lz2jvc
Потребител
Липсва
Публикации: 5
|
 |
« : Септември 23, 2016, 12:53:23 » |
|
Аз съм взискател по 2 изпълнителни дела,като едното дело е с два изпълнителни листа (вторият лист последствие е присъединен към това дело). Едното от изпълнителните дела е за публична продажба на имот на който ми е отредено 1/8 от него,а на длъжника 7/8. По това дело още в началото платих на ЧСИ около 500 лв за откриване на изпълнително дело,за вещо лице и описа,за запора,за вписване на публичната продажба и тн. Този имот мина 1 и 2 публична продан, но не се продаде и аз съответно се разубедих да го пускам наново за продажба защото е наследствен и за мен няма икономическа изгода от публичната продан. Намеренията ми в дългосрочен план е като наследник синът ми да го придобие (от другата страна длъжникът е несемеен, няма деца и няма кой да го наследи). След неосъществена втора публична продан трябваше от порядъка на 1 седмица да пусна втора молба за назначаване следваща публична продажба. След този срок служителките казаха че автоматично щяло да падне запора за продажбата, ако не го направя. От тогава минаха 3 месеца и аз реших да отида да си взема изпълнителния лист за това дело. Каква ми беше изненадата че делото не беше прекратено и служителката ми каза да напиша молба че искам първо да ми се прекрати делото и после че искам изпълнителния лист да ми се даде. До тук нямаше проблем. Проблема дойде когато разбрах че трябва да заплатя такса на ЧСИ за разходи по делото от порядъка на 2026 лв, то ест 1.5 % от данъчната оценка на имота която ориентировъчно е около 110 000 лв за момента. Учуди ме че аз като взискател, който е претърпял разходи по адвокати и съдебни инстанции и от срещната страна длъжника, който не ми е плащал за тези разходи освен само за наема за моите части за които имам отделен изпълнителен лист трябваше пак да плащам и то не малка сума. Веднага се отказах от намеренията си и оставих нещата както бяха. Длъжника за уточнение има доход в момента под несеквестируемия минимум и от него не може да се вземат никакви пари. Питанката ми е дали като изтече давностния срок, ако няма от моя страна никакво движение,тези такси които не знам на какво основание иска ЧСИ отпадат съответно с изпълнителното дело или се дължат независимо от това кой е прекратил делото и ако се дължат от кого се плаща и дали е реална тази сума която иска,както дали е законосъобразно това нейно искане спрямо мен в качеството ми на взискател да иска втори път пари за разходи
|