Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Въпрос за Право на Безвъзмездно Ползуване в Имот  (Прочетена 1845 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Argus4vv
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« : Февруари 14, 2014, 05:23:49 »

Здравейте,

Имам въпрос по повод следното положение:

В момента, майка ми и аз живеем в апартамент, който принадлежеше на майка ми и нейната майка. Преди няколко години, този имот бе продаден, като същевременно майка ми и баба ми си запазиха правото на ползуване в имота, безвъзмездно докато са живи.

След скорошната смърт на баба ми, разбрахме че апартаментът е бил продаден от оригиналния купувач на трето лице, но в новия нотариален акт е вписано само правото на баба ми за ползуване, а никъде не е споменато правото на майка ми за ползуване в имота. Някакси са я прескочили, тъй като ни го имаме оригиналния документ, където е вписано нейното право.

В този нов нотариален акт, е написано че имота трябва да бъде освободен в 50 дневен срок. Може ли да бъде майка ми изгонена? Има ли мерки, които трябва да предприемем (например съдебни), или да чакаме да дойдат със съдия-изпълнител и да им покажем документа?

Благодаря ви предварително.
Активен
Николина Казакова
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 19

« Отговор #1 : Февруари 26, 2014, 12:23:55 »

Бих Ви препоръчала да се консултирате с адвокат, който да се запознае с документите, за да се знае по какъв начин и каква е причината майка Ви да не бъде вписана в последния нотариален акт /може да е представен документ, с който тя се отказва от правото си на ползване, а може и нотариусът просто да си е затворил очите като пропуска правото на ползване на майка Ви/. Начинът на защита ще Ви бъде препоръчан едва след като се разгледат всички документи
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #2 : Февруари 27, 2014, 02:03:20 »

Правото на ползване се прекратява с изрично волеизявление с нотариална заверка или със същото волеизявление в самия нотариален акт. Дотук не сочите основание за прекратяване. А и Вие не сте срана по последната сделка и си имате съответни права. Би следвало да да се обърнете към нотариуса, изповядал следващата сделка, за поправка на очевидна фактическа грешка. При отказ на нотариуса ще се наложи да се защитите по съдебен ред. И изобщо не чакайте срока.
Имайте предвид, че могат да Ви правят проблеми и по "Чл. 61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта."

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: