Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Тече ли юридически стаж по време на майчинство ?  (Прочетена 3188 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
liliana_1
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


Ел. поща
« : Септември 23, 2013, 09:16:33 »

Здравейте,

имам няколко въпроса, на които не мога да намеря адекватен отговор, базиран на законите на РБ ,а всеки, към когото се обърна за помощ,  чул недочул дава някакви отговори, които честно казано не ме удовлетворяват. Искам да ви споделя моя случай- от март месец 2013г. съм назначена на длъжност юрисконсулт към фирмата на моя съпруг, с цел да ми се натрупа трудов стаж (тъй като тогава не ми беше минал изпита за придобиване на юридическа правоспособност) и само може да ми се трупа трудов стаж, но не и юридически стаж. При подготвянето на договора за назначаване на длъжност абсолютно никъде не се споменава за правоспособност, тъй като не съм правоспособен юрист, докато не ми мине изпита за юридическа правоспособност. Септември месец ми мина изпита и удостоверението ми за правоспособност ще бъде готово октомври месец.
Първият ми въпрос е - след изпита какво трябва да направя, за да ми тече вече юридически стаж - дали трябва да се поднови договора за назначаване на длъжност, или някакъв анекс към договора да се приложи или друго нещо ?
Вторият ми въпрос е-  април месец научих, че съм бременна и терминът ми е 12-ти декември- по време на майчинство тече ли юридически стаж като преди това съм била назначена на длъжност юрисконсулт ? или тече само трудов и осигурителен стаж? осигурена съм на 880лв. Какво майчинство ми се полага? Какво трябва да направя, за да продължава да ми тече юридически стаж ?

  Благодаря много за вниманието !
Активен
Теофана Драгиева
Джедай
*****

Карма: +26/-0
Липсва Липсва

Публикации: 302


« Отговор #1 : Септември 25, 2013, 04:31:32 »

Има различни случаи на юридически стаж. Щом имате длъжностна характеристика на юрисконсулт, завършили сте семестриално и сте преминали 6-месечния стаж, следва да ви се признае общият юридически стаж, включително и при майчинство. Неможете обаче да се явявате по дела, ако нямате правоспособност. 
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: