Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Запор на пенсия  (Прочетена 5543 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Velikova
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

Ел. поща
« : Юни 03, 2009, 01:49:18 »

Здравейте!
Преди година майка ми почина,но наскоро разбрах,че има задължения към две банки.В средата на месец май получих от частен съдебен изпълнител доброволно да заплатя задълженията й като наследник.Но в писмото беше описано,че съм осънена да направя това още септември месец миналата година.До този момент не бях получавала никакви писма,от нито едно банково учреждение.След като разбрах за това и се пресметнаха и провериха какви са активите и какви са негативите от наследството на починалото лице,реших да направя отказ от наследство.Като студент получавам пенсия след смъртта на лицето,възоснова на трудовия стаж.
Ден,след като направих отказа и бях вписана вече в районния съд,ми запорираха сметката,по която получавам тази пенсия.Други доходи няма.
Въпросите са:какви могат да бъдат последствията и какви действия е добре да бъдат предприети оттук нататък?
П.С. Уведомително писмо за отказа от наследство,заедно със заверено удостоверение за него издадено от районния съд пратих на частния  съдебен изпълнител два дена след този отказ.

Кремена Великова
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #1 : Юни 03, 2009, 02:49:05 »

Много добре трябва да проверите също така дали майка ви не е имала и направена застраховка живот към тези заеми от банки (честа практика при по големи заеми) за което в повечето такива случаи застрахователите си мълчат и банките също и така има потърпевши като вас. Уведомяването на частният съдебен изпълнител е добре но консултирайте се директно с адвокат вероятно ще ви се наложи да водите дело!
А с ЧСИ срещнахте ли се лично да се уверите че той е получил уведомлението ви!
Активен
Velikova
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #2 : Юни 03, 2009, 07:11:14 »

Застраховка живот не е имала,парите които се дължат са от кредитна карта,която всъщност е била застрахована към "Лев Инс".След смъртта й,застрахователното дружество се издължава към банката и сега тези пари се търсят от наследниците.
Още,когато получих писмото се консултирах с адвокат и след срещите с него се стигна до това решение да направя отказ.
Да,от юридическа гледна точка казусът е изключително интересен и оплетен,но за съжаление нямам познания в тази област..затова си има хора за всичко!
С частния съдебен изпълнител не съм се срещала.Аз съм от провинцията,а неговият район на действие е София.Единствената комуникация,която съм е имала е писмото получено от него преди 2 седмици.
Надявам се да не се стига до дела,тък като отказът от наследство в този случай се обезсмисля.
Друг е въпросът,че от другата банка все още се получават писма на нейно име на адреса на бившият й съпруг(втори брак),с който се разделиха 6 месеца преди смъртта й.Информацията,която получих от банката,когато отидох на място бе за сумата,която се дължи,но и там събирането на дължимото се случва чрез определена за тази цел фирма.
Адвокатът ми обясни,че мога да направя този отказ независимо,че аз вече съм осъдена да заплатя парите и оттук нататък дължимото ще се търси от останалите наследници и че пенсията,която получавам не би трябвало да се запорира,защото се води помощ от държавата.Разбира се парите не са много,но за един студент,въпреки всичко е помощ и се радваме на малко.Би трябвало тогава при такива случаи да се направи проверка от къде идва този доход.
В последните дни се получи разминаване,защото датите от отказа,запора на сметката и писмото от мен до ЧСИ са с промеждутък от 1 ден.

Благодаря за отговора.

Кр.Великова
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #3 : Юни 04, 2009, 03:48:05 »

Цитат
След смъртта й,застрахователното дружество се издължава към банката и сега тези пари се търсят от наследниците
- не разбирам как застрахователя се е издължим към банката и въпреки това тя (банката) продължава да търси пари от вас!
И пак казвам най добре е да идете при адвокат с всичките документи пишете една искова молба и действате натаък аз друг вариант не виждам!
Но пак вижте се срещтнете с ЧСИ да видите и той какво ще каже!
Активен
Velikova
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #4 : Юни 05, 2009, 10:21:51 »

Или аз не обясних добре или Вие не ме разбрахте.
Случаят наситина е много заплетен и има много подробности по него,затова и е трудно да се разбере.
Парите не си ги търси банката,а "Лев Инс".А относно адвоката-нещата са задвижени вече,а това че тук съм решила да напиша проблема,беше да прочета и друго мнение по казуса.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: