Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Прехвърляне на недвижим имот  (Прочетена 1459 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
rouse161
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« : Ноември 28, 2013, 11:04:21 »

Здравейте,искам да разбера как да се приложи закона за давност за наследствен имот обработваема земя(от кооперацията), които е 4.800 декара , но има 8 наследника т.е. по 0.600 квадрата на човек се пада,който продължение на 10 години не е потърсен от наследниците?
Може ли да се придобие цялата земя от един от наследниците без другите да се откажат от парцела си,като се приложи закона за давността ? Какви документи трябва да се приложат и към кого да се обърнем за съвет? Един от наследниците този който иска да придобие земята е гледал до последните дни майка си чиято земя е нейна, а едновременно е имал е нотариален акт чрез гледане и издръжка на къща.
Много се надявам да ми отговорите!
Благодаря предварително!
Активен
Теофана Драгиева
Джедай
*****

Карма: +26/-0
Липсва Липсва

Публикации: 302


« Отговор #1 : Декември 01, 2013, 07:29:50 »

Законът за давността е отменен много отдавна. Разпоредбите относно придобивната давност са по ЗС. Предполагам, че това имате предвид. В зависимост от конкретните факти и доказателствата, този, който се домогва да да придобие по давност посочения имот, може и да успее. Непременно внимателно прочетете тълкувателното решение. Договорът за издръжка и гледане няма нищо общо с придобивната давност. Непременно се консултирайте с адвокат, преди да предприемете нещо.

ТР 2012: "ПРЕЗУМПЦИЯТА НА ЧЛ. 69 ЗС СЕ ПРИЛАГА НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ В ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ, КОГАТО СЪСОБСТВЕНОСТТА ИМ ПРОИЗТИЧА ОТ ЮРИДИЧЕСКИ ФАКТ, РАЗЛИЧЕН ОТ НАСЛЕДЯВАНЕТО. В СЛУЧАИТЕ, ПРИ КОИТО ЕДИН ОТ СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ Е ЗАПОЧНАЛ ДА УПРАЖНЯВА ФАКТИЧЕСКА ВЛАСТ ВЪРХУ ВЕЩТА НА ОСНОВАНИЕ, КОЕТО ИЗКЛЮЧВА ВЛАДЕНИЕТО НА ОСТАНАЛИТЕ, НАМЕРЕНИЕТО МУ ЗА СВОЕНЕ СЕ ПРЕДПОЛАГА И Е ДОСТАТЪЧНО ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ Е УПРАЖНЯВАЛ ФАКТИЧЕСКА ВЛАСТ ВЪРХУ ЦЕЛИЯ ИМОТ В СРОКА ПО ЧЛ. 79 ЗС. КОГАТО ОБАЧЕ СЪСОБСТВЕНИКЪТ Е ЗАПОЧНАЛ ДА ВЛАДЕЕ СВОЯТА ИДЕАЛНА ЧАСТ, НО ДА ДЪРЖИ ВЕЩТА КАТО ОБЩА, ТО ТОЙ Е ДЪРЖАТЕЛ НА ИДЕАЛНИТЕ ЧАСТИ НА ОСТАНАЛИТЕ СЪСОБСТВЕНИЦИ И ПРЕЗУМПЦИЯТА СЕ СЧИТА ЗА ОБОРЕНА.
НЕЗАВИСИМО ОТ КАКЪВ ЮРИДИЧЕСКИ ФАКТ ПРОИЗТИЧА СЪСОБСТВЕНОСТТА, Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ОТ СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ, КОЙТО УПРАЖНЯВА ФАКТИЧЕСКА ВЛАСТ ВЪРХУ ЧУЖДИТЕ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ, ДА ПРЕВЪРНЕ С ЕДНОСТРАННИ ДЕЙСТВИЯ ДЪРЖАНЕТО ИМ ВЪВ ВЛАДЕНИЕ. АКО СЕ ПОЗОВАВА НА ПРИДОБИВНА ДАВНОСТ ЗА ЧУЖДАТА ИДЕАЛНА ЧАСТ, ТОЙ ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕ ПРИ СПОР ЗА СОБСТВЕНОСТ, ЧЕ Е ИЗВЪРШИЛ ДЕЙСТВИЯ, С КОИТО Е ОБЕКТИВИРАЛ СПРЯМО ОСТАНАЛИТЕ СЪСОБСТВЕНИЦИ НАМЕРЕНИЕТО ДА ВЛАДЕЕ ТЕХНИТЕ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ ЗА СЕБЕ СИ."
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: