Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Нотариален акт  (Прочетена 3473 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
шели
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« : Август 30, 2012, 08:44:26 »

Здравейте!
Искам да попитам, тъй като жилището ми е дарено от баба ми и дядо ми с право на ползване докато са живи. Дядо ми почина, баба ми съхраняваше до ското нотариалния акт. Но сега казва,че майка ми го била взела. Аз имам само копие. Как да си извадя нов документ и може ли да ми навреди майка ми притежавайки съответно оригинала?!( не поддържам добри отношения с майка ми и това е с цел конфронтации, които бих желала да избегна)
Благодаря ви предварително!!!
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #1 : Август 31, 2012, 08:37:08 »

Съжалявам, но 2/3 от половината имот вече са се върнали обратно в наследството на дядо Ви, т.е. майка Ви и баба ви вече има право на тези 2/3 по равно. Ако обаче наследството на дядо Ви включва и други имоти ситуацията ще бъде различна. Дали майка Ви и баба Ви ще се възползват от запазената част, зависи от тях. Ако не се възползват, всичко си остава така. Що се отнася до оригиналния нот. акт, той е в службата по вписванията. Всичко друго са официални преписи и можете винаги да се снабдите от службата по вписванията.
Активен
шели
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #2 : Август 31, 2012, 11:41:54 »

Много благодаря за одговора!
Дядо ми и баба ми притежават и друг и имот който са го дарили на мен и на майка ми по равно, като пак са си запазили правото на ползване. Ако решат да се възползват- до колко време след като е починал могат да го направят?!
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #3 : Септември 03, 2012, 11:05:29 »

Могат да се възползват при първото заседание по втората фаза на делбата. Но за делбата няма определен срок. Зависи от майка Ви и баба Ви, кога ще предявят иск за делба.
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Септември 03, 2012, 02:26:11 »

Искам да поправя една техническа грешка в предходния отговор - става дума за първата фаза на делбата, а не за втората. Всъщност открих грешката, защото исках да Ви предупредя за още нещо. Може майка Ви и баба Ви да се откажат от делбата в хода на делото и да го прекратят, но за разлика от другите откази, този не е пречка наново да се заведе делбено дело за същите имоти, без ограничение кога.
Активен
пом-нот
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« Отговор #5 : Февруари 12, 2013, 03:12:02 »

При положение, че имаме дарение, със запазено право на ползване, какво връщане на имущество говорим  Шокиран  Ъ? Отивате в съответната служба по вписванията, правите си справка по ЕГН и си изкарвате дубликат на НА за дарение.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: