Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Регистрация на фирма и преобразуване на ЕТ  (Прочетена 2080 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
imagine123
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 1


Ел. поща
« : Юни 25, 2012, 10:03:14 »

Здравейте, имам два въпроса.

Брат ми е регистриран като ЕТ, но от години не упражнява дейност, а ЕТ-то не беше пререгистрирано в Търговския регистър. Сега иска да се регистрира като безработен, но тази регистрация му е отказана, по причини, че е собственик на фирма. Обаче държавата все още не е извършила заличаване на въпросното ЕТ. Как мога да ускоря процеса? Възможно ли е да упълномощи трето лице - например счетоводителят или член от семейството, който да извърши заличаването, или трябва да чакаме държавата да го свърши?

Освен това, възможно ли е ЕТ да бъде преобразувано в ЕООД, и каква е процедурата за това? Новорегистрираната фирма (ЕООД) наследява ли удостоверенията и разрешенията на старата фирма? Благодаря предварително!
Активен

Теофана Драгиева
Джедай
*****

Карма: +26/-0
Липсва Липсва

Публикации: 302


« Отговор #1 : Юни 25, 2012, 03:46:20 »

§ 5. от Закона за търговския регистър: "Едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци, за които не е поискана пререгистрация в срока по § 4, ал. 1 или имат влязъл в сила отказ за пререгистрация, се считат за заличени от 1 януари 2012 г. Съдът по регистрацията архивира фирмените им дела."
Т.е. заличаването е настъпило още на 01.01.2012г. пряко от закона. Друг въпрос е, че съответното длъжностно лице не може да е сигурно, че ЕТ не е имал имуществото, което при заличаването да е преминало от фирмата към самото физическо лице, което е било собственик. Така не се знае, дали не притежавате такъв обем и стойност имущества, които са пречка за получаване на помощ за безработица.
ЕТ не може да се трансформира в дружество, но е можело да прехвърли предприятието си на ЕООД напр. и така да постигне желания от Вас ефект. Трябвало е обаче това да стане преди заличаването.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: