Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Принудително подписване на Запис на заповед  (Прочетена 2340 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
filip_fipito
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« : Декември 18, 2013, 05:27:54 »

Моля за Вашата безвъзмездна консултация , за която Ви благодаря предварително. На 04.02.13г. подписах запис на заповед - без протест , и с предявен срок 11.09.13г.
    След 2 месеца на неплащане на заплата, бях освободен от работа без предупреждение като подписах молба за напускане. Не ми се изплати заплата и за последния месец. Бях си оставил новозакупения ми лаптоп на работното място. На следващия ден отидох да си го взема като ми беше казано , че го бил взел колегата ми и т.н. След 1 месец в търсене на собствената ми вещ , се проведе разговор със управителя ми , който не е собственик на фирмата, като бях обвинен ,че съм откраднал 2000 лв. Бях и изнуден , че след като подпиша заповедта лаптопа ми ще бъде върнат, както и бях заплашен ,че ще ме съди , че съм крадял. Подписах тази запис на заповед , неусмислил какво наистина съм направил. Афектиран от цялата тази случка , че останах от днес за утре без нито един лев , се уплаших ,че може и да намери начин и освен всичко и  да ме осъди. Със всичките проблеми ,които ми се стовариха , както и факта , че бях изтеглил кредит , на който не можех да погасявам вноските поради факта , че не получавах заплата и бях уволнен, реших да подпиша заповедта , за да си отложа във времето до септември месец този проблем с тези обвинения за кражба. Към днешна дата лаптопа ми не е върнат , като ми се каза че ще ми се върне след като изплатя тези 2000 лв. Освен всичко докато аз работих не беше правена нито една ревизия пред мен , а бях обвинен , че тези 2000лв са липси от алкохол по мое работно време.В последствие разбрах , че не е имало как да докаже , че съм откраднал тези пари и аз и не съм , но вече е късно и заповедта е подписана. Не искам да давам пари , които не дължа само защото на момента съм проявил слабост и съм подписал този отвратителен документ.Искам да подчертая, че съвсем скоро разбрах и за други случаи във други обекти- минали и настоящи, пак със същия управител, със други колеги , с които е постъпил по същия начин. Края на септември месец се свърза с мен Агенция по събирания - Кредитинс и ми изпрати някаква споготба за разсрочено плащане и след това да ми се върне и лаптопа.Реших да не подписвам нищо повече и отидох при адвокат , който ми каза , че ще ми помогне ,но на втория път вече не ми вдигаше телефона. Днес пак ми се обадиха да ми кажат ,че ще се обърнат към съдия изпълнител.Моля Ви за становище в каква ситуация съм и мога ли да оспорвам тази ЗЗ или не и как. Въобще всяка информация би ми била полезна. Благодаря Ви!
Активен
Пламен Димитров
Юрист

Липсва Липсва

Публикации: 77

« Отговор #1 : Декември 18, 2013, 06:54:15 »

Защо колегата адвокат не ви е вдигнал телефона? Ако имате свидетели на изнудването можете да пуснете жалба в прокуратурата за принуда по чл.143 ал.1 от НК. Фирмата Кредитинс може да търси единствено от вас парите ако са придобили дълга ви ,чрез договор за цесия.
Активен
filip_fipito
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #2 : Декември 19, 2013, 10:43:36 »

Имам свидетели, но не мисля, че ще се съгласят понеже са служители или обвързани с въпросния господин.По принцип приятелката ми е присъствала на разговор как няма да ми върне лаптопа, но по телефона.Освен всичко в момента обекта е на други управители - мои познати, които също са наясно какъв е случая, но не е като да са присъствали на разговор. Относно адвоката не мога да отговоря, може би има по наложителни ангажименти. Успях да проведа със него една консултация като той отговори чрез мейл на Споготбата и пуснахме някакво заявление за неизплатени заплати до Инспекция по труда и след това вече загубихме контакт.А относно Кредитинс не разбрах под единствено какво имахте предвид, какво не може да прави тя.И да Ви попитам имам само автомобил на мое име, да го прехвърля ли на някой друг?
Активен
Пламен Димитров
Юрист

Липсва Липсва

Публикации: 77

« Отговор #3 : Декември 19, 2013, 01:25:25 »

Както Ви казах пуснете жалба в прокуратурата срещу вашия работодател ,че ви изнудва. Намерете колегата с когото сте разговаряли или друг колега който да ви задвижи нещата. Относно "Кредитинс" те не са съдебно изпълнителна служба и не могат ,а и нямат право да ви вземат автомобила. Те са от т.н. "колекторски фирми" или събирачи на дългове. Ако вашия работодател има запис на заповед е трябвало да си изкара изпълнителен лист по заповедното производство ,което вие можете да възразите в двуседмичен срок и след това да се обърне към съдебен изпълнител ,а не към колекторска фирма.Явно намеренията не са му чисти и за това моя съвет е по бързо да подадете сигнал към Прокуратурата.

С поздрав
адв.Пламен Димитров
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: