Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Наследство при неизпълнение на договор за издръжка и гледане  (Прочетена 1925 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ellia
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« : Юли 27, 2012, 10:56:02 »

След кончината на свекърва ми/свекър ми е починал отдавна/ възникна следния казус:
преди няколко години тя прехвърли 3/6 от жилището си на дъщеря си срещу гледане и издръжка/нейния дял след кончината на свекър ми/.Обаче вместо да изпълняват задълженията си по договора дъщеря и и зет и я тормозеха и малтретираха. Със решение на съда същите бяха изведени от жилището за срок от 1 година. Има документи потвърждаващи  домашното насилие.     Междувременно обаче свекърва ми почина/изминали са 7 месеца от решението на съда/. Как се действа при такава ситуация? Каква част от жилището се полага на съпругът ми?
« Последна редакция: Юли 30, 2012, 10:23:05 от admin » Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #1 : Юли 30, 2012, 10:23:52 »

НАСЛЕДНИЦИТЕ НА КРЕДИТОРА - ПРЕХВЪРЛИТЕЛ (в случая свекървата) НА ВЕЩНОТО ПРАВО ИЛИ НА ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ, МОГАТ ДА ОСЪЩЕСТВЯТ РАЗВАЛЯНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА ИЗДРЪЖКА И ГЛЕДАНЕ ПОРАДИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ ОТ ДЛЪЖНИКА СЪОБРАЗНО РАЗМЕРА НА СУБЕКТИВНИТЕ ИМ ПРАВА, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ НАСЛЕДЯВАНЕТО.
След успешното провеждане на делото имотът се връща в наследствената маса и следва да се подели с останалите сънаследници по правилата на Закона за наследството.
Активен
ellia
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« Отговор #2 : Юли 30, 2012, 11:13:25 »

Свекърва ми много искаше да развали този договор, но почина 7 месеца след като дъщеря и и зет и със съдебно решение бяха изведени от жилището, поради психически и физически тормоз над нея. 
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #3 : Юли 30, 2012, 01:27:09 »

Развален ли е договорът за издръжка и гледане или не? Ако не, съпругът Ви трябва да го развали. Това става по съдебен ред, защото се касае за недвижим имот.  Ако договорът вече е развален, остава да се направи делба. За определяне квотата на Вашя съпруг не посочвате достатъчно данни. Без да видя съдебното решение не мога да кажа нищо повече.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: