Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Жалба против действията на ликвидатор  (Прочетена 2093 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
bi_ji
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

« : Февруари 18, 2012, 04:01:49 »

Здравейте, може ли да ми кажете къде трябва да подам жалба против действията на ликвидатор/на кооперация/ и срещу председателя и, за укрита информация. Става въпрос за това, че е приключена ликвидацията, без да са ми изплатени дължими от тях суми.
Благодаря предварително.
« Последна редакция: Февруари 19, 2012, 02:01:48 от admin » Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #1 : Февруари 19, 2012, 07:13:32 »

При тази оскъдна информация никой не може да Ви отговори.
А така или иначе, ако не Ви изплащат сумата доброволно и искате да защитите интереса си ще се наложи да водите дело.
Активен
bi_ji
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Февруари 19, 2012, 09:32:59 »

Здравейте,
ликвидацията е приключила, а на мен тази кооперация ми дължеше разноски по дела до ВСК - има решение на ВКС, но ликвидатора и членовете на кооперацията не са сметнали за нужно да ми върнат нужното./пояснявам,че не знаех, че кооп. е в процес на ликвидация/ В доклад преди заличаването ликвидатора е написал, че няма на кого да се изплаща нищо и така е приключило всичко. Сега разбрах, че може да се подаде жалба, за неизплатени суми, към агенцията по вписванията и да се назначи стария или нов ликвидатор за доуточняване на нещата. Но въпроса ми е до кого да адресирам жалба за измама с документи, премълчаване на истина, като отговорен за това е ликвидатора! До Районна прокуратура ли?
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #3 : Февруари 21, 2012, 05:53:18 »

За назначаването на ликвидатор отново - Чл. 273 ал.2 от ТЗ "Ако по-късно се установи, че са необходими по-нататъшни действия за ликвидацията, длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията назначава по молба на заинтересувания досегашните или други ликвидатори." Тази възможност съществува само по Търговския закон. А Вие говорите за кооперация, т.е. следва да се съобразявате със Закона за кооперациите, който не предвижда разпоредба, аналогична на посочената по-горе. Агенцията по вписванията просто няма правно основание за по-нататъшни действия за ликвидацията. Не можах да намеря и такава практика на АВ.
Въпреки това Вие можете да се защитите, ако сте предявили надлежно и своевременно Вашата претенция. За да се ориентирате вижте следния текст от ЗК:
"Предявяване на вземания
Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) Кредиторите на обявена в ликвидация кооперация предявяват вземанията си независимо от техния произход, обезпечение и изискуемост пред ликвидаторите в двумесечен срок от деня на вписването в търговския регистър на решението по чл. 42, ал. 1.
(2) Ликвидаторите са длъжни да поканят кредиторите с известен адрес с писмо с обратна разписка да предявят вземанията си."
(3) За оспорените вземания ликвидаторите уведомяват кредиторите по реда на ал. 2. Ако те предявят иск в едномесечен срок от получаване на поканата, ликвидаторите записват вземанията в ликвидационния баланс като спорни."
Нищо не пречи да сигнализирате районната прокуратура, но е малко вероятно това да Ви помогне. Все пак, ако решите да опитате не им пишете за измами и пр.. Опишете подробно оплакванията си, но оставете на компетентните органи да определят има ли престъпление и какво точно е то. Иначе може да Ви съдят за приписване на престъпление.

Активен
bi_ji
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Февруари 21, 2012, 09:40:01 »

Благодаря за напътствията и съветите!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: