Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Признато право  (Прочетена 2294 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Advokato
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« : Февруари 05, 2021, 09:55:54 »

    В нотариалния акт е записано (цитирам дословно) , че съм собственик на недвижим имот, който се състои от сграда и признато право на строеж в парцел върху държавна земя (55г-ЗПИНМ/67), сега вече станала общинска. Стойността на имота е дадена като обща сума от сградата и правото.( Излиза, че правото ми е имот, нали ?)

    Първи въпрос: Защо пък е признато ? (дали няма връзка, че сме влезли със собствена земя, дадена за отчуждаване с цел строеж ?)

    В нотариалния акт има уникален текст (цитирам дословно), който твърди, че съм собственик на признато право на строеж, което се равнява на 1/12 идеални части от дворно място, цялото с квадратурата на парцела. (Заб.моя: не съм собственик на 1/12 идеални части от право на строеж в парцела, а съм собственик на право равно на 1/12 идеални части от дворното място на парцела)

    Втори въпрос: Може ли да се намери в България юрист, който както в една европейска, правова държава, ще зачете написаното, че "черно на бяло" , без противоречие със ЗС, съм собственик на недвижим имот от сграда и 1/12 от двор. Който недвижим имот е нововъзникнал върху земя с друг собственик- общината.
   Или ще клиширано по социалистически, ще замънка, че видите ли това е нищожно и ограничено право, а още по глупаво и нищожно е, че е и "признато" (колко смешна дума).

   Аз знам, че вещното право на строеж е ограничено право и не може да се трансформира като право на собственост. Само, че тук то не се трансформира в право на собственост, а остава да съществува паралелно с построения, нововъзникнал недвижим имот, който имот обаче е равен на постройка и двор, според нотариалния акт, (като, повтарям се, земята отдолу не ми пречи на кого е собственост).

   Мисля си, че щом е "черно на бяло" би трябвало да се приеме за достоверно, защото нотариалния акт е законово удостоверение. Ще дам една аналогия, за размисъл: Съдията в един мач, може да отсъди нарушение, което не е извършено, но понеже, задължително трябва да спазваме правилата, решението му става валидно. (може да има оплакване но това е друг въпрос)
  Мисля си , че правилата трябва да се спазват, нищо че сме в България.
  В този смисъл не търся юридическо тълкуване , защото документа е факт, какво да му тълкуваме?
  Търся нотариална констатация !

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: