Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Въпроси свързани с напускане на работа  (Прочетена 1982 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
atlantic
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Декември 20, 2011, 07:19:00 »

Здравейте, лошо е, че първата тема я започвам така, но реших да напусна работа и искам да знам правата си преди това и след това.
 Започвам от начало Октомври месец на 2010 година подписах трудов договор за работа като Сервизен инженер с фирма, за която трябваше да поддържам техниката продадена от нея. До тук добре, но с течение на времето инженерните ми отговорности намаляха и повече се превърнах като доставчик на продукти, които нямат техническо естество. Тук е добре за мен в свободното ми време няма проблеми да се правят доставки. Много пъти ми се е налагало да оставам в друг град извън работно време, да ходя по ремонти в извън работно време, като аз нямам процент печалба от тези ремонти, но съм задължен да отида. Пак не ми беше проблем за мен опитвах се да си върша работата възможно най-коректно. Командировки и извънредни за по-дълго работно време така и не ми бяха заплатени, а бяха обещани, но пак не е чак такъв проблем.
 Проблема при мен е най-вече, че аз доста вече не се разбирам с персонала от нашия офис и съответно истината малко се променя пред шефа ми с цел уволнение. Както и тормоза над мен е изключително голям. Технически всичко се свършва и документацията ми винаги е на лице, но доставчик не желая да бъда, а и никъде не е упоменато в трудовия договор или длъжностната характеристика.

Та общо взето това е проблема като цяло, а въпросите ми са горе доло следните:
1. Какви са шансовете за дисциплинарно уволнение и по-добре ли е аз да пусна първи предизвестие за напускане? (първото ми се струва въпрос на седмици)
 2.По какъв начин мога да напусна, но да е коректно спрямо шефа ми(човека не е толкова виновен)?
  3.Имам ли право на борса, колко и какво ще ми бъде обезщетението?(основната заплата ми е 880лв. общт стаж около 2г и 2м до момента)
  4.Ако започна частен бизнес с лична фирма, която вече съществува и през годината пускам само нулеви декларации мога ли да се запиша на БТ?
 
Благодаря предварително!
Поздрави!
Активен
Arteglam
Претендент
**

Карма: +6/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 32Ел. поща
« Отговор #1 : Март 01, 2012, 01:27:33 »

1. Тук са посочени хипотезите, при които могат да ти наложат дисциплинарно уволнение. Виж сам дали попадаш в някоя от тях.

Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:

1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;

2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;

3. системни нарушения на трудовата дисциплина;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;

5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;

6. (нова - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;

7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) други тежки нарушения на трудовата дисциплина.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение по ал. 1 се налага при съобразяване с критериите по чл. 189, ал. 1.

2. Най- коректно прекратяване на Трудовото правоотношение според мен е чрез обикновеното писмено предизвестие по чл. 326 от КТ.

Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

Ако искаш да е още по- коректно можеш да говориш първо с шефа си и чак тогава да си подадеш предизвестието, а не чрез него да го уведомиш.

На другите въпроси не мога да ти отговоря. Нека колегите да кажат.
Активен

Първият по време е по-силен по право.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да слушате съветите ми Усмивчица
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: