На мен точки 9,10,11 от чл. 325 ал. 1 ми изглеждат като събития, а другите като действия, но може и да греша
За 9(болест) не съм сигурен, но смъртта определено е събитие.
Отговори си сам
Юрид. действия - правомерни-пр. сделки. При тях поведението на пр. субекти е съобразено с императивните пр. норми установени в закона. Неправомерни ЮФ са в противоречие с пр. ред и с правото на морала нар. още добри нрави.
Юрид. събития за разлика от юрид. действия настъпват независимо от волята на субектите. Към юрид. събития - раждане, смърт, природно бедствие. Явленията, настъпващи независимо от волята на субектите.
действия на правните субекти – това са такива юридически факти, които имат в основата си едно волево поведение.
събития – това са факти, които биха могли да бъдат чисти случки от природата, в които волята на човека не участва, но могат да са и факти, при които волята на човека участва, но тя е ирелевантна. Събитията се делят на:
~ абсолютни юридически факти – при тях човешката воля не присъства – напр. една буря като непреодолима сила за освобождаване от отговорност на длъжника по ТЗ.
~ юридически факти, при които волята на човека присъства, макар и да не изменя съдържанието им.