Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Разваляне на дарението?  (Прочетена 13342 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« : Юни 18, 2009, 08:48:48 »

Здравейте кой може да каже кое е вярно и кое не е вярно:
Преди години майка ми почина и наследихме имоти както следва:
баща ми 4/6 , аз  и сестра ми по 1/6
Тогава баща ми ми направи нот.акт за ДГИ върху неговите 4/6 понеже сестра ми живее в чужбина от 20 години и винаги е казвала че не иска нищо в провинциалното градче но пък си държи нейната 1/6 и до днес по документи. Баща ми се ожени миналата година за една дяволска изчадийница която сега се чуди как да удари за да заграби нещо по някоя пробойна която й дават законите! Затова едвам накарах баща ми да ми подпише договор за трансформиране на ДГИ в парична издръжка като там посочва че съм го гледала добре досега и че сега съм му изплатила голяма сума покриваща 20 години напред! Но баща ми си запазва правото на ползване.  Дали вещицата може да постигне нещо сега чрез разваляне на дарението?Ъ? И дали сестра ми може да атакува също казвайки че на нея не и е било изплатено нищо и че иска запазена част чрез разваляне на дарението?Ъ? Никога не сме правили делба така че не би трябвало да може...
« Последна редакция: Юни 19, 2009, 04:01:21 от dareniata » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255



« Отговор #1 : Юни 19, 2009, 02:32:49 »

В целия казус аз не разбрах къде е дарението.

ДГИ = Договор за гледане и издръжка. Договорът за гледане и издръжка е възмезден договор, а не завещание или дарение и за него не важи правилото на чл. 30 ЗН:
Цитат
Чл. 30. (1) Наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове.

В момента имотът, 5/6-ти от него са на Ваше име, нали така? И сте ги придобила възмездно. Това, че си запазва правото на ползване е в негов интерес, а не в интерес на изчадийницата. Това право на ползване е само негово, тя не го наследява, тя го няма и няма да го има.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #2 : Юни 19, 2009, 03:22:55 »

много Ви благодаря за бързия отговор и разбирам въпроса Ви, тук ще цитирам дословно Нотариалния акт който започва така:
"Нотариален Акт за Прехвърляне на Недвижим Имот срещу Задължение за Издръжка и Гледане  ....  Б.Б. прехвърля на дъщеря си Д.Д. следния негов недвижим имот: 4/6(четири шести) ид.ч. от апартамент с адрес...." и вече идва описанието на имота от предходния нот.акт...."срещу задължението да го гледа и издържа докато е жив, като му осигурява всичко необходимо за нормален живот, а Б.Б. запазва правото си да живее в имота пожизнено и безвъзмездно."
С други думи щом нотариалният акт, понеже е на възмездна основа, не е никакво дарение нито пък е завещание и затова никой наследник на баща ми не може да го атакува. Единственият начин да се атакува е чрез "доказване" в съд че не съм гледала и грижела за баща ми, нали така? Затова искам аз да даря тези 4/6 на съпруга ми(подписахме преди месец и той е чужденец). Ако направя това дарение на съпруга ми, вече няма да могат да пипнат нищо дори чрез съд(доказвайки с подкупени свидетели и/или принуждавайки с психологически натиск баща ми(той е на 75г не много добре с мисленето както е бил преди и сега изцяло зависи от новата си жена и от парите които им праща сестра ми) да твърди че не съм го гледала и издържала) или греша???
Благодаря Ви предварително за изясняването Усмивчица
« Последна редакция: Юни 19, 2009, 04:36:07 от dareniata » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255



« Отговор #3 : Юни 19, 2009, 04:35:20 »


С други думи щом нотариалният акт, понеже е на възмездна основа, не е никакво дарение нито пък е завещание и затова никой наследник на баща ми не може да го атакува. Единственият начин да се атакува е чрез "доказване" в съд че не съм гледала и грижела за баща ми, нали така?
Да.
Затова искам аз да даря тези 4/6 на съпруга ми(подписахме преди месец и той е чужденец). Ако направя това дарение на съпруга ми вече няма да могат да пипнат нищо дори чрез съд(доказвайки с подкупени свидетели че не съм гледала и грижела за баща ми) или греша?
Благодаря Ви предварително за изясняването Усмивчица
Дарението могат да го атакуват вече Вашите наследници. Ако имате притеснения от лъжествидетелстване, съветът ми е да уредите така нещата, че да имате доказателство за издръжката поне /гледането е личен елемент, но сигурно имате свидетели, които могат да свидетелстват, че ходите при човека, помагате му, изхвърляте боклука, купувате хляб и така.../. За издръжката - по банка най-добре.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #4 : Юни 19, 2009, 04:40:10 »

Проблема е че вещицата и сестра ми се опитват да принудят с психологически натиск баща ми(той е на 75г не много добре с мисленето както е бил преди и сега изцяло зависи от новата си жена и от парите които им праща сестра ми) да твърди че не съм го гледала и издържала, освен това аз не мога да докажа че съм го гледала и издържала по ред обективни причини които няма да споменавам тук. Единственото доказателство е което той ми подписа в Договора за трансформиране на ДГИ в парична издръжка и че няма претенции досега и че съм му платила на ръка сума покриваща за 20г напред. Затова искам да се защитя чрез дарение към съпруга ми, освен това чакаме бебе сега, ние живеем в този малък апартамент, а те искат да вкарат вещицата и нейният непълнолетен син да живеят с нас! Въпросът ми е дали дарявайки на съпруга ми това ще блокира вече всякакви опити от тях да ми отнемат тези 4/6 ид.ч. чрез съд?
« Последна редакция: Юни 19, 2009, 05:01:39 от dareniata » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255



« Отговор #5 : Юни 19, 2009, 05:17:06 »

Всичко зависи от това дали реално сте му платили на ръка тази сума и дали реално сте го гледали. От нещата, които изложихте дотук искам да Ви кажа, че ако аз съдех по вашето дело вътрешното ми убеждение нямаше да е във ваша полза. Затова съветът ми е ако ще правите нещо да го правите чрез представител, който няма да употребява изрази като "едвам го е накарала да подпише", "платила му на ръка" и пр. изрази които бият като тъпан и светят като прожектор в главата на съдията.

Договорът за гледане и издръжка е доста сложна и несигурна юридическа конструкция. Тук голямо значение имат съвестта и доверието и ако те не са здраво подкрепени с доказателства - може лесно да падне.

Премълчавате факти, затова аз ще спра дотук и няма да отговоря на въпроса дали дарението ще Ви оправи проблема. Трябва Ви адвокат, на когото насаме да обясните всичко за да ви даде реален и адекватен отговор. В правото и най-малката подробност има значение, това трябва да е ясно.

Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #6 : Юни 19, 2009, 05:50:44 »

Не мога да докажа гл. и издр. защото живеех зад граница всичките тези години и баща ми не искаше да му пращам пари защото неговата пенсия  е на горния лимит на пенсии в Бг(голяма част от хората в страната взимат по-малки заплати от колкото е неговата пенсия!) а и защото винаги е знаел че нямам възможности да му давам пари. А сестра ми му праща пари от чужбина не защото бедства а защото може да си го позволи и за да може после да докаже че тя го е издържала. Та значи в тази държава няма никакви гаранции за нищо сигурно по отношение на собственост върху имот, пък било то и придобит чрез дарение или д.г.и. Значи интригантът който успее да УБЕДИ съдиите в тази държава( чрез купени "свидетели", чрез обвинения и измислици, и чрез ЛИПСА на контрадоказателства от ответниците ) че "всички имоти в страната са негови или че има право да са негови", тогава ще го имаме за собственик на всичко тук само защото е успял да убеди всички съдии това което е искал. Има нещо много сбъркано в цялата тази система.....Не може някакви си мръсница да се появи отникъде в живота на семейството ми и да ходи да ме съди с помощта на натиск в/у другите, подкупи и клевети че това което ми е дадено не е мое а нейно само защото се е оженила за баща ми. Точно за това се ожени, за да заграби това което никога няма да бъде нейно.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494



« Отговор #7 : Юни 19, 2009, 06:19:16 »

Как точно е оформен вторият договор?
Активен

dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #8 : Юни 19, 2009, 06:26:23 »

Има голи факти които са безспорни- баща ми изрично е подписал че съм го издържала досега и че съм му осигурила издръжката за 20г напред. Това е нотариален документ подписан от него и от мен. Всеки после може да твърди каквото си иска важно е какво говори офциален нотариален документ. Ако после тръгне да твърди че съм го "принудила" да подпише този документ аз ще твърдя че е точно обратното - че сега него го натискат и принуждават да твърди това което твърди. И ще подам дори жалба с свидетели че той е бил принуден да подпише брак чрез заплахи, манипулация и натиск от страна на мръсницата и че сестра ми я подкрепя защото никога не я е виждала на живо и е манипулирана от мръсницата по телефона че е светица и колко много се грижи за баща ни. Ако тръгнат по пътя на измислиците ще им се отвърне с абсолютно същото.
Активен
dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #9 : Юни 19, 2009, 06:36:48 »

Здравейте Роуз, втория договор е Д-р за Преобразуване на Задължение за Издр. и Гледане в Парично    където Б.Б. декларира че до този момент приобретателката Д.Д. е изпълнявала изцяло задължението си, спазвайки поетите ангажименти уговорени в цитираните нот.актове и няма никакви претенции към нея за периода от сключването на договора до подписването на настоящия договор. Страните са постигнали споразумение за трансформиране на Задължението за Издр. и Гледане в Задължение за Издръжка, като в бъдеще прехвърлителят няма претенции за Гледане към приобретателката. Страните се договарят за месечна издръжка за прехвърлителя да бъде в размер ....лв. като се отчита и получаваната пенсия от прехвърлителя. Днес той заяви че е получил от дъщеря си Д.Д. сумата от ......лв. която страните са пресметнали като издръжка до 2029г. като до тогава задължението по нот.актове хххххххххх  се счита за изпълнено.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494



« Отговор #10 : Юни 19, 2009, 06:48:12 »

Нямате от какво да се притеснявате.

Ако имате възможност - помагайте на баща си със средства или по други начини. Най-добре е да му пращате нещичко по някого дори той да живее при жена си. Полагаите една добра грижа за човека до колкото ви позволяват обстоятелствата, а ако не ви го позволяват - пращайте му по банката или по пощата някой лев, доколкото Ви позволяват възможностите.

От юридическа гледна точка няма от какво да се притеснявате, може и да ви съдят, вие си имате нотариална заверка, имате си доказателство, оттам нататък просто вярвайте в съдебната система малко повече.

Относно заключенията ви за съдебната система, тя определено си има пороци, но те не са тези, които Вие излагате. Гражданският процес е състезателен и това е възприето почти навсякъде. И най-правият ще загуби от кривия ако не си изложи доказателствата или не се аргументира. Може да загуби и дори да си изложи доказателствата, но не както трябва, не когато трябва или не пред когото трябва. И най-правият ще загуби ако бездейства или ако действа сам, както той си може. И най-правият може да загуби ако каже една грешна дума в съдебно заседание или в писмен текст. Това е така във всяка, а не само в нашата държава и не само в съдебния процес.

Най-просто казано:

Съденето е игра, която си има правила. Тези правила се учат с години. Има си механизми за защита от "купени свидетели", но Вие не знаете тези механизми и не Ви е работа да ги знаете. Всяка страна в процеса се състезава в другата за едно нещо - убеждението на съдията. В щатите се състезават за ужецдението на съдебните заседатели. Това убеждение се оформя постепенно в процеса, защото при завеждане на исковата молба самия съдия не знае нищо за Вас и Вашия проблем. В средата на процеса той си има вече мнение, а в края има вече решение. Ако едната страна излага доказателства, другата се опитва /по разрешените от закона начини/ да оборва тези доказателства, представя свои доказателства... И така.

Когато залогът е голям, задължително се ходи при адвокат, защото те имат едно много хубаво качество - не им пука дали сте права. Тяхната работа е да ви защитават интересите пък ако ще да сте черна като дявола. И знаят правилата.
Активен

dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #11 : Юни 19, 2009, 06:56:40 »

Абсолютно права сте Роуз Намигване!!!!  Засега не са направили нищо само слушам заплахите им към мен опитвайки се ДА МЕ ПРИНУДЯТ чрез тези заплахи да подпиша декларация в полза на "мащехата" че има право на ползване на апартамента докато е жива! Аз имам звукозаписи на тези заплахи(че ще ме съдят и че да се пазя много от тях ако не подпиша), мога ли да ги представя на официалните органи като доказателство?Ъ?
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494



« Отговор #12 : Юни 19, 2009, 07:04:04 »

Цитат
Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Този цитат е от Конституцията. Не можете да ползвате за доказателство нещо, което сте добила незаконно. Когато записвате някого, следва той да знае, че го записвате. Освен това по принцип аудиозаписа не става за доказателство.



Активен

dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #13 : Юни 19, 2009, 07:08:41 »

Аха, значи ако аз запиша на видео с звук как Ви убиват и убийците не знаят че заснемам всичко това, после като ги хванат аз няма да мога да докажа че те Ви убиха защото нито ТЕ нито ВИЕ сте дали съгласието си да ви заснемам?Ъ??? Що за закони са това?Ъ???
Активен
dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #14 : Юни 19, 2009, 07:15:35 »

Значи един нотариално заверен документ може да бъде атакуван от измислици и клевети и/или ЛИПСАТА на контрадоказателства от ответника, и същите тези неща създават МНЕНИЕ и УБЕЖДЕНИЕ у съдиите, обаче един красноречив ясен и недвусмислен аудиозапис доказващ твърдението на същия този ответник не е позволено да създадат МНЕНИЕ и УБЕЖДЕНИЕ у съдиите?Ъ? Наистина ако един ден стана диктатор ще се сменят конституция и всичките ни закони Ухилен (шегувам се) Сериозно говорейки сещам се че има едни хора дето се наричат частни детективи - техните тайни фотографии, аудио,видео записи и други пробиви в частните дела на жертвата, всичко това поръчано от клиента или клиентката, как изобщо практикуват своята работа взимайки впредвид че всичко в което се състои работата им е незаконно според този член на Конституцията? Нима частните детективи в Бг са извън закона? А когато записват и заснемат "жертвата" си после тя би трябвало да ги съди за незаконно заснемане?Ъ???
« Последна редакция: Юни 19, 2009, 08:18:00 от dareniata » Активен
dareniata
Претендент
**

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 10


« Отговор #15 : Юни 19, 2009, 08:14:37 »

Намерих едно интервю (http://frognews.bg/news_11804/) на шеф на частна детективска агенция, ще цитирам малко от него:
...........В „белите” страни показанията, снимките, видео и аудио материалите са доказателства в съда. У нас има Закон за разузнавателните средства. Само материали от МВР са доказателствени. Съдията спазва закона и ми казва „предоставеното от вас не е доказателство”. Помислете, тогава защо да се захващам с разследване на убийство или отвличане, или изнасилване да речем, след като само ще работя на вятъра. Съдът приема единствено устните показания на детектива, като на един нормален свидетел. Разликата е, че ние сме независима инстанция, а не както обикновено роднини и близки. Говоря ви, че е необходима промяна на закона. Частните детективи можем да сме много полезни с информация, която да предоставяме на службите, а те да я приведат във вид за представяне в съда. На Запад и в САЩ няма такова звено „издирване”, както при нас. То е приоритет на частните детективски агенции, профилирани в тази работа и условно наричани „ловци на глави”. Полицията обявява наградата, хващаш го и си получаваш чека. Ако това звено „издирване” отпадне, ще се отворят места за много полезни оперативни специалисти. В Англия и Испания има Закон за детективска и издирвателна дейсност.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: