Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Гражданско дело за невърнат заем  (Прочетена 4348 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
sigfrid
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« : Април 04, 2017, 08:38:09 »

Здравейте! Майка ми е ищец по все още незапочнато гражданско дело за невърнат ѝ заем, в размер на 5500 лв. (заради законовото ограничение, искът е за 5000 лв.), даден на наш роднина (тя не разполага с договор или нотариален документ за заема, подписан от него, въпреки моите препоръки преди да му даде парите, а само с косвени свидетели и аудиозапис с негови признания и заплахи, когато се опитахме да го помолим да подпише договор, след като майка ми разбра, че той няма намерение да ѝ връща парите; липсата на разписка, нотариален или юридически документ с неговия подпис предопределя негативния изход на съдебното дело, но нямаме друг морален изход, тъй като баба ми получи инсулт и почина заради въпросните заплахи от нашия роднина, а след нашата жалба до полицията, той е подписал предупредителен протокол и, по думите на кварталния полицай, е признал за заема). Тя писмено е упълномощила неин адвокат (познат от студентските ѝ години), като му е дала сумата от 220 лв. за държавната такса, както и полагащият му се хонорар. За исковата молба, която той е съставил и внесъл в съда на 16. 03. 2017 г., той все още не е платил таксата от 220 лв., по неясни за нас причини (въпросният адвокат почти никога не си вдига мобилния телефон и рядко е в кантората си). На 03. 04. 2017 г., след справка в Районния съд, аз установих, че държавната такса за исковата молба все още не платена, въпреки че най-вероятно той вече е писмено предизвестен, като чиновничката не можа да ми каже кога изтича едноседмичния срок за погасяването (майка ми не е получавала писмено предизвестие за плащането на таксата). Според вас, след колко дни, ориентировъчно, трябва отново да проверя в съда дали таксата е платена от адвоката, тъй като, както споменах, не мога да се свържа с него? Освен това, кога, приблизително, трябва да е даден ход на молбата, за да се надявам, че изслушването на моите свидетелски показания ще се състои преди м. август (през есента няма да съм в България) и ще съм необходим ли отново на правосъдието, след като веднъж вече съм дал моите показания? В телефонен разговор с адвоката, майка ми е разбрала, че е посочил само трима свидетели (мен, бащата и приятел-съученик на ответника), като преди това се е запознал с нейните писмени свидетелски показания, според които има и още трима, немаловажни и по-безпристрастни свидетели, в качеството им на длъжностни лица, а не на роднини или приятели на ответника и ищцата. Ако бъде даден ход на исковата молба в този ѝ вид (само с трима свидетели) и най-вероятно не бъде постигнато предварително споразумение, тъй като вече добре познавам ответника, възможно ли е преди първото съдебно заседание, след писмена молба на майка ми, да бъдат призовани и другите трима свидетели (въпреки, че адвокатът ѝ явно ги счита за излишни) или, за да участват в делото, те задължително трябва да бъдат упоменати в исковата молба? Тъй като не вярвам съдът да се произнесе в полза на майка ми, всички ли български фирми за събиране на дългове изискват нотариален или юридически документ за съответния заем, подписан от длъжника, а ако има изключение / изключения, към коя такава фирма майка ми могла да се обърне? Предварително благодаря на всички отговорили по темата, защото аз нямам юридическа компетентност.

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: