mer_an
Потребител
Липсва
Публикации: 5
|
|
« : Август 26, 2013, 08:01:10 » |
|
Здравейте! Спечелих дело за къща на която съм собственик, но в нея живеят роднини които не искаха да я освободят доброволно, а в последствие си издадоха констативен нотариален акт за нея. Делото беше сложно и разходите по него доста големи, в това число и хонорара на адвоката. В момента има дело образувано при съдия изпълнител за заплащане на разходите, но роднините ми отказаха да ги платят доброволно. Оказаха се, че братовчед ми няма доходи, а съпругата му е с 218 лв. заплата и няма как да и спират от там. Имаше насрочено дело за опис на имуществото, но са описали неща които са далеч под сумата която ми дължат. Та въпросът ми е следния: как аз ще си получа парите всъщност? Адвокатката ми каза при започване на делото да не се притеснявам за разходите по делото защото като спечеля те ще ми върнат парите. А стана така, че в момента не мога да си вляза нито в жилището, нито да си върна разходите по делото. Моля ви посъветвайте ме какво да направя в случая и има ли някаква светлина в тунела за мен!
|
|
« Последна редакция: Август 27, 2013, 10:37:44 от mer_an »
|
Активен
|
|
|
|
Теофана Драгиева
|
|
« Отговор #1 : Август 27, 2013, 04:30:30 » |
|
Вашият въпрос не може да се реши във форума. Твърде късно е. Описанието Ви не е достатъчно пълно и ясно. Не е ясно на какво основание е издаден този констативен акт. Да не сте допуснали другата страна да я е придобила по давност? Защо не е направено обезпечение още в началото. Необходимо е адвокат да проучи всички документи и да прецени, какво да се направи.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
mer_an
Потребител
Липсва
|
|
« Отговор #2 : Август 28, 2013, 09:30:06 » |
|
Да, другата страна беше придобила къщата по давност. Имам адвокат от самото начало и оспорихме констативния нотариален акт. Спечелих делото на трите инстанции /районен, окръжен и касационен съд/ Още миналата година трябваше да вляза във владение на имота си, но в последният момент преди въвода от съдия изпълнител си изкараха заповед подписана о съдичя, с която спираха всички действия на съдия изпълнителя докато не им заплатя подобренията които са направили в имота. Естествено адвокатът ми поиска отмяна, като подадохме насрещен иск за наема който ми дължаха за всичките години в които са живял там. В момента районен съд отхвърли иска за плащането на подобренията по давност, а те трябва да ми освободят имота. До този момент обаче продължават да живеят там, а съдия изпълнителя казва че не могат да ги задължат да ми върнат парите тъй като нямат доходи. Та въпросът ми е в такъв случай как ще си върна аз парите по делото, а и дори да продължа да ги съдя за наема който ми дължат дори и в този момент какъв е смисъла след като не могат да ги задължат да платят. В момента адвокатът ми е в отпуск и аз не мога да се посъветвам с него, но моля ви ако има кой да се включи с компетентен отговор ще съм много благодарна!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Теофана Драгиева
|
|
« Отговор #3 : Август 29, 2013, 09:05:41 » |
|
След влизане в сила на съдебното решение за подобренията във Ваша, Вие ще бъдете въведен във владение. Съдебният изпълнител насрочва ден и час за въвода и уведомява страните. Протоколът се изготвя от съдебния изпълнител на самото място. Ако длъжникът не напусне доброволно имота, той се отстранява принудително. Може да се поискала предварително изпълнение, но дали съдът ще го допусне е друг въпрос. От това, което чета, колегата се справя много добре и трябва да му се доверите. Смятам, че той ще следи имущественото състояние на длъжниците. Това, че в момента нямате от какво да се удовлетворите не означава, че никога няма да поучите дължимото. Тук става дума за едни фактически действия по събиране на информация за състоянието на длъжниците. Това може да стане и с Ваше участие. Това, което ме смущава, е, че изглежда не е правено обезпечение, а това означава, че по начало длъжниците не са имали имущества, за да направят обезпечение, но това е само едно предположение. Това, което може да бъде направено досега е направено.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
mer_an
Потребител
Липсва
|
|
« Отговор #4 : Август 29, 2013, 09:18:02 » |
|
Много Ви благодаря, че се включихте отново! И според мен адвокатът ми, както и съдия изпълнителя правят всичко възможно да си получа къщата, както и разходите по делото. Само, че много се бавят нещата във времето и отсрещната страна има време да прехвърли всичко което има на трето лице. Аз съм сигурна, че семейството има доходи, но естествено не са декларирани. Става въпрос за добре познат длъжник на държавата и той много добре знае как да постъпи, за да не плати, както и да не напусне имота ми. Много се надявам, че ще има справедливост накрая и най- после ще мога да си върна жилището, което е дарение от майка ми. Бях изгубила доверие в съда, надявам се да си го върна накрая.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|