Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: ЗУЕС чл. 51 ал.1,2,3 Необ. ап. дължи ли 1 м. такса при сключен с ф-ма договор?  (Прочетена 538 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Мария Тошкова
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« : Май 30, 2021, 10:59:50 »

Здравейте, моля да ми отговорите:
По решение на ОС ЕС сключва договор с ф-ма за комплексната услуга „Помощник-управител за управление и поддържане ЕС, Касиер и Чистач“ за 4 лв./м. на човек, (куче), и 1 мес. вноска за необитаем апартамент. За „Управление и поддържане“ е определена сумата от 1 лв./м, която е прибавена към таксата за фирмата, общо 5 лв./м. на човек, (куче). През последната година се оказва, че ф-мата спира да събира такса от 4 лв. + 1 лв. от 3 апартамента по нареждане с имейл от ПУС, декларирали с други имейли пред фирмата, че са необитаеми. (ЗУЕС чл. 51 ал. 2). Общата сума за таксата на ЕС не намалява, защото ф-мата си удържа от касата 1 мес. вноска за необ. апартамент, както е по договор, т. е. останалите апартаменти плащат и за необитаемите. Имат ли право необитаемите апартаменти да нарушават договора, след като той е сключен по решение на ОСЕС след предварително запознаване с условията в него? Определена е същата вноската на човек от 5 лв./м., каквато е била преди сключване на договора. (ЗУЕС чл. 51 ал. 1) Разликата е, че сега 5 лв. са сбор от таксата за фирмата от 4 лв. + 1 лв. за касата за упр. и поддържане.
Въпросите ми са:
•   имат ли основание необ. апартаменти да не плащат 4 + 1 лв., съгл. чл. 51, (2), след като договорът е за комплексна услуга и е сключен по решение на ОС, съгл. чл. 51, (3)?
•   има ли основание фирмата да удържа вноските от касата, а не от необитаемите апартаменти, както и ПУС да нареди на фирмата да удържа вноските от касата? Това не е ли нарушение на договора от фирмата и ПУС, което е за сметка на останалите собственици? Всеки е длъжник само за собствения си апартамент. В касата не влизат вноски от необ. апартаменти, но се теглят от фирмата според договора. Сключен е м/у ф-мата и ЕС, но собствениците/обитателите от отделните апартаменти са ЕС.
Фирмата е наета преди 4 години на ОС с кворум 46,86 % ид. ч., достатъчно за провеждане на ОС, но недостатъчно за избор на фирма за Управител, Касиер и Чистач, (ЗУЕС, чл. 17, ал. 7 - 67 % ид. ч.) Може ли това да е повод за неуважение на решението на ОС, независимо че фирмата извършва дейността си по договора и никога не е ставало на въпрос, че кворумът през 2017 г. е бил недостатъчен?
Благодаря, ако ми отговорите.
С уважение: Мария Тошкова
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: