Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: "ЕООД" или "еднолично ООД"?  (Прочетена 2266 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
angel_tsankov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 6


« : Октомври 05, 2013, 09:38:51 »

На какво основание "еднолично ООД" се съкращава на "ЕООД" във фирмите на еднолични дружества с ограничена отговорност и законно ли е това?
Активен
Пламен Димитров
Юрист
***

Карма: +5/-1
Липсва Липсва

Публикации: 77


« Отговор #1 : Октомври 06, 2013, 11:20:12 »

Законно е! Ако единия съдружник изкупи дяловете на другите, тогава може да го преобразува в ЕООД.
Активен
angel_tsankov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 6


« Отговор #2 : Декември 12, 2013, 12:55:47 »

Законно е!

А кое е основанието за такова съкращаване?
Активен
Пламен Димитров
Юрист
***

Карма: +5/-1
Липсва Липсва

Публикации: 77


« Отговор #3 : Декември 16, 2013, 10:24:51 »

 По своята същност дружественият дял е дела на съдружника от имуществото на дружеството с ограничена отговорност (ООД). Съгласно Търговския закон, размерът на дружествения дял се определя съобразно дела на съдружника в капитала, ако не е уговорено друго. Дружественият дял е понятие, което отразява и участието на съдружника в ООД-то, като съвкупност от имуществени и неимуществени права и задължения (членствено правоотношение).

Прехвърлянето на дружествени дялове е законово регламентирана процедура - вж. чл. 129 и сл. от ТЗ. Прехвърлянето може да се извърши както посредством сключването на договор за продажба (най-често срещаният случай), така и посредством замяна, дарение, апорт и други прехвърлителни сделки и способи. Възможно е да се прехвърли и идеална част от един дял - арг. от чл. 132 от ТЗ: "Ако един дял в капитала принадлежи на няколко лица, те могат да упражняват правата по него само съвместно. Те отговарят солидарно за задълженията по този дял. Съпритежателите на дела определят лице, което ги представлява пред дружеството." В допълнение, законът изрично предвижда, че: "Разделянето на един дружествен дял се допуска само със съгласието на съдружниците освен ако е уговорено друго."

Прехвърлянето на дружествени дялове се извършва посредством сключването на писмен договор с нотариална заверка на подписите. Когато дяловете се прехвърлят между съдружници, съгласие на другите съдружници не е необходимо. Когато дружествените дялове се продават на трето лице, тогава следва да се спазят условията за приемане на нови съдружници, т.е. ще е необходимо да се подаде молба до Общото събрание на съдружниците (ОС) за приемане, вкл. на условията на дружествения договор. Във всички случаи е необходимо решение на ОС за изменение на дружествения договор съобразно измененията в персоналния състав на дружеството. Решенията се вземат с мнозинство повече от 3/4 от капитала, освен ако в дружествения договор не е предвидено по-голямо мнозинство. Наследяването на дружествен дял става по силата на закона, но при съблюдаване на условията и изискванията за приемане на нови съдружници.

Съгласно чл. 130 от ТЗ, правоприемникът е отговорен солидарно с праводателя си за дължимите към момента на прехвърлянето вноски срещу дела в капитала.

Прехвърлянето на дялове следва да се впише в Търговския регистър - съгласно чл. 140, ал. 4 от ТЗ, приемането на съдружник има действие от вписването му в Търговския регистър (конститутивно действие). За целта се използва Заявление по образец А4 за вписване на промени в обстоятелства. Към заявлението се прилагат и изискуемите документи съгласно Наредбата за воденето, съхраняването и достъпа до търговския регистър - договор за покупко-продажба на дружествени дялове, изменен дружествен договор, протоколи с решения на ОС, молба за приемане, декларации, вносна бележка и други изискуеми от закона документи. Дължимата държавна такса е в размер на: 30 лв. (15 лв. по електронен път).
Активен
angel_tsankov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 6


« Отговор #4 : Декември 24, 2013, 05:04:35 »

Пламен Димитров, сигурен ли сте, че коментарите Ви по-горе са по темата?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: