Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Проблемно Дарение на апартамент  (Прочетена 1749 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Йорданка
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

« : Юли 28, 2014, 08:14:56 »

Здраейте,

Имам притеснения с едно дарение.
Става въпрос за апатамент, който беше собственост на баба и дядо. След смъртта на баба ми (19.06.2007) дядо ми и баща ми ми дариха съсобствения вече апартамент с параво на ползване от дядо ми (нот.акт за дарение от 20.08.2007). Дядо ми вече е на преклонна възраст (80г.) и ме притеснява че един ден след неговата смърт е твърде вероятно баща ми да оспори дарението или да поиска издръжка срещу дарения имот. Другото ми опасение е че дори след смъртта на баща ми е възможно съпругата му(която не ми е майка) също да оспорва дарението на имота и в един момент да остана на улицата въпреки множеството инвестиции в имота.
 Затова ми се ще, ако е възможно преди да са настъпили подобни събития , да се развали по какъвто е начин дарението и да се оформи като покупко-продажба. Искам го с оглед да се защитя от евентуално изнудване  и изгонване, каквито заплахи предвид отношенията които имаме са съвсем реални.
Дори и да не е възможна покупко-продажбата, ме интересува редът и начинът по коиот се разваля дарението, както и ако имате информация за приблизителна цена?
Единственото ми желание е да бъда освободена от задължение към когото и да било за да мога да гледам напред и да осигуря двете си деца без притеснение че някой някога може да ни рекетира съвсем законно.
Предварително благодаря за оказаната помощ!
« Последна редакция: Юли 28, 2014, 01:16:44 от Йорданка » Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #1 : Юли 28, 2014, 12:38:31 »

Има различни способи да се защитите, но първо се запознайте със законовите разпоредби.

ЗЗД, Чл. 226. Обещанието за дарение не произвежда действие.
Дарението, доколкото се отнася до бъдещо имущество, е нищожно.
(Ал. 3 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожно е и дарението, когато то или мотивът, единствено поради който то е направено, са противни на закона или на добрите нрави, а така също и когато условията или тежестта са невъзможни.

Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.

Активен
Йорданка
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

« Отговор #2 : Юли 28, 2014, 01:11:44 »

Объркала съм в бързината датата на дарението - 20.08.2007г.

Как мога да процедирам за дазащитя себе си и семейството си от бъдещи имотни спорове и други подобни нежелани ефекти? Не държа на запазването на жилището а на освобождаването ми от задължение към когото и да било
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: