Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Уреждане на наследство от чужбина  (Прочетена 3066 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
rada71
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« : Април 14, 2014, 03:46:37 »

Здравейте,
Живея в чужбина от доста време. Миналата година почина майка ми, а тази година татко и брат ми. В България ми останаха само непълнолетните племенници за които се грижи жената с която брат ми живееше. Тя им е попечител, но не им е истинка майка. Брат ми бе разведен повече от 10 години. Не съм наясно с българските закони и искам да попитам с пълномощно заверено от български консул дали мога да упълномощя жената да се разпорежда с моята част от къщата и земите на село (да взема рента) без да има право да ги продава? Искам като пораснат достатъчно децата да прехвърля всичко на тях, такова беше и желанието на моите родители. Ако може с пълномощно, има ли някакъв образец на такова? Дали е проблем факта че всички мои български документи са изтекли?
Благодаря ви предварително!
Активен
Николина Казакова
Претендент
**

Карма: +5/-0
Липсва Липсва

Публикации: 19


« Отговор #1 : Април 15, 2014, 02:37:59 »

Здравейте, няма проблем с пълномощно, заверено в българско консулство да упълномощите трето лице с правата, които желаете. Пълномощното трябва да е изрично, т.е. с описание на конкретните имоти и конкретните права, които искате да дадете. Бланки можете да намерите в мрежата, но е добре да ги съобразите изцяло с Вашето желание, с конкретно описани правомощия. За заверката на пълномощното е важно да имате валидни документи документи за самоличност, дори и издадени от друга държава, не е задължително да бъдат български документ за самоличност.
Поздрави, адв. Николина Казакова
Активен
rada71
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« Отговор #2 : Май 07, 2014, 03:37:58 »

Много ви благодаря! Имам още два въпроса. В моя случай аз наследявам 50% от имуществото, 50 % племенниците ми, но разбрах че освен земи и къща на село ще наследим и заем по българските закони. Първия ми въпрос е, ако племенниците ми се откажат от наследсвто означава ли че аз наследявам всичко, включително и заема? И втория въпрос е ако аз въобще не потърся моят дял, дали в даден момент ще изгубя наследството (включително и заема)?
Активен
Николина Казакова
Претендент
**

Карма: +5/-0
Липсва Липсва

Публикации: 19


« Отговор #3 : Май 08, 2014, 01:52:41 »

Здравейте, в отговор на поставените въпроси, наследяват се всички права и задължения. Ако племенниците Ви не са навършили пълнолетие /18г. по българското законодателство/не могат да направят отказ от наследство, те по закон приемат наследството по опис. За да може да Ви се препоръча вариант за казуса трябва да уточните последователността на смъртта на баща Ви и брат Ви, както и кой е титуляр по кредита
Активен
rada71
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« Отговор #4 : Май 08, 2014, 11:52:56 »

Здравейте,
Благодаря ви за отговора. Титуляр по кредита е брат ми. Първо почина брат ми, след него - баща ми.
Активен
Николина Казакова
Претендент
**

Карма: +5/-0
Липсва Липсва

Публикации: 19


« Отговор #5 : Май 08, 2014, 12:26:18 »

С оглед направеното уточнение, Вие не наследявате задължението по кредита на брат Ви. Наследници по задължението са само Вашите племенници, които ще приемат задължително наследството по опис.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: