Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: отдаване под наем на общо помещение  (Прочетена 5036 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
теменуга
Потребител
*

Карма: +1/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« : Октомври 18, 2013, 08:27:42 »

Здравейте,
Какъв процент съгласие на собственици в режим на етажна собственост се изисква за отдаване под наем на общо помещение (един от двата входа на 8 етажен блок , преустроен за сега неизвестно как в магазин за пакетирани стоки от досегашните наематели , но въпреки това обща собственост )
Благодаря предварително
Активен
Пламен Димитров
Юрист
***

Карма: +5/-1
Липсва Липсва

Публикации: 77


« Отговор #1 : Октомври 20, 2013, 10:23:32 »

Правото на глас на всеки съсобственик в общото събрание на етажната собственост ще бъде изчислявано на база неговия дял в общите части на сградата, изчислен в проценти. Това означава, че собствениците с големи апартаменти ще имат “по-тежък” глас от собствениците на гарсониери и едностайни апартаменти. Те обаче ще имат и по-голям дял в разходите по поддръжката на общите части – за ремонти, преустройства и др.

Решенията на Общото събрание ще се взимат с обикновено мнозинство – над 50% от представените идеални части от общите части на етажната собственост, т.е. от присъстващите. Решенията за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, за учредяване право на ползване или право на строеж ще се приемат с абсолютно мнозинство.
Активен
теменуга
Потребител
*

Карма: +1/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« Отговор #2 : Октомври 20, 2013, 11:23:49 »

Благодаря Пламен Усмивчица
Това , което сте писали е така , но всъщност въпроса и спора със съседи е  конкретно отдаването под наем на общото помещение , какъв процент съгласие се изисква, защото май учредяване право на ползване и отдаване под наем , незнайно защо  , не е едно и също . За мен е необяснимо как някой ще ползва помещение на което и ние сме собственици , без нашето съгласие , но точно тази неяснота в закона , дали отдаване под наем е учредяване право на ползване , усложнява нещата.
Активен
Пламен Димитров
Юрист
***

Карма: +5/-1
Липсва Липсва

Публикации: 77


« Отговор #3 : Октомври 20, 2013, 12:36:24 »

50 % процента трябва да са съгласни.За да отдадете под наем общо помещение на входа, трябва да имате решение на Общото събрание на етажната собственост, съгласно чл. 11, т. 7, б. "б" от Закона за етажната собственост. С това решение Общото събрание ще изрази своето съгласие за отдаване на помещението под наем, конкретните параметри на договора, който ще бъде сключен /с кого, наемна цена, срок на договора/. Така ,че в случая вижте дали се е провело общо събрание и какво решение е било взето
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: