IrinaDK
Потребител
Липсва
Публикации: 1
|
 |
« : Март 05, 2014, 06:27:46 » |
|
Здравейте,
Баща ми има проблем на работно място. Работи от 1 година за съответната фирма, при която постоянно се появяват нередности. Самият работодател е некоректен. Работят в цех без осигурено работно облекло, без осигурени инструменти за работа. Сменят работници през 2-3 дни понякога. Проблемът е, че последният работен ден на февруари в петък работодателят връчва на баща ми Заповед за дисциплинарно наказание предупреждение за уволнение и към нея връчва Искане за писмени обяснения в 15 дневен срок. На документа пише, че е връчен на 28.02., но дефакто връчването се случва по време на нощна смяна петък срещу събота към 1ч. през нощ- т.е. вече е 01.03. Баща ми е изключително съвестен и лоялен работник. Има повече от 30 години трудов стаж по специалността си и то без прекъсване, като допреди година и половина работеше за една фирма. Никой никога не се е оплаквал от работата му. Няма нито един ден закъснение. Даже ходи винаги по-рано на работното си място. В спомената фирма, в която работи в момента го карат да работи извънредно безплатно!- да остава извън работно време. Също така му звънят постоянно, когато не е на работа, за да го питат въпроси свързани с работата, т.е. искат помощ от него отното извън работно време. Не се е карал с работодателя. В тази заповед пише, че по чл. 178 , т.3 , т. 7. го наказва. Притеснени сме от това положение. Може ли да се подаде молба за напускане по чл. 326. по КТ и може ли работодателят да го уволни дисциплинарно по време на предизвестието? Моля, дайте съвет какво може да направи в тази ситуация за да не го уволнят дисциплинарно и то без истински провинения от страна на баща ми.
Благодаря предварително!
|