Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Регистрация на автомобил с произход от Италия  (Прочетена 20825 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
стоян стоянов
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« : Февруари 27, 2009, 02:17:04 »

Здравейте !
Моля да ми помогнете по следния въпрос.
Ще взимам кола от Италия със редовни номера (италиански) , със валидна застраховка , със валиден технически преглед. Колата ще я докарам до България със пълномощно от собственика ( италианец).
Въпросът е относно „документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство”  който ще е необходим при регистрацията в съответния  КАТ

Като идеята е покупко-продажбата да стане на територията на България.

Какъв е редът и какви документи ще са ми необходими , аз ще представлявам собственика на колата,но няма да съм купувача
« Последна редакция: Април 28, 2009, 07:51:11 от admin » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #1 : Февруари 27, 2009, 02:37:17 »

При всички положения пълномощното трябва да включва и клауза за разпореждане на автомобила, ане само з управляваното му извън границите на Италия.

Не съм запознат с въпроса, но предполагам, че пълномощното за покупко-продажба трябва да е преведено и легализирано на български, да продадете колата на купувача при БГ нотариус и той да си я регистрира по нормалния ред.

Аз лично съм купувал кола на старо по др. начин. Автотранспортерът беше кюстендилец и носеше направо договор за покупко-продажба на автомобила, в който само моето име не бе попълнено. С този договор регистрирах колата без да ходя при нотариуси. Мисля, че има начин италианеца направо да продаде колата на купувача тук, а Вие да се водите превозвач, доставчик, транспортер или каквото и да е такова. Но не съм сигурен какви са изискванията. В случай, че купувате колата от борса там, най-вероятно ще ви упътят.

Не искам да се ангажирам с конкретни отговори. Може би има колеги, които ще са по-запознати.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Blkfan
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #2 : Април 23, 2009, 11:51:43 »

Април 22, 2009
Току що си взех кола от прекупвач от Горубляне. Той ме увери че документите които ми дава са напълно достатъчни за безпроблемна регистрация.  Но в Кат Варна започнаха с изискване за талон за транзитен номер, договор за покупко-продажба и т.н.  А  аз освен два оригинални италиански документа  на колата и една бележка с имената и данните на предишния собственик, данните на автомобила и моите допълнително вписани имена, с друг документ не разполагам.  И фактически документ с подписи на продавач и купувач,  удостоверяващ собствеността ми върху автомобила не разполагам.  И ме притеснява че това ще ми струва главоболия в КАТ.
Затова ако някой знае как да ги избегна, ще съм благодарен.

Активен
Blkfan
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #3 : Април 24, 2009, 12:00:49 »

От сайта на КАТ  http://www.kat.mvr.bg/RegDoc.htm

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪРВОНАЧАЛНА РЕГИСТРАЦИЯ НА МПС 
   1. Заявление за регистрация /за фирми: с печат на фирмата и копие на “Булстат”/ снимано от 2-те страни 
   2. Диагностичен лист за техническа изпарвност на МПС
   3. Документ за собственост: -митническа декларация – копие 2бр. -фактура и договор при закупуване от фирма вносител – копие 2бр.
   4. Квитанция за платена такса МПС
   5. Застраховка “гражданска отговорност” 6. Личен паспорт на собственика
6. Документ за самоличност на собстеника с постоянен адрес гр. София
ЗАБЕЛЕЖКА: При регистрация на автомобил на фирма се представят всички решения от съда за регистация на фирмата. Представя се пълномощно и копие от пълномощтно от фирмата /печат, изх. №/, регистрираща автомобила или се явява лично управителя с личния си паспорт.

ЗАЯВЛЕНИЕ – 3 ЛВ.
   ДИАГНОСТИЧЕН ЛИСТ – 2 ЛВ.
   МОНТАЖ НОМЕРА – 4 ЛВ

не ми става ясно дали документ за собственост при покупка от физическо лице, което не може да ми издаде фактура, се изисква и какъв да е този документ.
Диагностичния лист за техническа изправност предварително ли се прави и за прегледа дали пак няма да ми искат документ за собственост ?
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #4 : Април 24, 2009, 08:50:21 »

В случая се иска договор за покупко продажба на МПС с заверка от нотариус щом СДЕЛКАТА Е МЕЖДУ ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА!
Диагностичният лист се издава от КАТ там се прави технически преглед! Не сте ли чували израза "ще ходя на канала в КАТ за преглед"! По този въпрос за последователността се консултирайте с някой Ваш приятел който наскоро е регистрирал колата си или я е пререгистрирал в КАТ "опитните" граждани занимаващи се с покупко продажба на леки автомобили са наясно с реда!
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #5 : Април 24, 2009, 11:43:32 »

От сайта на КАТ  http://www.kat.mvr.bg/RegDoc.htm

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪРВОНАЧАЛНА РЕГИСТРАЦИЯ НА МПС 

не го гледайте много този сайт. ЗДвП-то им е с последна редакция от бр.102 от 19 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.22 от 13 Март 2007г., изм.
ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г.

Има няколко изменения, които не са отразени на сайта им. По въпроса с точките - същата работа. Като цяло за КАТ каквото и да кажем - ще е малко, но все пак може да се натърти на технологичната им изостаналост с оглед поддръжката на сайта им. От тук и всички други проблеми.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: