Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Обща етажна собственост  (Прочетена 6729 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
eva
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« : Юни 22, 2009, 01:42:49 »

Имам следния въпрос касаещ обща етажна собственост в жилищен блок:

Пропаднал е част от подът(основите) на избените помещения. В следствие на това стените на някои от избените помещения могат да се срутят всеки момент. Пропадането засяга  и  коридорите на избеното помещение.
Въпросът ми е: Ремонтът на избените помещение в този случай е ангажимент(финансов) на собствениците на потърпевшите избени помещения или на всички собственици в блока?

В нотариалният ми акт е вписано, че притежавам апартамент на еди кой си етаж+ избено помещение Нр. еди кой си, със съседи еди кой си.и държавна изба и коридор,както и 3,7% идеални части от общите части на сградата и от отстъпеното право на строеж върху държавен парцел.

Моля в отговора си да ми посочите кой закон или наредба определят изришно кое в жилищния блок се смята за обща собственост. Според повечето от съседите ни, покривът е обща собственост, но основите не са.

Предварително благодаря.

« Последна редакция: Ноември 06, 2009, 12:51:20 от admin » Активен
Yo
Модератор
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 103

« Отговор #1 : Юни 23, 2009, 08:09:48 »

Ето какво казват по въпроса Закона за собствеността и Закона за управление на етажната собственост

Закон за собствеността

Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.

Закон за управление на етажната собственост

Глава четвърта.
РЕМОНТ, ОБНОВЯВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ
Общи правила

Чл. 48. (1) Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части се извършва само по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението.

(2) При ремонти на общите части с предимство се извършват дейности от строително-технически характер за привеждане на сградата в съответствие с мерките и указанията в техническия й паспорт.

(3) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците или на сдружението, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.

(4) Решението за извършване на ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части между отделни етажни собствености се приема от съвместното общо събрание по реда на чл. 18.

(5) За извършване на необходим ремонт на общи части на сградата се отпускат финансови средства незабавно с решение на управителния съвет (управителя). Общото събрание утвърждава направените разходи, които са удостоверени с платежни документи.

(6) Разходите за извършване на ремонт по ал. 5, направени от собственик за негова сметка, му се възстановяват с решение на общото събрание или се прихващат от дължимите от него вноски за фонда по чл. 50 след представяне на платежни документи.

(7) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици, които отговарят солидарно за възстановяването им.

(8 ) За текущото поддържане на общите части на етажната собственост собствениците и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер, определен в правилника за вътрешния ред или с решение на общото събрание.

Извършване на неотложен ремонт

Чл. 49. (1) В случаи, когато сградата или отделният вход в режим на етажна собственост се нуждаят от неотложен ремонт, с решение на управителния съвет (управителя) незабавно се отпускат финансови средства от фонда по чл. 50.

(2) Когато във фонда по чл. 50 липсват средства или средствата са недостатъчни, председателят на управителния съвет (управителят) незабавно свиква общото събрание по реда на чл. 13, ал. 1 да приеме решение за набиране на средства за извършването на ремонта.

(3) Ако общото събрание не бъде свикано или не вземе решение по реда на ал. 2, председателят на управителния съвет (управителят) или заинтересованите лица уведомяват кмета на общината или района за обстоятелствата по ал. 1.

(4) Кметът на общината извършва проверка и издава заповед, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонта по ал. 1. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.

(5) Когато заповедта по ал. 4 не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.
Активен

Don't trouble troubles until troubles trouble you!
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #2 : Юни 23, 2009, 10:10:20 »

Aко имате фонд добре, ако не можете да платите сама, а после да си искате парите по фактурата от етажните собственици, но за целта трябва да се снабдите предварително с доказателствата. Констативен протокол заедно с домоуправителя и поне още две лица, че ремонтът е неотложен, да ги поканите на Общо събрание с дневен ред, определяне на проблема и бюджета за решаването му и упълномощаване на управителя да сключи договор с фирма, която да извърши СМР.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
eva
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #3 : Юни 25, 2009, 03:30:56 »

Благодаря много и на двамата. Фонд имаме, само че по стара българска традиция, не можем да се разберем какво да правим с парите. Ремонтът на избеното помещение се отлага вече 3-та година. Последните претенции на събрание, на което не съм присъствала са били, че избените помещения не са обща собственост,така че всеки да си им бере дерта. Аз бях сигурна, че това не е вярно, но ми трябваше конкратното правно основание. Което вече имам благодарение на вас. Не че сега още утре ще започнем ремонта, но все пак....
Още веднъж сърдечно благодаря.
Активен
zuckero
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #4 : Ноември 06, 2009, 11:28:41 »

Здравейте,
ситуацията е следна, живея в три етажна къща с още 2 семейства, значи всяко семеиство си има етаж, аз съм на последен, от 5 години се моля на комшиите да се саберем и да сменим олуците, аз лично живея в тази къща точно 5години и 4 месеца, другите собственици от преди 1986г, от тогава и не е ремонтиран покрива и не са сменяни или поне ремонтирани олуците, по тази причина покрива се пълни с вода, аз излизам пострадал, отвсякаде тече, значи събирам ги аз и ги уведомявам че след като сме приключели с хидроизолацията на прочата, искам да сменим олуците и те да се в включат финансово в този процес, отговора им беше че няма проблем като дойде майстора да се обадя за да съберем пари за капаро и да решим какво и как ще правим, и с това приключи нито комшиите видях (просто не ми отваряха когато доидох да ги викна) в деня когато дойде майстора нито финансово се включиха, аз платих смяната на олуците (405лв. може на някого да се видят незначителна сума пари, но за мен са много), и през трите дни докато работеше майстора неможах да ги открия, но онзи ден ги хванах и им предоставих сметката от майстора, отговора им беше нали сте платили, олуци монтирани, покрива покрива само вас, последен етаж сте, оправяйте се ......
имам въпрас, мога ли да ги принудя да ми платят  ?
 посъветвайте ме как да постъпя ?
Активен
malendinev
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« Отговор #5 : Септември 15, 2011, 03:52:50 »

До Председателя на Народното събрание
на Република България
г – жа Цецка Цачева
                                                                                                                                                      Тук

С И Г Н А Л
от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
malen_dinev@abv.bg

Уважаема Госпожо Председател,
Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г., като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа. Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник – началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, като бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.
02.08.2010 г
 Мален Динев

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: