Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Прекратяване на ТД по чл. 327, т. 2 от КТ за неизплатени възнаграждения  (Прочетена 2271 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
i_spasov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Януари 16, 2012, 09:54:59 »

Здравейте, моля за Вашия съвет по този въпрос.
Благодаря Ви предварително
Във фирмата, в която работа системно забавят трудовите възнаграждения, фирмата е натрупала много други задължения към банки, контрагенти, персонал. Подадох си заявление за напускане по чл. 327, т. 2. От тук натакък работодателя трябва да ми оформи трудовата книжка, да ми издаде заповед за прекратяване, уп3, и да ми изплати забавените заплати, също и обезщетение по чл. 221 - (договорът ми е безсрочен) едно брутно трудово възнаграждение. Нали не греша?
Тревогата ми е понеже на сметките на фирмата е наложен запор от частен съдебен изпълнител, понеже е закъснял с вноските си към банка. Какво ще ме посъветвате - да потърся ли адвокат, който да ми оформи документите и да ми подаде искова молба в съда и да осъдя работодателя си и с решението (ако спечеля делото де) да отида и аз при частен съдебен изпълнител да наложи запор за заплатите и обезщетенията? Фирмата не е обявена в ликвидация все още.
Предварително Ви благодаря за отговорите.
Активен
Теофана Драгиева
Джедай
*****

Карма: +26/-0
Липсва Липсва

Публикации: 302


« Отговор #1 : Януари 17, 2012, 02:04:48 »

Вие добре си знаете правата. Но, както изглежда, ще се наложи да се съдите.
Ако се стигне дотам, без адвокат не можете да се справите. Ще имате обективно съединени искове и при описаните от Вас факти изглежда ще трябва да проведете и обезпечително производство. С обезпечителното производство си запазвате имущество, от което да се удовлетворите и Вашето вземане за разноските по обезпечението става привилегировано по смисъла на чл.136 от Закона за задълженията и договорите:
"Чл. 136. Ползуват се с право на предпочтително удовлетворение в реда, по който са изброени, следните вземания:
1. вземанията за разноски по обезпечаването и принудителното изпълнение, както и за исковете по чл. 134 и 135 - от стойността на имота, за който са направени, спрямо кредиторите, които се ползуват от тези разноски;
2. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., доп. - ДВ, бр. 36 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) вземанията на държавата за данъци върху определен имот или за моторно превозно средство - от стойността на този имот или на моторното превозно средство, както и вземания, произтичащи от концесионни плащания, лихви и неустойки по концесионни договори;
3. вземанията, обезпечени със залог или ипотека - от стойността на заложените или ипотекирани имоти;
4. вземанията, заради които се упражнява право на задържане - от стойността на задържаните имоти; ако това вземане произтича от разноски за запазване или подобрение на задържания имот, то се удовлетворява преди вземанията по т. 3;
5. вземанията на работници и служащи, произтичащи от трудови отношения и вземанията за издръжка;
6. вземанията на държавата, освен тия за глоби.
7. (зал. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.)
8. (зал. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.)
(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Вземанията по т. 5 и 6 се удовлетворяват предпочтително от цялото имущество на длъжника.
Вземания с еднакъв ред се удовлетворяват съразмерно.
Освен присъдените лихви, правото на предпочтително удовлетворение обхваща лихвите, изтекли след започване на принудителното изпълнение, както и лихвите за годината, която го предхожда."
Що се касае до трудовата книжка, ако не Ви я предадат, надлежно оформена, обърнете се към инспекцията по труда, а към съда се обърнете само за вредите от задържането на трудовата книжка.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: