Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Налагане на административно наказание "Глоба" чрез е-мейл  (Прочетена 6743 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Iliya80
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


« : Февруари 27, 2009, 09:39:12 »

Здравейте. В понеделник прекият ми ръководител ми наложи глоба в размер на 50 лева , която днес би трябвало да ми се отдържи от седмичната работна заплата. Законно ли е това. Как мога да се защитя. И какви ще са последствията , защото ако се опълча рискувам да си загубя работата. Глобата е наложена за регистрация в немски сайт тип Facebook. Ето и кореспонденцията по е-мейла:

Началник:

Налагам глоба в размер 50лв и последно предупреждение за уволнение на ...... ..........
Глобата да се удържи от седмичната заплата.

Работник:(АЗ)

Съзнавам естеството на грешката ми, но немога да се съглася с
> наложената ми глоба, която е в разрез с Кодекса на труда.Извинявам се за
> действията си, но очаквам адекватен отговор на горепоставения от мен
> въпрос и изясняване на обстоятелствата довели до налагането на глобата,
> както и последното предупреждение за уволнение.


Началник:

Не ми губи времето, имай в предвид че при следващо подобно
изпълнение си заминаваш, а ако не си съгласен с глобата и последното
предупреждение има и други места където би могъл да работиш, избора си е
твой.


Въпроса ми е как да процедирам и какво мога да спечеля при евентуално спечелен съд , защото мисля че мога да загубя работата си!

Имам касов ордер с глобата , одържана от седмичната работна заплата в размер 50лева и този е-мейл.

Благодаря предварително !

Активен
Yo
Модератор
Самурай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 103« Отговор #1 : Февруари 27, 2009, 09:56:27 »

Дисциплинарните наказания, които се налагат от работодател по Кодекса на труда са:

Видове дисциплинарни наказания
Чл. 188. Дисциплинарните наказания са:
1. забележка;
2. предупреждение за уволнение;
3. уволнение.

Органи, които налагат дисциплинарните наказания
Чл. 192. (1) Дисциплинарните наказания се налагат от работодателя или от определено от него лице или от друг орган, оправомощен със закон.

(2) Дисциплинарните наказания на ръководителя на предприятието, както и на работници или служители, назначени от по-горестоящия орган, се налагат от този орган.

Задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание
Чл. 193.  (1) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.

(2) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.

(3) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.

Срокове за налагане на дисциплинарни наказания
Чл. 194. (1) Дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му.

(2) При дисциплинарно нарушение, което е и престъпление или административно нарушение, свързано с възложената работа и установено с влязла в сила присъда или наказателно постановление, сроковете по предходната алинея започват да текат от влизането в сила на присъдата или на наказателното постановление.

(3) Сроковете по ал. 1 не текат през времето, когато работникът или служителят е в законоустановен отпуск или участва в стачка.

Заповед за дисциплинарно наказание
Чл. 195. (1) Дисциплинарното наказание се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага.

(2) Заповедта за дисциплинарно наказание се връчва срещу подпис на работника или служителя, като се отбелязва датата на връчването. При невъзможност заповедта да бъде връчена на работника или служителя работодателят му я изпраща с препоръчано писмо с обратна разписка.

(3) Дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта на работника или служителя или от деня на нейното получаване, когато е изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка.

Наказанието, за което вие говорите - глоба, според мен е неправомерно, ако работите на трудов договор. Тогава наказанията от работодател би трябвало да се налагат така, както е предвидено в КТ - с мотивирана заповед и т.н. Ако в договора ви е уговорено, че за определени нарушения могат да ви се удържат "глоби" - тогава би могло да се помисли дали работодателят ви има някакво основание да ви удържа тези пари, но ако не е - наложеното ви наказание е неправомерно.
Относно предупреждението за уволнение - работодателят (или прекият ви ръководител) имат право да ви налагат такова дисциплинарно наказание, но пак по реда на КТ - след като ви изслушат, и с мотивирана заповед.
Активен

Don't trouble troubles until troubles trouble you!
Iliya80
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


« Отговор #2 : Февруари 27, 2009, 10:05:51 »

Имам стандартен трудов договор , без странични споразумения и обяснения (работно време , отпуска 20 дни), който е от 2 години и 2 месеца. До сега не съм получавал писмени наказания. Не съм писал обяснения. Въпросът ми е на какво основание мога да се съдя с тях и какво ще спечеля , защото все пак рискувам работата си ?
Активен
Yo
Модератор
Самурай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 103« Отговор #3 : Февруари 27, 2009, 10:33:39 »

Основанията ви са чл. 357 и 358, а. 1, т. 2 и 3 от КТ, във връзка с чл. 272, ал. 1 от КТ, който изброява кои са единствено допустимите удръжки от трудово възнаграждение. Въпреки, че тези разпоредби са в случаите, когато е била връчена заповед. След като работодателят ви твърди, че ви е наложил наказание, той би трябвало да доказва, че го е наложил правомерно - ако вие заведете иск срещу него.
Можете да искате отмяна на наложеното ви наказание "предупреждение за уволнение" и връщане на удържаните ви 50 лева.

След малко ровене открих, че е нищожно с договор да се уговаря усържане на суми от трудовото възнаграждение под формата на финансова санкция за нарушаване на трудовата дисциплина. Според съдебната практика:
"При действащото трудово законодателство не е предвидено налагане на парична санкция при нарушения на трудовата дисциплина от страна на работника или служителя, удръжки от уговореното с трудовия договор трудово възнаграждение, което включва и допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа, без съгласието на работника или служителя, могат да се правят единствено в случаите на чл. 272, ал. 1 от КТ. Законът изрично е предвидил възможности за определяне на трудовото възнаграждение, когато работникът или служителят не изпълни трудовите си норми, в зависимост от това чия е вината за неизпълнение (чл. 266 от КТ), както и при произведена некачествена продукция (чл. 268 от КТ). Извън тези хипотези по чл. 272, ал. 1, чл. 266 и чл. 268 от КТ, работодателят не може да предвижда парични (финансови) санкции или удръжки нито в колективен, нито в индивидуален трудов договор, нито в Правилника за вътрешния трудов ред на дружеството. Подобни уговорки между страните не пораждат действие, тъй като са нищожни на основание противоречие с императивни законови разпоредби."
Активен

Don't trouble troubles until troubles trouble you!
Iliya80
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


« Отговор #4 : Февруари 27, 2009, 11:18:59 »

Значи това което мога да постигна е само да не ме глобяват, а това което мога да загубя е работата си ... така ли е , защото ако е така май няма много смисъл да си търся правата ?!?
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #5 : Февруари 27, 2009, 12:41:30 »

Работодателят ви изглежда не само некомпетентен, но и доста нагъл. Като Yo Ви е обяснила, Вашият работодател няма право да Ви налага глоби. Тъй като няма такова право, същият няма и право да Ви отрязва пари от заплатата. Той може само и единствено да ви предупреди или да Ви направи забележка.

Дали има смисъл да си търсите правата? С оглед превъзпитанието на работодателя Ви - има.

Ще ви дам малко информация от практиката. Има хора, които за най-малкото нещо са готови да съдят работодателя си и знаят, че това е вариант да не работят и да взимат пари. В България има хиляди прости работодатели като Вашия, които си мислят, че са над закона и не знаят, че Кодексът на труда е писан не за тях, а за работниците им /които само трябва да се позоват на този кодекс, вместо да се чудят дали няма да останат без работа/.

В случай, че не знаете, в България безработицата е поносима и работа има за всеки, на когото му се работи.

Съветвам Ви да се обърнете към Инспекцията по труда и да обясните в писмена форма целия случай. Ако работодателят Ви счете, че сте го "накиснал" и Ви уволни - обърнете се към адвокат, защото:
Цитат
Чл. 225. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При незаконно уволнение работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца.

Освен това:
Цитат
Чл. 83. (1) Такси и разноски по производството на делата не се внасят:
1. от ищците - работници, служители и членове на кооперации, по искове, произтичащи от трудови правоотношения;

В случай, че Ви уволни, работодателят Ви най-вероятно, след като го осъдите да Ви върне на работа, ще ви плати и обезщетение за времето, през което не сте бил на работа.

Имайте предвид, че е доста трудно да бъде уволнен някой ей така, без причина. Вашето предупреждение е последно, лично аз в случая бих играл "ва банк".
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Iliya80
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


« Отговор #6 : Февруари 27, 2009, 01:57:56 »

Последно е но е написано на е-,ейл. Последните предупреждения би трябвало да са писмено с констатирано и обосновано конкретно нарушение или се лъжа ? )
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #7 : Февруари 27, 2009, 02:07:34 »

Не се лъжете, но както предположих, в случай, че работодателят Ви е глупак или най-малкото е ненаясно с това, което прави, той ще Ви уволни, пък била и заповедта устна. Ако не това, друго ще е основанието за отмяната на уволнението, но ще се осмеля да прогнозирам, че парите няма да ви даде, без да е видял съдебно решение.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: