Здравейте ! Аз съм момиче на 20 години. Сблъсках се с проблем на работа и не знам къде да се обърна първо тъй като имам нужда от съвет, но преди да отида в инспекцията по труда искам да питам някого с опит, ако може да дадете съвет. Работя в пералня и сега на 03.08.2015 ще станат два мeсеца откакто работя. По договор съм на 8 часа с почивни събота и неделя, като дойдох ми беше обещан по един почивен ден седмично. Първия месец почивах само един ден, защото само толкова ми позволиха. Всички на работа мълчат, а бригадирката ми каза ти нали знаеш тук как е, понеже имах претенции, че почивах само 1 ден за месеца, а са ни държали и над 8 часа. Сега втория месец нямаме по-малко от 10 работни часа. Почивах 2 дена защото бях болна не по други причини. Първата заплата закъсня със 2 седмици. Преди 2 дена говорих със управителката да мина на договор на 4 работни часа да имам време да се подготвя за матурите и тя ми каза, че няма проблем, но няма да подновява договора. Аз я питах защо, но тя не даде дори и отговор. 2 дена ходих по четири часа на работа и нямаше проблем, но днес катo отидох бригадирката започна да ми крещи как можело да искам да работя по 4 часа то не ми било концерт по желание, че да съм си правила каквото искам. Затова и отидох веднага в офиса на управителката и я питах как може първо бригадирката да ми говори така, се пак сме цивилизовани хора не животни и няма нужда от такова поведение. Управителката ми каза, че няма да работя на по 4 часа, няма да ми оправи договора, защото не можела. Следователно им казах, че щом това не ги устройва няма да работя повече за тях. А ми казаха, че няма да ме съкратят те, а ако аз искам да подам молба. Та тук ми е проблемът, че ако подам молба трябва да работя цял месец още а имам точно месец до матурите за които трябва да се подготвя. Ако се налага да остана с вариант за молба, ще загубя ли правото си да взема останалата част от борсата си ? Преди да почна в пералнята имах да вземам още 1 месец борса, но я прекъснах за да почна работа. Мога ли да напусна за това, че ми закъснява заплатата ? Ако да, ще мога ли да си взема останала част от борсата и как ще трябва да формирам точно заявлението ? Мога ли да напусна заради отношението на бригадирката ? Доста грубо се държа и не мисля, че я бърка защо изобщо ми трябва да работя по 4 часа на ден, а не е ли това мои избор в крайна сметка ? Имат камери в цеха и заснемат всичко, ако извикам инспекцята по труда, дали изобщо ще си направят труда да проверят колко дни сме работили и почивали ? Тези жеги ми идват в повече пада ми кръвното, тежа 40 килограма и работата също ми идва тежка мога ли да напусна поради здравни причини ? Или ще изляза лошата сега, че си искам почивните дни. Утре е събота, а в други ден неделя, ще си позволя да почивам, защото по договор имам право и не мисля, че съм длъжна да им работя и събота и неделя и да получавам такова отношение. Ако посмеят да ме безпокоят вкъщи ще извикам полиция. Доколкото са ми казвали са бзпокоили други работници които са решили според договора си да почиват в отредените почивни дни. Моля за съвет. Какво да правя ? В понеделник ще отида в инспекцията по труда и ще им разкажа всичко. Дано да ми помогнат.