Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Продажба на част от къща  (Прочетена 1640 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
pavlinl
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 20

« : Септември 28, 2014, 11:52:21 »

Здравейте,

собственик съм на част от къща преписана ми, чрез гледане, и братовчед ми има другата част от къщата преписана му, чрез покупко продажба. Къщата е с един вход и е разделена на две но достъпа до двете половини става чрез един вход и едно стълбище.
Въпроса ми е дали той има право да продаде своя дял, без да има писмено съгласие от моя страна или декларация с която ми е предложил да я закупя първо аз ?
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #1 : Септември 29, 2014, 03:22:31 »

Закон за собствеността
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: