Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Забавяне на заплащане при граждански договор  (Прочетена 2413 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Nataliq Dinova
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« : Януари 30, 2012, 09:08:24 »

Здравейте,

Работех по проект, който е финансиран от ЕС на граждански договор, 9 месеца от 01.04 до 31.12.2011г. За последните 3 месеца не съм получавала заплащане, как мога да накарам лицето, с което съм сключила договора да ми изплати дължимото, имам ли шансове ако заведа дело? Не съм само аз потърпевша, а целия екип ( 8 човека и всички сме на граждански договор и не сме получавали възнаграждението си). В какъв времеви диапазон би протекло делото? Всякаква информация по случая би ми била полезна.

Благодаря предварително!
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #1 : Януари 31, 2012, 10:32:25 »

Разбира се, че можете да водите дело.
Но с информацията, която подавате не може да се отговори на другите Ви въпроси. 
Граждански договор само по себе си нищо не означава. Важно е да се знае точният текст на договора.
Не знаем лицето, за което работите, в какво качество участва в проекта. Не знаем какво е това лице като правна форма / регистрация. Лицето подписало договора Ви, дали е действителен представляващ на възложителя Ви? Дали няма да се окаже, че възложителят Ви бави плащането, защото закъснява някой транш по проекта ...и пр.?
Активен
Nataliq Dinova
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #2 : Януари 31, 2012, 11:22:18 »

Договора ми изглежда според мен неточен и неконкретен (това е мое скромно мнение), не мога да ви го цитирам подробно, но в него пише сумата която трябва да бъде изплатена за целия период на договора на 9 транша, като не е уточнено в какъв срок трябва да стане. Почти съм сигурна, че е прикрит трудов договор (имаме номинирано работно време). Пише в много съкратен вариант, какви са задълженията и правата на възложителя и изпълнителя. Изпълнител на проекта е Организация с нестопанска цел, като финансирането става след отчет на дейностите на всеки 3 месеца. Отчетите за последните 3 месаца, за които не сме получавали възнаграждение, са одобрени, подписани и подпечатани от него. Лицето, с което съм подписала договора е председателя на организацията и договора е сключен със него. Мисля, че е "действителен представляващ на възложителя", той е внесъл проекта, той го управлява и изпълнява. До края на Февруари трябва да внесе финалния отчет, а за да го внесе му трябват и документите за изплащане на възнагражденията на изпълнителите. Дали си струва да изчакам до края на Февруари или е по-добре да действам сега и с какво би повлияло забавянето на делото според Вас? Надявам се да съм внесла някаква ясното, не знам дали успях да отговоря конкретно на въпросте Ви.  Нерешителен
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #3 : Февруари 01, 2012, 02:09:18 »

Вече имаме доста по-голяма яснота.
Мисля, че ако изобщо Ви платят, то ще бъде след одобряване на отчета от финансиращата институция и превеждане на финансирането на Вашия възложител. Срокът за одобряване на отчета и плащане е различен по различните програми. Ако изчакате със завеждане на делото ще загубите известно време, но няма да загубите правата си.
Най-добре (но незадължително) е целият екип да се обърне към инспекцията по труда, която да прецени дали е налице прикрит трудов договор. Ако това се окаже така, вече ще имате на разположение безплатно и бързо съдебно производство и няма да има нужда да чакате повече.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: