Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Помощ за пострадал от бригада...  (Прочетена 4490 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Letito
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« : Януари 11, 2009, 11:02:35 »

Здравейте,
Радвам се че намирам подобно място в Интернет и мисля че само вие бихте могли да ми помогнете.
Значи случая при мен е следния:
Аз съм студентка последна година и съм от Варна. Това лято (лятото на 2008-ма) бях на студентска бригада в САЩ. Работих като спасител там от края на Май до началото на Септември. Проблемът обаче е че станах и жертва на икономическата криза там. Фирмата за която работих там е Century Pool Management. В началото на Септември отивам да си внасям чековете, които имах в себе си, тъй като нямах възможност да ходя всеки път когато ни ги даваха да си ги внасям в банката. Всичко си беше наред. На 11 Септември пътувах при мои роднини в Чикаго. На 7-ми или 8-ми си внесох чековета и на 10-ти проверявайки си сметката всичко беше наред. Отивам в Чикаго и там се пусна мълвата (първоначално, а после оказала се истина) че Century са банкрутирали. В началото разбира се си мислех че са само случаи, но в последствие реших да си вляза онлайн в сметката и да проверя какво става. Влизам и гледам че последните чекове, които съм си внесла са returned. Оказа се че всичко това с банкрутирането не е само мълва, а самата истина. Не ни платиха и бонусите които ни бяха обещали, а чековете бяха за началото на Август. За последния период (края на Август) също пък ВЪОБЩЕ не получихме чекове и така се оказах (аз лично, но и много от спасителите на CENTURY) с по около $1500 - $2000 вътре. Писахме писма на тамошният Department of Labour, звъняхме по колко ли пъти в началото на Септември на администрацията на фирмата, но разбира се те се бяха покрили. От Department of Labour ми пратиха писмо че са ми получили факсовете с уплакванията които тук от българската фирма ни бяха казали да пратим и чието съдържание беше кога и по колко часа на кои басейни си работел за да знаят евентуално за каква сума става въпрос.
До момента ни вест, ни кост от там. Въпросът ми е: Има ли някакъв шанс, някакъв начин да си върнем парите, защото не само аз съм пострадала, а всичките supervisor-и и спасители на фирмата??
Основното което знам е че в САЩ имат два вида банкрут - по chapter 7 и по chapter 14, ако не ме лъже паметта. По едната глава работниците имат право да получат част от парите които им дължи фирмата, но по другата глава те са последните които ще получат нещо... И естествено фирмата (CENTURY POOL Mng.) обявяват по тази глава по която ние ще сме последните които ще вземат нещо. До колкото знам и фирмата са искали заеми от не една банка, но такъв им е бил отказан. Първо ще се издължат на по-големите кредитори и ако остане нещо МОЖЕ БИ ще пратят и на нас... Да се надявам ли на нещо или май ще продължавам да си работя и уча за да си върна заема, който пък изтеглих от тук за да мога да замина??
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #1 : Януари 11, 2009, 03:35:29 »

Здрасти,

Аз бях ок. спасител в Делауер през 2003 и 2004 г. Мои колеги от юридическия бяха ходили предишните години и им се случи подобно нещо, но тогава беше заради падането на долара. Купуваха долари по 2 лв. за да си платят за WAT инициативата, а след връщането им доларът беше в съвсем други измерения.

Както и да е. Не мисля, че има български юрист, който да може да ви помогне по простата причина, че тяхното право е съвсем друго. Знаете, че американците са добросъвестни в това отношение и ако има как ще ви върнат парите. В щатите винаги е така: последните чекове са най-тлъсти.

Едно нещо не мога да разбера: казвате, че на 10 -ти "всичко е наред". Разбирам, че парите са били преведени по банковата Ви сметка. Доколкото си спомням в банките, на които аз бях клиент в Щатите "Уилмингтън Тръст и Балтимор Тръст" с представянето на чека в банката, парите се превеждаха веднага или до два дни. Не знам дали не ме лъже паметта. Вие сте внесли на 7-8 септ. и на 10 - ти би трябвало вече парите да са по сметката Ви. Не ми е ясно как след като сте имали парите преведени по сметката си - как така компанията си ги е взлеа обратно /returned/ без Вашия подпис?
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Letito
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« Отговор #2 : Януари 11, 2009, 05:47:57 »

Ами честно да си призная и аз първоначално нямах обяснение на това как става.
Проблемите като цяло започнаха със съквартирантите ми в средата на август. Единият ми съквартирант отиде единия ден, внесе си парите... На следващия ден теглил $30-$40, а на по следващия открива че му липсват около $500 (стойността на последния чек който е внесъл). Изчислявахме и двата и установихме че това действително са парите които са от последния му чек. И аз като Вас Pumuckl реагирах и му казах че никой нищо не може да му вземе без подпис или най-малкото без да го уведуми. На следващия ден той отиде и изкара разпечатка и се оказаха точно по същия начин - returned. Заминавайки за Чикаго, моята леля работи в банка там и ми обяснява че цялата история е следната: Ти отиваш в банката с чек, внасяш го по сметката си. Всичко е наред, само че ти не виждаш пари на хартийка (кеш). Т.е. те просто прехвърлят една хамава цифра от $500 примерно от сметката на фирмата в твоята сметка. До тук окей. В един момент обаче когато банката открива, че всъщност в сметката на компанията няма покритие (т.е. нямат пари), банката, за да не губи естествено пари, няма от кой друг да си вземе парите и си ги взимат от теб. Затова са върнати (returned).

Благодаря все пак, че се отзовахте на темата ми. Ще се радвам все пак ако някой знае нещо по въпроса или има идея какво мога да направя...
Активен
Letito
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« Отговор #3 : Февруари 24, 2009, 11:31:54 »

Здравейте отново,
Пиша ви във връзка с водене на дело в САЩ по моя случай. В началото на февруари получих писмо в електронната си поща от българското представителство на американската фирма с която бях, което гласи следното:
Цитат
Dear Students, as we promised, we will provide every information we find regarding the case with Century Pools, Inc. We have received an information from the US Embassy representative  regarding your case with Century. We hope this information will be interesting and in use.


"I have done a little bit of investigating into Century Pools, but because I am not a lawyer, I don’t know how useful the information will be. I found out that the owners of Century Pools had several businesses all operating under the same umbrella. One of the businesses is in administrative suspension, meaning they must have done something wrong. One business was dissolved in October 2008. A couple of other businesses and Century Pools are still active and they have not declared bankruptcy. I see that they have about 14 liens (lawsuits) against them for small amounts of money. Most seem to be businesses they worked with in the area (like trash pickup) and government entities that they owe fees to. They also owe IRS. I only see on the list one private individual suing for a small amount of money who may have been an employee like you. So it seems no overseas students have filed a claim yet...  This is the web site for small claims court in Montgomery County, MD, where they are registered:

Then one girl who I saw had filed a claim made it against this man:
Address:        SERVE: DONALD L. VETAL, JR.   
Address:        5020 NICHOLSON COURT, STE. 201
City:   KENSINGTON State:MD Zip Code:20895   " 

Адреса който е посочен в писмото е следния http://www.courts.state.md.us/district/forms/civil/dccv001br.html.
Някой който е малко по запознат с английските правни термини може ли да ми каже за какво точно става на въпрос Ъ? До колкото разбирам трябва да попълня тези бланки и да ги пратя, но трябва да си намеря лице което да ме представлява в съда ли как??
Благодаря много на предварително отзовалите се.  Усмивчица
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #4 : Февруари 26, 2009, 12:08:18 »

Този човек явно се опитва да ви помогне, но проблемът е точно в това, че не е адвокат.

Примерно какво значи това "работят под един и същ чадър"? В правото няма такива понятия, а това може да означава много неща, всяко от които води до различни последици.

Не съм наясно с американското търговско право, но в българското това "the same umbrella", означава по-скоро, че дейността се извършва от различни фирми, които са свързани лица, но тук при нас едно дружество не носи отговорност за задълженията на дружествата, с които то е свързано.

Т.е. аз може да имам 4 бизнеса, всеки от които се осъществява от различна моя фирма. Но ако една от тези ми фирми фалира, другите ми фирми няма да носят отговорност за задълженията на тази фирма. Говоря за ООД.

Щом има заведени дела срещу другите фирми, явно е че не са най-съвестните платци, още повече че става в-с за малки суми. Щом дължат ина АйЕрЕс /данъчните/, значи изобщо не обичат да плащат.

Съветът ми е да се поинтересувате за заведеното трудово дело и в случай, че правото им позволява колективни искове, да се присъедините към този иск.

Но пак всичко зависи от това дали тяхното право е като нашето. Ако е като нашето, дори вашият другар да спечели, вие най-вероятно няма.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Letito
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« Отговор #5 : Март 01, 2009, 01:23:28 »

Много Много МНОГО ти Благодаря Pumuckl че се отзова. Благодаря много за съветите...
А да попитам още нещо... за уеб адреса на съда в Мериленд? Нещо особенно там има ли, което трябва да имам на предвид като попълвам бланките които са ми предоставили там Ъ?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: