tanya risemova
Потребител
Липсва
Публикации: 1
|
 |
« : Декември 01, 2013, 09:02:19 » |
|
Здравейте, на 29 г съм в момента безработна с 50% ТЕЛК с диагноза бронхиална астма от 13.07. 2002 г. /Това е дата на инвалидизирането. Имам трудов стаж над 3 г., като осигурителният ми стаж е повече, тъй като съм се регистрирала като безработна и съм получавала законовото обезщетение за безработица. Към датата на инвалидизация съм била на 18 г./ без придобит стаж до дата на инвалидизирането има ли право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване? Тази година на 2.10 подадох заявление в пенсионното, все още не съм получила отговор. Ако имам право на пенсия то ще я получа от датата на подаването на заевлението в пенсионното или от датата на инвалидизирането? Т.е имам ли правото от 2002 до сега да ми се дадат не взетите пенсии на куп. Трябва ли през този период докато чакам пенсията си да плащам здравно осигуряване? Мога ли като безработна с ТЕЛК да се възползвам от Програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация в специализираните за целта балнеохотели Боровец, Велинград, Костенец, лесопарк «Родопи», Габрово и Стрелча?
|