Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Искат ми обезщетение  (Прочетена 1986 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
iivvaa
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« : Декември 01, 2011, 09:07:21 »

Тъжен( Здравейте, от 2 години работя в една компания, преди 2 месеца записах магистратура редовно обучение. Днес си пуснах молба за напускане без предизвестие по чл.327 т.6, приеха ми я, но след около 5 часа по късно ми звънят, за да ми кажат, че няма да уважат молбата, тъй като началото на учебната година вече е почнала и аз кога съм се била сетила. Да не обяснявам какъв тон ми държеше госпожата от ЧР.. Съответно, вместо да предложат някакъв компромисен вариант, госпожата отсреща почва да настоява грубо възможно най-скоро да отида и да си пусна молба по чл.326, с неспазен срок за предизвестие, съответно им дължа брутна заплата. Аз се посъветвах с познати в тази насока и според тях няма такова нещо, т.е. няма точка, по която да ми откажат молбата, никъде не пише такова нещо. Утре трябва да отида и да се разберем с тях. Ако не отида, ами си държа на молбата, какво могат да ми направят?? Най-много да не ми изплатят една заплата, която ми предстои да взимам. После мога ли да си потърся правата??? И как?? Моля за бърз отговор ако е възможно!!! Благодаря Ви!!!  Плачещ
Активен
Arteglam
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 32

Ел. поща
« Отговор #1 : Март 01, 2012, 01:47:54 »

Искаш от работодателя писмено да ти заяви, че ти отказва молбата. Отиваш до  Инспекцията по труда с копие от молбата и отказа и  им обясняваш положението. Мисля, че това ще свърши работа. Можеш преди да отидеш да се опиташ да ги сплашиш, че знаеш какво да правиш и ще стане по- лошо за тях и може и да не ти се наложи да ходиш. Ако правилно намесиш ИТ, НАП и НОИ и РИОКОЗ примерно Смотан
Трябва да внимаваш докато ги правиш всичките тези неща да не те уволнят дисциплинарно, поради това, че не си се явявала на работа примерно. Изпълнявай си задълженията по договора стриктно, докато не се уредят нещата.
Ако заплатата ти се дължи за период, който си изработила няма как да не ти я изплатят. Винаги можеш да си я искаш ако имаш доказателства, че ти се дължи (че си се явявала на работа и т.н) Ако естествено в договора ти пише, че работиш за 500 лева,за да ти плащат по-ниски осигуровки, а реално ти дават 800 да речем. Можеш да си искаш само тези 500. Другите 300, които са на черно не можеш да ги докажеш. Според мен винаги е по-добре да пробваш първо през Инспекцията по труда. Ако там не намериш помощ тогава вече да се обърнеш към адвокат.
Колегите ако се сетят още нещо да напишат Усмивчица
Активен

Първият по време е по-силен по право.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да слушате съветите ми Усмивчица
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: