Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Покупко-продажба на ДЗЗД  (Прочетена 4552 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
мая
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 6


Ел. поща
« : Март 04, 2009, 10:31:01 »

Здравейте!
Бих искала да попитам каде мога да прочета по-конкретно за покупко-продажба на Дружество по закона за задълженията и договорите. При продажбата на дружеството от двама съдружници на други двама (новите) съдружници прехвърлят ли се всички активи в собствеността на новите съдружници(при положение че в договора не е уговорено нищо по тази точка), и образува ли се някакъв вид репутация ако има разлика в цената на активите и цената, по която е продадено дружеството..
Ще се развам, ако ми помогнете..
« Последна редакция: Януари 23, 2010, 12:18:48 от admin » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #1 : Март 04, 2009, 10:38:16 »

прехвърлят ли се всички активи в собствеността на новите съдружници(при положение че в договора не е уговорено нищо по тази точка), и образува ли се някакъв вид репутация ако има разлика в цената на активите и цената, по която е продадено дружеството..

Моля, пояснете. Какво имате предвид под реутация и какво конкретно имете предвид от собствеността. Принципно, това, което е включено в предприятието се прехвърля. За различните обекти на собственост има различен статут. Няма общо правило за тези неща.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
мая
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 6


Ел. поща
« Отговор #2 : Март 04, 2009, 10:54:45 »

Под репутация имам в предвид положителна/отрицателна репутация от счетоводна гледна точка, но сега като помисля малко това няма място тук. Под собственост имам в предвид собствеността, придобита по време на съществуване на дружеството, която е всъщност собсвеност на физическите лица. "359. Всичко, което е придобито за дружеството, е обща собственост на съдружниците.Ако не е уговорено друго, дяловете на съдружниците са равни.
Съдружникът може да иска своя дял от общата собственост само при излизане от дружеството или при прекратяването му." от Закона за задълженията и договорите..и имам в предид дали тя преминава в новите собсвеници. Явно въпроса ми е малко глупав, но досега не съм се сблъсквала с това.
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #3 : Март 05, 2009, 11:01:11 »

Не Ви е глупав въпроса. На първо място: прехвърля се правото на участие в дружеството, а не неговата собственост или собствеността на съдружниците. Нещо повече, това дружество няма собственост. Но това, което е внесено в дружеството, е внесено с оглед неговата цел и с прехвърляне правото на участие, смятам че се прехвърлят и правата върху внесеното. В договора може естествено да се уговори и друго. В случай, че цената драстично се различава - примерно внесени са скъпи машини или др. подобни, а продажната цена на правото на участие е ниска в сравнение с цената на тези активи, естествено, че не.

В гражданското право се търси действителната воля на страните при договарянето. Каква е или е била тя, само Вие и другата страна знаете. В случай, че ви предстои договаряне, задължително запознайте адвокат с всички подробности за да ви направи хубав договор, който да внесе яснота. Законът не казва нищо императивно по вашия въпрос, т.е. както си го направите - така ще е. Усмивчица
« Последна редакция: Март 05, 2009, 11:22:32 от Pumuckl » Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: