Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Има ли правосъдие в България?  (Прочетена 2248 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Hi Tide
Юрист
***

Карма: +2/-0
Липсва Липсва

Публикации: 56« : Февруари 02, 2009, 11:35:40 »

Потресен съм от следната статия, която четох в "Правен свят".

Моля, изкажете мнение...защото такива неща са може би ежедневие и човек в един момент започва да се чуди има ли смисъл да вярва в закона.

Цитат
Казва се Боян Христов. Стои до колата си и пада. Толкова е просто.  Остра сърдечносъдова  недостатъчност.  Тромбоза. Инфаркт.  Бил е на 45. Станало е  на 30 май 2001 година.  Определеният след смъртта си за баща, не може да е бащата!  Или как експерти и свидетели могат да заблудят Темида

На 20 януари, 235 дни след смъртта, в Бургас неомъжената Петя Младенова* ражда момиче. И веднага в болничната документация то е записано с името Бояна Боянова Христова. Което законът не допуска, защото няма удостоверение от съд, че Боян е признал извънбрачното дете. В акта за раждане фамилията на бебето е майчината, но този документ дълго може да не бъде показван. Не може да бъде скрита точно болничната документация. Нея Петя трябва да предаде на здравната служба в малкия си град. И тя ще стане доказателство, че бащата на детето й е точно този Боян, когото всички там познават. Познават го, защото повече от две десетилетия всяко лято идва тук, а преди по-малко от две години, след инсулт, за да е далеч от шума и напрежението на София, започнал да си строи къща до морето. Тогава се запознал и с Петя.

Точно година след раждането, родителите на Боян получават призовки. Петя е поискала Софийският градски съд

да признае умрелия им син за баща на детето й.

Защото е живяла с него "на съпружески начала" почти една година в София. Първото заседание е след два месеца. Делото е №654/2002 Съдия Мариана Ангелова, която извън залата е определила особения представител на бебето, назначава ДНК експертиза в Центъра по съдебна медицина и деонтология, където лабораторията за ДНК анализ не е лицензирана. И гинекологична – на д-р Джумалиев, който пък се оказва в залата. На преклонна възраст е. Но би трябвало да чуе определението на съда: "Да се напише писмо до Бургас, за да изпратят медицинската документация." Писмо няма.

След седмица обаче д-р Джумалиев е готов с експертизата. Една страничка, на пишеща машина: Петя е заченала – между 9 и 19 април, но е възможно да е и през целия април! После гинекологът казва в съда: "Ползвал съм история на раждането. След като съм я ползвал, съм я унищожил. Експертизата ми е изградена изцяло с данните, отразени в история на раждането."!!! Той не е ходил в Бургас. Болничната документацията не е изискана от София. В делото са били само документи, свързани с бременността на Петя. Ксерокопия, чиято оригиналност тя е удостоверила. Ако анализираме данните, записани във всички прегледи, изследвания, направления, ако отчетем факта, че роденото на 20 януари бебе не е преносено, изводът ще е, че то не може да е заченато преди началото на май. Това твърдят и нашите експерти.

На 27 октомври 2003 г. е следващото заседание. Лекарят, който вече наистина може да се е запознал с цялата документация, защото

"унищожената" от
него история на раждането е пристигнала
вече от Бургас,

не променя становището си. Никой не обръща внимание, че този експерт е баща на адвоката, който представлява "претендиращото за баща" бебе в съда. А това е недопустимо от закона!

Готов е и ДНК анализът. На много страници, с много формули, пояснения, препратки, флуограми, графики, таблици. Да се загубиш в тях! Експертизата е дело на доц. д-р Станислав Христов и д-р Атанас Христов, които са съдебни медици, а не молекулярни биолози, и на един биолог от нелицензираната лаборатория, подчинена на доц. Христов. Използвали са "малки парченца от вътрешните органи за парафинови блокчета и евентуално (при нужда) – микроскопско изследване", които са взети при аутопсията на Боян. Изводът: "По 10 биологични маркери не се изключва вероятността Боян Христов да е баща на Бояна... Биостатичното изчисление на вероятността за бащинство дава стойност на PP = 99,9999974%."

Зашеметяващо! Известно е, че от парафинови блокчета за "микроскопско изследване" – т.е. за хистологично, рядко се "вади" генетичен резултат – ДНК профил. Но нашите специалисти са успели! В съдебната зала не им е зададен нито един въпрос, дори и свързан с изключителното им постижение.

На ход са свидетелите. Единият е виждал Петя няколко пъти в цеха на Боян. Двама обаче знаят, че двойката "живее на съпружески начала", с тях Боян бил "споделил голямата си радост, че Петя е бременна" и че ще се женят. На единия от тези двама Боян и "през юни" – т.е. след смъртта, се е хвалил с бащинството си.

На 10 февруари 2004 г. съдът е готов. Той даже – без каквото и да е доказателство – е установил, че "ищцата в периода на зачеване е живяла с починалия". Нещо, което дори самата ищца не твърди! И "че ищцата не е имала интимни връзки с друг мъж". Нещо, за което самата ищца дори не е питана! Решението? Бояна дете на Боян.На ход е
апелативният съд.

Той постановява нова експертиза. Биохимикът от НИКК – МВР Николай Тюфекчиев обаче не може да изолира ДНК профил от парафиновите блокчета и заявява пред Темида: "По принцип ДНК, намираща се в такива хистологични материали – тъкани, е в силно накъсан вид... Не би следвало извършването на предишната експертиза да е оказало влияние на материала..., стига тези блокчета да не са били претопявани... Вземането на проба за хистологично изследване е със съвсем друга цел, а не за подлагане на ДНК тестове, тя е за нуждите на съдебната медицина." Парафиновите блокчета са дошли от Съдебна медицина.

Биохимикът обяснява и какво е направил – отстранил е от алелите на детето тези, които тя е наследила от майка си, и така е установил кои е наследила от баща си. После този резултат е сравнил с алелите на родителите на Боян и не е намерил такива, които да изключат, че Бояна е тяхна внучка. Следователно – да изключат починалият им син като неин баща. Сега обаче "стойностите за вероятно бащинство" са доста по-ниски.

На ход са свидетелите.

Пак. Съсед и приятел на Боян само два пъти е виждал Петя. В Китен, където е продавала автобусни билети, и на погребението. Съседка е зърнала "кандидат-булката" само веднъж – до ковчега.

Комшийка на Боян на морето знае повече: цели месеци младите живеели тук като семейство. Мъж от София знае още повече: влюбените са заедно в столицата от есента на 1998 година. Нещо, което и самата Петя не твърди – тя тогава дори не е познавала Боян! Приглася му негов съгражданин: Великден празнувахме с Боян и Петя в Ахтопол.

Празникът "Великден" през 2001 г.
беше на 15 април. Денят – "епицентър" на забременяването, според небезпристрастният експерт гинеколог. Най-ранната възможна дата за зачеване е в началото на май – пресметнаха обаче нашите консултанти.

На 13 юли 2005 г. и Апелативният съд решава, че Бояна е дъщеря на Боян. Същото след малко повече от година потвърждават магистратите при касацията.

Не след дълго роднините на обявения за баща намират изследването, което той си е направил две години и половина преди смъртта, защото с дългогодишната му приятелка нямали деца.

Резултатът:
"азооспермия".
Липсват сперматозоиди.

Сред това изследване Боян е покосен от инсулт, установен е и стар, тежък диабет – фактори, които по принцип рязко намаляват оплодителната способност. От бившата съпруга на Боян сега разбрахме, че 6 години двамата са се опитвали тя да забременее. Без успех. Вината била в него. Дори той е искал да осинови нейното дете.

След откритието – "доказано безплодие" – роднините на Боян търсят истината при най-добрите – в Националната генетична лаборатория към "Майчин дом", чийто шеф проф. Иво Кременски е и републикански консултант по генетика. Тук генетикът Боряна Захарова съпоставя двете уважени от съда ДНК експертизи и стига до шокиращ и категоричен извод: Боян не може да е син и на майка си, и на баща си! Защото ДНК профилът му, "изваден" от парафиновите блокчета, съдържа алели, "които отсъстват в генотиповете на двамата и не могат да бъдат наследени от тях". Това генетикът Захарова обяснява "или с отсъствието на биологично родство" между Боян, майка му и баща му, "което обезсмисля втората експертиза", или с "възможността парафиновите блокчета да не произхождат от Боян Христов, което обезсмисля първата".

Безспорно това са
нови доказателства,
но съдът отказва да
възобнови делото.

Сега наши водещи експерти, включително и проф. Кременски, потвърдиха, че анализите и изводите на генетика Захарова са верни.

Бащата на Боян каза в редакцията, че синът им не е осиновен. Майката вече е починала, но според експертите детето с установения в Съдебна медицина ДНК профил не може да е и нейно. Тогава?

Остават още много въпроси. Но ще зададем само един: как експертът от НКК е решил, че майката и бащата на Боян, които не са му рождени, е възможно да са бабата и дядото на Бояна? И ще поясним: генетичните експертизи могат 100% да изключат роднински връзки, но не могат 100% да ги докажат.

Темида отново е на ход –

Петя иска всички
имоти на дъщеря си.

До съда тя пише: "След смъртта на Боян уведомих неговите родители, че очаквам дете, заченато от него. За мое голямо разочарование тази вест не беше приета от тях положително и същите поставиха под съмнение моето твърдение."

Боян повече от 20 години преди смъртта си е имал частен бизнес с майка си и баща си, със сестра си и съпруга, както и с децата им. Но придобитото е било вписвано само на негово име. Къща с двор в Ахтопол, две къщи с двор в София, място в Синеморец.

Започнаха четири дела – две в София и две – на морето. Сега претендентката помни много по-добре – още на погребението на любимия си била казала на родителите му радостната новина, че синът им е баща на детето й.

Въпреки че тогава не е могла да знае, че ще става майка, според експертите.
« Последна редакция: Февруари 02, 2009, 12:04:56 от Hi_tide » Активен

Едно е да си прав. А друго е да докажеш, че си прав!
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #1 : Февруари 02, 2009, 04:02:50 »

Eгати. Е това е закона, вари го, печи го - не може на всички да е угоден. Горките хорица.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: