problem, sobstvenik sum na mezonet, v koito si montirah klimatizi, no susedite mi pravqt problem i predotvratqvat montaja na 1niq ot klimatizite,klimatika be6e montiran na moq stena, a ne na tqhna plo6t! platih za demontaja mu sumata ot 50 leva! bqh na rabota kogato e stanala svadata mejdy susedite i maika mi , koqto e stoqla v apartamenta s maistorite! susedite da navlezli v apartamenta mi i sa zapla6vali i obijdali maika mi, zaplahi za boi i t.n. , obidi kakvi li ne! tezi susedi si mislqt che si pravim nezakonni ne6ta, kato preustroistva, za6toto imalo promqna i na proekta za stroej, obvineniq ot susedite che znaeli kude raboti maika mi, t.e. zaplahi kakvi li ne....v ob6ti linii za6to da ne moga az kato sobstvenik da si montiram klimatik , a trqbva da se suobrazqvam s idiot6tini, kato tezi klimatizi sa ZA TOVA, tochno za doma6na upotreba, otnosno 6um-te sa standartizirani!toest te ne mogat da imat nikakvi pretenzii otnosno 6um, vsichko e po evropeiski standarti, su6toto e vse edno az da imam pretenzii che otsre6tniqt blok mi zagrozqva gledkata!!!!tova e nelepo, molq polzvatelite na klimatizi, koito sa imali podoben problem da spodelqt, na vsi4koto otgore platih za demontiraneto na klimatika, za6toto tezi hora sus skandalite si, napraviha taka, che trqbva da tyrsim drugo re6enie i az realno ne moga si sloja klimatik, koito e na moqta stena i ne prechi po nikakuv nachin!!!
 156. zabravih da napi6a , che klimatizite sa ot nai-visok zenovi klas za BG, poradi neznanieto si horata si mislqt edno, pri polojenie che vuob6te nqmat informaziq za kakvi klimatizi vsu6tnost stava vupros i che izob6to nqma da suzdavat 6um!!
 157. Искам да ви попитам дали е нормално да се взимат 20лв такса за 2-ма души и едно куче. Домоуправител е съмнителен тип, самоопредели си 200лв заплата, за касиера 170лв, за чистач 140лв -това при етажна такса 10лв за 2- ма души е едно куче.Сега е решил от Февруари месец да събира 20лв - тоест двойно! Блокът ни е 18 етажен с по 6 апартамента на етаж, общо 108 апартамента, малка част са необитаеми. В него блок живеят предимно пенсионери с мизерни пенсии и много малко млади семейства. Искам да ви питам как да направим ревизия, защото той все твърди, че няма пари..Не ми изглежда редно таксата да е двойна!
 158. Забравих да спомена, че част от таванското помещение е дадено под наем на охранителна фирма. Която плаща определена сума всеки месец.
 159. Интересува ме дали наемател има право да бъде домоуправител.Става въпрос за човек, който има офис на четвъртия етаж, без да е взел съгласието на живущите да има такъв и същия бе избран за домоуправител от трима души. За ремонтите си пробутва само негови хора и не изпълнява задълженията си както му е реда. Бихте ли ми казали къде мога да проверя дали апартамента който е наел има статут на такъв и след като не е взел съгласието на 100% от живущите как можем да го изгоним от кооперацията. Той е само един наемател.
 160. Разбрахме къде отиват парите и за какво се използват, по ремонтни дейности в блока и тн. Ревизия редовно се прави и всичко е наред, за сега.
 161. Здравейте, живея на първия етаж и скоро ми поискаха такса за ремонт на асансьора - най -високата тъй като моят апартамент е един от най - големите във входа. Правилно ли е ?
 162. Здравейте!Искам да Ви попитам в правото си ли е хазяйнът ми да ми иска пари за стълбищното осветление?
 163. Здравейте. Наскоро си купихме апартамент в новопостроена сграда с акт16 с гр. Стара Загора. В сградата има асансьор, който е до септември 2014г. в гаранция, но е повреден и не работи. Инвеститорът не прави нищо по въпроса, а никоя фирма не иска да го вземе за месечна поддръжка. Кажете ни как да си потърсим правата?!!! Благодаря ВИ
 164. Jiveq v 15 etajen blok s po 8 apartamenta na etaj.Sabirat se po 4lv. na chovek i po levche na apartament nz zashto,taka i nikoi ot bloka ne moje da mi oygovori.Dve ot decata mi navarshiha 7 god. i mi obqviha,che i za tqh po 4lv. shte mi iskat!Ta vaprosa mi e za deca trqbva li da se plashta palna taksa kato za vazrasten i osobenno kato sam maika na 3 deca i navsqkade drugade mi se namalqt taksite na polovina kato za mnogodetna maika?
 165. Аз съм нов домоуправител. Открих, че двама души от нашия вход не искат да плащат таксата за входа, защото според тях не живеят в жилището. Как да ги накарам да си плащат и по кой член, ако има такъв!? Всъщност те не преспиват в жилището си, но идват до него всеки ден, ползват ток, асансьор, чистачката им чисти... така че според мен не е редно да не плащат нищо.
 166. Имам чувството, че Народното събрание няма никаква друга работа освен постоянно да променя Закона за етажната собственост. Започнаха от 1957 г. и досега няма спиране. Не мога да си представя това да се случва в някоя западна страна. Нито веднъж не съм присътствал на подобни събрания на собственици на апартаменти в Белгия, Германия , Франция и Холандия. Тук трябва постоянно да имаш под възглавница ДВ. То затова няма желаещи за длъжността на домоуправител - трябва да изчетеш 25 страници указания на нашите "хубавци" как трябва да живееш в собствения си дом. Всеки ден все по някой закон излиза. Да им се чудиш, държава с неработеща икономика единствено което произвежда в голямо количество това са закони на "работливи" и загрижени за стопанисване на частна собственност депутати.
 167. Здравейте. Аз съм в общинско жилище със срок от 5год. Трябва ли да плащам за ремонт на покрива. Благодаря ви.
 168. Какво да направя, за да не плащам водата, която съседите ползват от чешмите в мазето?
 169. pokrivat e za remont no nikoi ne dava pari za remonta. kam kogo trqbva da se obarna
 170. В отговор на Гергина Василева. Независимо че живеете в общинско жилище, със промяна в закона за общинските жилища от 2011г., всеки наемател е длъжен да поддържа жилището в което живее а също и общите части към него за собствена сметка! В това число влизат Покривни и подпокривни простронства, стълбища, асансьори, етажни площадки, хоризонтални щрангове в мазетата и самите мазета.
 171. Здравейте. Имам следното питане. При положение че поставиме антена върху покрива на нашия вход, трябва ли да се иска съгласие и от съседните входове и наема да се дели между всичките входове??? Имаме въздушни фуги между входовете и практически живееме в отделни сгради долепени една до друга.
 172. В нашият блок има кафене.За да си извадят собствениците разрешително за поставяне на маси пред заведението,което е в частен имот,трябва да съберат подписи от собствениците на идеални части.Въпросът ми е:Колко процента от идеалните части във вид на подписи трябва да съберат?Безкрайно ще съм благодарен ако някой ми отговори.
 173. Здравейте! Живея в апартамент с отделна баня и тоалетна. В банята до момента е нямало тоалетна, но имам намерение пре следващ ремонт на банята да монтирам такава за нуждите на моето семейство. Въпроса ми е дали имам право да направя подобен ремонт преустройство след като в банята имам необходимата за целта тръба за обратна вода с размер 110мм.
 174. Ще ви дам една рецепта за изгонване на проклети съседи и наематели. Нужни са обаче средства за закупуване на техника!!! Купувате две тон колони с честотен диапазон отдолу 15-20 херца. Купувате и нискочестотен генератор. Връзвате го за колоните през усилвател също нискочестотен, пускате генератора на 15-18 херца и заминавате на море. Всичко живо в сградата ще полудее само за ден. Трябва да се има пред вид, че не се чува нищо, а се УСЕЩА нещо като леко земетресение което само в рамките на минути създава тотален дискомфорт. За по сигурно може да оборудвате системата и с мощен ю пи ес за да гарантирате работата и ако се прекъсне захранването. В случай, че се интересувате, но не разполагате с необходимата сума за закупуване на системата (около 3500 лв.) ще ви я дам под наем от 50 лв/ден + транспортните разходи. Има вариант генератора да се програмира да се включва и изключва в определено време, както и работната честота. И повтарям: НЕ СЕ ЧУВА НИЩО, А СЕ УСЕЩА. Изключително ефикасен и изпробван многократно метод!!!
 175. Zdraveite,jiveja v stara nasledstvena kashta s 5 ma sasobstvenici. Samo 1 ot tjah se razporejda bezogledno s obshtite chasti i dvora. Ot dva dni e nastanil naematel na etaja im Ne sa razdeleni partidite za voda i na praktika otkazva da si plashta razhodite. Do momenta ima 2 jalbi v policiata za tormoz i zaplahi. Ako vhodiram jalba v prokuratura za samoupravstvo moje li da ochakvam da si pokrie zadaljeniata . Veche 4 ta godina ima problem s razdeljaneto na partidada a vaprosnoto lice vapreki che ejednevno e v imota osporva razhodite s tova che jivee v drugo osnovno jilishte. Sega puska naematelja bez da e izvikal VIK da zasekat obshtia vodomer. Ot jalbite v policiata njama rezultat!
 176. Здравейте! От 10 години нямаме домоуправител/никой не искал да стане/ и е пълна анархия във входа. Никой не чете и не се съобразява със ЗУЕС, липсва всякаква информация относно отчетността, събранията са се превърнали в махленски сборища. Нямаме никаква документация от задължителната такава-домова книга, правилник за етажната собственост, входа се е превърнал в хан-един влиза, друг излиза липсва информация кой кой е! Заграбени са общите части от определени семейства,като за това никой не плаща. Поставих няколко пъти въпроса за избиране на домоуправител, но такъв все още няма. До кой компетентен орган да се обърна за да задължи входа ни да избере домоуправител.

Добавете коментар