deni05
Потребител
Липсва
Публикации: 2
|
|
« : Май 10, 2014, 10:39:17 » |
|
Здравейте, имам следния въпрос. Баща ми (който е единствен син) почина преди 18 г. Баба ми и дядо ми преди около 8 г. са си направили взаимно завещание (не съм го виждала), който пръв почине другият да го наследи изцяло. Т.е искат аз да не получа полагаем дял в едно с преживелия съпруг. Аз също съм единствено дете. Моят въпрос е законно ли е това, което те са направили, и при смърт на единия аз мога ли да претендирам за наследство. Те нямат други внуци, но действат "на инат" поради влошени отношения с майка ми. За сега никой не се грижи за тях освен мен, но и не ми предлагат нищо в замяна на грижите. Благодаря предварително!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Теофана Драгиева
|
|
« Отговор #1 : Май 10, 2014, 11:33:01 » |
|
Чл. 14. от Закона за наследството: (1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Завещателят може да се разпорежда чрез завещанието с цялото си имущество. (2) (Отм., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Завещателните разпореждания във всички случаи не могат да накърняват запазената част (чл. 29).
Това е императивна разпоредба и не може да бъде дерогирана. Между съпрузи е допустимо взаимно завещание, защото на практика то има действие, когато единият от съпрузите вече е починал. Преживелият съпруг също не може да накърнява запазената част. Така, че претендирайте спокойно за запазената Ви част и ще получите дела си.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Теофана Драгиева
|
|
« Отговор #2 : Май 12, 2014, 06:53:33 » |
|
Здравейте, докато си пишех в моя сайт във връзка със завещанията, реших да погледна пак случая. Пропуснала съм, че е написано, че не е видял никой завещанията или завещанието. Важно е за Вас, ако установите, че завещанията и на двамата са в един и същ акт. Тогава те не могат да завещават. Може поне да опитате, а и трябва да Ви представят документа. Ако не го представят, толкова по-добре за Вас.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
deni05
Потребител
Липсва
Публикации: 2
|
|
« Отговор #3 : Май 13, 2014, 09:37:49 » |
|
Благодаря за отговора. Мисля, че е един акта, по разкази от трети лица. Отишли са заедно и са го направили като взаимно дарение един на друг.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|