Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Има ли промяна на чл. 111 от ЗЗД (3- годишна давност за периодични вземания)?  (Прочетена 2409 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
maryana
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« : Юни 08, 2013, 07:04:43 »

Здравейте, мили хора!
Много моля за малко указания как да действам.
Аз съм тотално объркана от изказването на адвоката, с който "работим" по отношение прилагането на погасителна давност към сметки на ВиК на входа ни.
Накратко: Имаме сметки от 2010 г, които очаквах, че са попаднали в графа "несъбираеми вземания" за Дружеството, но не са. След прочетеното в интернет, вече съм наясно, че това може да стане само със съдебно решение. По този повод се съветвахме с действащ адвокат, живущ във входа ни, който е говорил с юристконсулта на ВиК и онзи по приятелски го е посъветвал да не предприемаме нищо, защото давността вече е 10 години, а съдебните разходи, които ще трябва да платим са хиляди лв.
Само с общ водомер сме, нямаме индивидуални партиди. Предлагат ни да ни отворят индивидуални партиди след като подпишем споразумение за разсрочено плащане на старите задължени и вноските да бъдат начислявани в сметкте ни "по домова книга". Струва ми се, че се опитват да ни изпързалят.
Въпросите ми са:
- Има ли промяна по отношение на чл. 111 от ЗЗД? Мога ли все още да се позова на Тълкувателно решение на ВКС 3/2011 г, с което плащанията към Дружествата се определят като периодични плащания и към тях следва да се прилага 3- годишна обща погасителна давност? Не намирам текст за промяна в ЗЗД, а само за внесено предложение.
- Най- старото ни задължение е с дата 02/02/2010 г, а последното старо е с дата 14/10/2010 г. (Текущите се погасяват). Ако приемем, че задълженията следва да бъдат погасени по давност, искам чисто човешки съвет как да действам? Да подам ли искова молба до РС разпореждане за погасяване по давност или да изчакам евентуални действия от страна на ВиК, след което да подам възражение с искане за погасяване по давност?
- Какви са държавните такси за този вид дела? Защо да очакваме да платим хиляди лв допълнително?
- Ако подам молба през юли, предвид това, че се очаква съда да е във ваканция и предполагам делото би се разглеждало след септември, мога ли в текста да пиша искане за разпоредба за прилагане на погасителна давност на всички задължения към датата на вземане на решение или мога да претендирам само за задълженията, "отпадащи" към датата на завеждане на молбата?

Задължително ли е в едно евентуално дело да бъдем представлявани от адвокат? Не ме разбирайте погрешно. Аз съм на мнение, че всеки трябва да върши само това, което умее и да получава адекватно заплащане за свършената от него работа, но... За живущите във входа ни, който е със задължение над 8000 лв към ВиК е неприемливо да се плащат и адвокатски хонорари. За тях всичко трябва да си остане така, както е...
В този ред на мисли, ще бъда благодарна, ако мога да получа някакъв примерен текст на искова молба, която да внеса в Деловодство (и в кое?) :oops:

Предварително благодаря на всеки, включил се в темата!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: