Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Смяна на имена на турски поданик с българско граждансктво  (Прочетена 3414 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Nevena Iva
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Май 27, 2013, 11:44:37 »

Здравейте,

бих искала да помоля за съдействие и обща информация за процедурни действия по следния казус:

Имам близък приятел етнически турчин, роден в България. При принудителната смяна на имената на българските турци през ‘80те години името му е променено. През ‘89г. семейството му се изселва в Турция и трайно се установява там. В резултат на това, в турските си лични документи приятелят ми е с едно име, а в българските – с друго. В момента момчето е на стаж в ЦЕРН (Женева) и следва докторска програма по физика. Заради академичната си кариера все по-често му се налага да пътува в Европа и разбира се, при преминаването на граници му е много по-лесно да ползва българския си червен паспорт, вместо турските си документи. Проблемът е, че всеки път, когато отиде на даден семинар или конференция, трябва да си вади удостоверения, че лицето Х (както е се идентифицира той) е едно и също с лицето У (вписано в българските му лични документи). Ето защо иска да уеднакви имената си, т.е. в българските му документи да е вписано турското му име.

Имам няколко конкретни въпроса в случая:

1.   Каква, най-общо, е процедурата при такива ситуации – т.е. какви документи са необходими, къде се подава подобно заявление за смяна на имена, приблизително колко време отнема и какви са таксите?
2.   Нужно ли е съдействие от адвокат (ако процедурата е сложна и тромава) или може и сам да подаде съответните документи?
3.   Трябва ли е лично да задвижи въпроса или може и друг човек да свърши това вместо него?     

Благодаря предварително!

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: