Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Прекратяване на договор без предизвестие - чл.327, ал.1, т.6  (Прочетена 5133 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Traloha
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« : Март 07, 2014, 11:11:15 »

Здравейте,

Молбата ми е някой компетентен да разтълкува чл.327, ал.1, т.6 от КТ.

Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;

В момента следвам магистратура, редовно обучение. Ако подпиша срочен трудов договор, ще мога ли да използвам горното основание, за да го прекратя без предизвестие? Не ми става ясно дали описаното в т.6. важи само за сключен договор преди лицето да се е записало в редовна форма на обучение или важи и за сключен договор по време на обучението (и който естествено се прекратява преди завършването)?
Активен
bliznaci1986
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 13

Ел. поща
« Отговор #1 : Юли 05, 2017, 03:08:39 »

Според мен разпоредбата на чл. 327, ал. 1, т.6 КТ - гласи, че лицето което е започнало работа и бъде прието да продължи образованието си, би могло да приложи хипотезата за прекратяване на трудовото правоотношение съгл. цитираната разпоредба. При Вас, разпоредбата би следвало да бъде приложена при записване на следващата учебна година или записване на следващ семестър.
Активен

Моля да се обръщате към адвокат, тъй като посоченият от мен отговор е насочващ в съответната законова норма. Не твърдя за изчерпателност.
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: