Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Общи основания за прекратяване на трудово правоотношение  (Прочетена 1779 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
kika
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« : Декември 14, 2011, 01:44:26 »

Здравейте, имам следното питане: що се отнася до Общите основания за прекратяване на трудово правоотношение (чл. 325 от КТ) кои от тях се считат за юридически събития и кои за юридически действия.

Благодаря предварително  Усмивчица
Активен
Arteglam
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 32

Ел. поща
« Отговор #1 : Март 01, 2012, 01:39:02 »

На мен точки 9,10,11  от чл. 325 ал. 1 ми изглеждат като събития, а другите като действия, но може и да греша Усмивчица За 9(болест) не съм сигурен, но смъртта определено е събитие.

Отговори си сам Усмивчица
Юрид. действия - правомерни-пр. сделки. При тях поведението на пр. субекти е съобразено с императивните пр. норми установени в закона. Неправомерни ЮФ са в противоречие с пр. ред и с правото на морала нар. още добри нрави.
   Юрид. събития за разлика от юрид. действия настъпват независимо от волята на субектите. Към юрид. събития - раждане, смърт, природно бедствие. Явленията, настъпващи независимо от волята на субектите.

действия на правните субекти – това са такива юридически факти, които имат в основата си едно волево поведение.
събития – това са факти, които биха могли да бъдат чисти случки от природата, в които волята на човека не участва, но могат да са и факти, при които волята на човека участва, но тя е ирелевантна. Събитията се делят на:
   ~ абсолютни юридически факти – при тях човешката воля не присъства – напр. една буря като непреодолима сила за освобождаване от отговорност на длъжника по ТЗ.
   ~ юридически факти, при които волята на човека присъства, макар и да не изменя съдържанието им.

Активен

Първият по време е по-силен по право.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да слушате съветите ми Усмивчица
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: