Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Обжалване на НП за паркиране на място за инвалиди  (Прочетена 4009 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ggeorgi
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Февруари 11, 2013, 11:05:53 »

Здравейте,

Преди месец ми беше съставен акт за паркиране на място за хора с увреждания, обозначено със знак Д21. Бих се радвал да получа компетентно мнение и съвет по какъв начин да формулирам жалбата си. Причината, поради която считам, че съм в правото си да обжалвам е, че мястото е отбелязано по начин, който е почти невъзможен за забелязване от водач на МПС.

Да, снимката на Паркинги и гаражи е недвусмислена, но от гледната точка на шофьор нещата стоят по различен начин. Не упреквам Паркинги и гаражи, че ми вдигнаха колата точно за 15 минути отсъствие, нито КАТ за съставения акт, но Софийска община или органа, който е отговорен за недвусмислено поставяне на пътните знаци и пътна маркировка определено не си е свършил работата. Друг е въпроса, че според мен това място е много добре познато на изпълнителите - Паркинги и гаражи, и съвсем целенасочено се дебне за нарушители. Не става въпрос за невнимателност или наглост от страна на водача, а за обективна невъзможност да се установи, че мястото е предназначено за инвалид.

Срока, в който следва да подам жалбата е до 15.02.2013 включително. По какъв начин е препоръчително да формулирам жалбата, изхождайки от текста на възражението, така че да има максимален шанс съдът да се произнесе в моя полза?
______________________________

Съдържанието на акта е трудно за разчитане от копието, което имам, така че не мога да го препиша. Освен това, не мисля че може да бъде оборена процедурата или съдържанието.
______________________________

Съдържанието на възражението е следното:

ВЪЗРАЖЕНИЕ
от Г.М.Г, с ЕГН **********
относно акт № ****** / 14.01.2013 г.

Обжалване на НП за паркиране на място за инвалиди

Уважаеми г-н Началник,

Използвам правото си в 3-дневен срок от издаването на акт за установяване на административно нарушение с номер 678784 от дата 14.01.2013 г. да направя следните обяснения и възражения:
На 14.01.2013 г. в 15:45 часа паркирах управлявания от мен автомобил Пежо 406 с рег. № СА53**PM в началото на ул. Позитано, в близост до бул. Витоша.. Около 20 минути по-късно установих, че автомобила е репатриран. В последствие ми беше съставен акт № ******, за паркиране на място определено за хора с трайни увреждания. Съгласно чл. 178д глобата, която следва да понеса е в размер от 200 лв.
Считам обаче, че имам основание да обжалвам така съставения ми акт поради обстоятелството, че мястото, на което бях паркирал автомобила, не е отбелязано по-начин, който да е видим за водач МПС – лек автомобил.
В своя защита прилагам следните снимки към обяснението:
Снимка 1 – Нарушение (видно от пешеходец)
Управляваният от мен автомобил, Пежо 406, беше паркиран на мястото на Фолксваген Голф с рег. № СА2675СА. Снимката е подобна на тази, която е направена от органите на реда. Тя обаче отразява гледната точка на пешеходец, който е застанал 3 метра зад паркирания автомобил.
Нека сега проследим ситуацията от гледната точка на водач на МПС – лек автомобил:
Снимка 2 – Знакът не е на границата на пътната лента
След завиване надясно по ул. Позитано, знакът не се вижда, тъй като не е завъртян перпендикулярно на посоката на движение, а е успоредно на пътното платно, което го прави укрит от вниманието на водача на МПС.
В допълнение, знака не се намира на границата между пътната лента и предвидения за паркиране тротоар, а 3 метра навътре, което изключва знакът да бъде забелязан през предното стъкло по време на шофиране.
Снимка 3 – От мястото на водача при подминаване
В момент, в който автомобила наближава знака, неговото виждане е също невъзможно от мястото на шофьора през прозореца вдясно, поради факта, че знака е високо над нивото на колата и зрителния ъгъл на водача не позволява това.
Снимка 4 – Пътната маркировка е изтрита и липсва знак пред мястото
Освен, че мястото не беше почистено от снега, то е и без видима пътна маркировка със син цвят, означаваща място за паркиране от хора с трайни увреждания. В допълнение, нито в лявата предна част на автомобила, нито в дясната, нито фронтално има знак.
Снимка 5 – Проверка на паркирания автомобил
След като слязох от автомобила, продължих напред и въпреки, че проверих за коректното паркиране на автомобила, по нищо не личеше да съм в нарушение. Оказва се, че занапред не е достатъчно да поглеждам автомобила при отдалечаването му, а следва да правя обиколка във всички посоки и радиус от 10-20 метра.
За поставянето на знак Д21 вместо специален стълб, поставен на правилното място, е използван стълб от уличното осветление, който не е нито на границата на тротоара, нито в горния десен ъгъл, нито пред кое да е от двете паркоместа.
В конкретния случай не става въпрос за нарочно заемане на място на хора с увреждане. Не става въпрос и за недоглеждане по невнимание на пътните знаци и маркировка. Аз съм съвестен гражданин на Р България и не паркирам автомобила си на места, предвидени за хора с трайни увреждания, защото не бих се чувствал добре да заемам мястото на тези хора. Така описаната ситуация е изцяло в мой ущърб. Понесох разходи от 62 лв. за репатриране и съгласно чл.178д от Закон за движението по пътищата, ще бъда глобен допълнително 200 лв., но не считам че съм виновен и следва да понеса това наказание предвид гореизложеното и приложения снимков материал. Вярвам, че ще бъдат взети мерки, така че Столична община, по недвусмислен и видим за водачите на МПС начин, да отбележи това място, преди органите на реда да съставят актове за нарушения.
Считам че съм в правото си да обжалвам настоящия акт и се надявам обяснението ми да бъде взето под внимание при разглеждането на случая, като в резултат да не ми бъде налагана санкция.

16.01.2013 г.   С уважение:    
гр. София   /   /
______________________________

5 прикачени снимки:

http://www.4shared.com/photo/QtcddK_o/1_online.html
http://www.4shared.com/photo/RWqEwBMd/2_online.html
http://www.4shared.com/photo/PP3DcnME/3_online.html
http://www.4shared.com/photo/FAGwoBKb/4_online.html
http://www.4shared.com/photo/NG-oVEY5/5_online.html

______________________________

Наказателно постонавление N ****
гр. София 31.01.2013 г.

Подписаният И.С.М на длъжност н-к анд отдел  "Пътна полиция" при СДВР, като взех предвид, че Л.Н.Н на длъжност ст. полицай към ОПП-СДВР град София е съставил акт № ****** от 14.01.2013 г. против Г.М.Г ЕГН ********** живущ ***, затова, че на 14.01.2013 г. около 15:45 ч. в гр. София по ул. Позитано паркира л.а. пежо СА53**PM с/у Софийски градски съд на място определено за хора с трайни увреждания обозначено със знак Д21. Нарушил чл.98 ал.2 т.4 от ЗДВП след преценка на подадените възражения, установих, че са неоснователни.
Поради което и на осн. чл.47 ал.2 във вр. с чл.47 ал.1б, чл.53/ЗАНН, чл.189 ал.12 /ЗДВП и З-Д I3-1745/2012/МВР и чл.178д/ЗДВП

Постановявам

налагам на Г.М.Г, живущ ***, по чл.178д/ЗДВП глоба в размер от 200 (двеста) лева.

... и т.н.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: